Oyun ve otomobile de teşvik geliyor

Düzenleyen:
Oyun ve  otomobile de teşvik geliyor

Ekonomi Haberleri

Bakan Nihat Zeybekci, yerli otomobillerde geçerli olmak üzere sektörü destekleyeceklerini, ayrıca oyun sektörünün teşvikine yönelik çalışma yürüttüklerini bildirdi

Mobilya ve beyaz eşya sektörüne ÖTV ve KDV indiriminin ardından bir destek de otomobil ve oyun sektörüne geliyor. Otomobil sektöründe vergi indiriminden farklı olarak satışların artırılması hedeflenirken, oyun sektöründe ise üretici teşvik edilecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümetin ÖTV ve KDV ile ilgili adımlarının bazı sektörleri olumlu etkilediğini belirterek otomotiv sektöründe de benzer bir talebin olduğunu söyledi. Zeybekci “Ancak otomotiv sektöründe böyle bir şey olmayacak. Türkiye’de yaklaşık 21 milyon motorlu taşıt var, bunların yenilenmesiyle ilgili farklı bir çalışma olabilir, vergiyle ilgili farklı bir tedbir ya da destek olabilir ancak otomotivde, ÖTV ve KDV ile ilgili standart bir uygulama olmayacak. Dolaylı bir uygulamaya gitmek istiyoruz. Bir çalışmamız ve ilgili bakanlıklarla mutabakatımız var. Çalışma bittiğinde güzel bir şey ortaya çıkacak, bunun da sektöre etkisinin aynı şekilde olmasını bekliyoruz. ‘Yerli üretilen otomobillerde geçerli olmak şartıyla’ diye bir tedbiri de alarak bunu yapacağız” dedi. 
Zeybekci, ayrıca büyük bir potansiyel oyun sektörünün teşvikine yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Türkiye’de bilgisayar oyunları sektörünün geçen yıl 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine dikkati çeken Zeybekci “Sadece oyun için bu kadar ihracat yapılıyor. Oyun geliştiricilerimizi ihracat desteklerimizden yararlandırıyoruz, fuarlara katılmaları, tanıtım yapmaları yönünde teşvik ederek tüm masraflarını biz karşılıyoruz” ifadelerini kullandı. Elektronik ve sanal oyunlarla animasyon oyunlarında dünyanın merkezi olmak için bir proje üzerinde çalıştıklarını bildiren Zeybekci, şöyle devam etti: “Yüzde 100 katma değeri olan bir ihracat kalemi. 4-5 milyar dolarlık rakama ulaştığımızda çok büyük bir birikim oluşacak inşallah. Bu sektördeki gençlerimizle muhteşem bir bölge oluşturacağız. Serbest Bölgeler Kanunu, elimizi oldukça esneten, rahatlatan bir kanun. Sonuçlandığı zaman paylaşmaktan heyecan duyacağım bir proje. Arkadaşlar 500 milyon dolarlık ihracatı da her yıl yüzde 20-25 artırma sözü verdiler.”

563 elektrikli ve hibrit araç satıldı

Türkiye’de geçen yılın ilk üç ayında 23 elektrikli ve hibrit araç satılırken, 2017’nin aynı döneminde bu sayı 563’e yükseldi.  Satışların artışında hibrit otomobillere getirilen ÖTV düzenlemesinin etkili olduğunu belirten Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Platformu (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram “Yaklaşık yüzde 15-20’lik ÖTV fiyat farkı, ilk alım fiyatlamasında neredeyse ikinci el B segmenti bir aracın fiyatına denk gelebiliyor” dedi. 

Tavan geldi, taksit bitti

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasıyla taksitli ödeme imkanının da ortadan kalktığını bildirdi. Sigorta firmalarının kendi aralarında anlaştığını iddia eden Küçük, “Fiyatların ucuzlaması, bir tavan fiyat getirilmesini olumlu karşılıyoruz ancak tüketicilerimizden yoğun bir şekilde bize ulaşan bir şikayet söz konusu. Tüketicilerimiz, daha önce trafik sigortası bedelini kredi kartıyla 3 veya 4 taksitte ödeyebilirken, şu an sigorta şirketlerinin kendi aralarında zımni bir anlaşma yaparak tek çekime döndüklerini öğrendik. Yani burada şirketlerin sigorta bedelinin tamamını tek çekimde almaları söz konusu. Bu da tüketicilerin ödeme gücü açısından mağduriyetler ortaya çıkarmaktadır” diye konuştu. Küçük, şirketlerin kâr marjının düştüğü anlayışıyla böyle bir yönteme gittiklerini, bu konuda duyarlılık göstermelerini beklediklerini söyledi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...