Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

RüzgÂr türbinleri Türkiye’de üretilecek

Düzenleyen:
RüzgÂr türbinleri  Türkiye’de üretilecek

Ekonomi Haberleri

Rüzgâr enerjisi projesi YEKA ile yaklaşık 1-1,2 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşmesi bekleniyor. İhaleyi kazanacak firma bin megavatlık kapasiteyi tamamlayacak şekilde tesis kuracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının son tekliflerinin 27 Temmuz’da alınacağını duyurduğu Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerjisi Kaynak Alanları (YEKA) projesi kapsamında rüzgâr türbin fabrikası kurulacak. Yaklaşık 1-1,2 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşmesi beklenen proje ile yılda en az 150 adet türbin üretilmesi hedefleniyor. Şartnameye göre üretilecek her bir türbinin asgari kapasitesi 2,3 megavat olacak. Rüzgâr türbininin 30-33 ana bileşeninden, 10-13’ü zorunlu, diğer bileşenler yüzde 65 yerlilik oranını sağlayacak şekilde seçmeli olarak yurt içinde imal edilecek. Ayrıca fabrika kurulumu ve işletilmesinde yüzde 90 yerli, Ar-Ge’de de yüzde 80 yerli istihdam şartı sağlanacak. Fabrikanın, sözleşme imzalandıktan sonraki 21 ay içinde kurulması gerekirken, bin megavat için gerekli olan rüzgâr türbinleri lisans alındıktan sonraki 36 ay içinde tamamlanacak.
7 BÖLGEDEN BİRİNDE
Şartnameye göre, Kayseri-Niğde’de 200 megavat, Sivas’ta 200 megavat, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ’da 700 megavat, Ankara-Çankırı-Kırıkkale’de 200 megavat, Bilecik-Kütahya-Eskişehir’de 150 megavat, Malatya’da 150 megavat ve Burdur-Denizli-Uşak’ta 100 megavatlık santral kurulması izni bulunuyor. Yarışmanın kazananı toplamda bin 700 megavatlık santral kurma izni bulunan bu bölgelerde bin megavatlık kapasite oluşturacak şekilde türbinleri kurabileceği alanları seçecek. Arz-talep dengesi açısından bölgenin ihtiyacı önceliklendirildiği için kazanan firmanın Edirne-Kırklareli-Tekirdağ’da en az 280 megavatlık santral kurması zorunlu olacak. Toplam yatırım tutarının yaklaşık 1-1,2 milyar dolar olarak hesaplandığı projeye, dünyadaki ilk 10 rüzgâr türbini üreticisinin de yer aldığı çok sayıda uluslararası firmanın ilgi göstermesi bekleniyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...