Pasta büyük tedbir küçük

Düzenleyen:
Pasta büyük tedbir küçük

YAŞAM Haberleri

Kazayla gündeme gelen Kapadokya’da her gün 237 balon havalanıyor. Ortada 400 milyon liralık bir sektör var. Para ve balon sıcak, dert ise çok.

Osman Çobanoğlu ANKARA
Kapadokya bölgesinde düşen ve bir kişinin hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen sıcak hava balonculuğu, 400 milyon liralık hacmi ile ekonomiyi besleyen önemli sektörlerinden biri. Nevşehir bölgesindeki 26 balon işletmesinde 237 balon bulunuyor. Yılda onbinlerce balon turizm için havalanıyor. 2015 yılında 27 bin uçuş gerçekleştirildi. 498 bin yerli ve yabancı turist peribacalarını gökyüzünden izledi. Geçtiğimiz yıl ise uçuş sayısı 17 bine kadar düştü. Balona binen sayısı 250 bine kadar geriledi. Bu durum, kalite problemini de beraberinde getirdi. Turist sayısının azalması ve propan gazı fiyatlarının artması üzerine firmalar, 600 lira olan kişi başı ücreti 200 liraya kadar indirmeye ve çalışanların ücretlerinden kısmaya başladı. İddiaya göre yabancı ve uzman pilotlar, verilen yeni ücretleri kabul etmeyince, işletmeler asgari ücretle pilot istihdam etmeye çalıştı. Bölgedeki balon firmalarının ağırlıklı olarak 150-200 bin sterline İngiltere’de sıcak hava balonu yaptırdıkları, bazı firmaların ise ucuz olsun diye Mısır gibi ülkelerden, kullanılmış veya Uzak Doğu yapımı ucuz sıcak hava balonunu da Kapadokya semalarında uçurdukları iddia ediliyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 274 kilometrelik alanı sürekli denetliyor. Buna rağmen zaman zaman kazalar yaşanıyor. Nitekim son 8 yılda 7 turist bu yüzden hayatını kaybetti. Ülke genelinde balon sayıları son 14 yıl içerisinde artış gösterdi. 2003 yılında 34 balon bulunurken bu sayı 2016 sonunda 237 olarak gerçekleşti.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...