Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kendi kendine muayene ile yetinmeyin

Düzenleyen:
Kendi kendine muayene ile  yetinmeyin

SAĞLIK Haberleri

Meme kanserinin erken teşhisinde birçok Tıp Kurulu tarafından tavsiye edilen kendi kendine muayenesinin kanseri erken yakalamaya yetmediği bildiriliyor.

Ziyneti Kocabıyık

Meme kanserinin erken teşhisinde birçok Tıp Kurulu tarafından tavsiye edilen kendi kendine muayenesinin kanseri erken yakalamaya yetmediği bildiriliyor. Kendi kendine muayenenin meme kanserinde ölüm oranlarında düşüş sağladığını gösteren hiçbir bilimsel çalışma olmadığını açıklayan Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağatay Çifter, kadınların belirlenen zamanlarda hekime gitmeleri gerektiğini söyledi. Erken teşhis edilmesi durumunda meme kanserinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Çifter “Meme kanserinin tek bir hücreden başlayıp 1 cm çapa ulaşabilmesi için yaklaşık 7 yıl geçmesi gerekiyor. Kanser, 0,5 cm çapa ulaştıktan sonra metastaz (uzak organlara yayılım) yapıyor. Tecrübeli doktorların bile, muayenede bir kitleyi fark edebilmeleri için, çapının en az 1 cm olması gerekir. Tıp eğitimi almamış bir kişinin kendisini muayene ederek bulabileceği bir meme kanserinin en az 2 ila 3 cm çapında olabileceği aşikârdır” dedi. Kendi kendine muayene ile bulunan bir meme kanserinin “erken meme kanseri” olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Çifter “Risk altındaki grupların (ailelerinde yüksek kanser oranı olanlar) 30 yaşından sonra, diğer kadınların 40 yaşından sonra yıllık doktor kontrolü ve görüntüleme kontrollerine gitmeleri gerekir” uyarısında bulundu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...