BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ayasofya’da sebil geleneği canlanıyor

Ayasofya’da sebil geleneği canlanıyor

Sebil geleneği, Ayasofya Müzesi avlusundaki sebilden dağıtılan bal şerbeti ile canlandırılacak. 15 Ekim’e kadar müze ziyaretçilerine “Kozan Balı” şerbeti ikram edilecek.



İSTANBUL AA Kozan Belediyesi’nin organize ettiği ve Anavarza bal şirketinin sponsor olduğu organizasyon çerçevesinde 15 Ekim’e kadar 4 gün boyunca Ayasofya ziyaretçilerine “Kozan Balı” şerbeti ikram edilecek. Etkinliğin açılışında konuşan Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun, Ayasofya avlusunda 2, İstanbul genelinde ise 100 civarında sebil olduğunu, bu sebillerin hiçbirinin şu anda fonksiyonunu yerine getirmediğini söyledi. Sebillerin hepsinin Allah yolunda kullanılması için vakfedildiğini aktaran Dursun, sebil geleneğini canlandırmak ve sürdürmek amacıyla Ayasofya Müzesi avlusundaki sebilden ilk olarak Hamidiye suyu, daha sonra portakal suyu, salep, demir hindi şerbeti gibi içeceklerin ikram edildiğini ifade etti. SIRADA BOZA VE SALEP VAR Dursun, sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Başkanımız bize bal şerbetini hatırlatınca, onun Osmanlı saray geleneğine çok uygun olduğunu düşündük. Bal şerbetinin ikramından sonra kış boyunca boza ve salep ikram edeceğiz. Bize uzaklardan Kozan Belediyesi’nin ses vermesinden sonra başta Fatih Belediyesi olmak üzere birçok belediye ve kurum da başvurdu. Kendilerinin de çeşitli içecekleri olduğunu ve onları ikram edebileceklerini söylediler. Biz de kapımızın herkese açık olduğunu söyledik.” İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de tarihimizde bulunan sebil geleneğini İstanbul’da canlandırmaya çalıştıklarını vurgulayarak bu tür etkinliklerin devam etmesi için bütün ilgili firmalara çağrıda bulundu. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ise 6 ay önce yine bu sebilde portakal suyu dağıttıklarını ve o zaman çok güzel tepkiler aldıklarını belirterek Sultan II. Abdülhamit’in torununun da arayarak kendilerine teşekkür ettiğini söyledi.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT