Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sık hastalanan bebeğin bağışıklığına baktırın

Düzenleyen:
Sık hastalanan bebeğin bağışıklığına baktırın

SAĞLIK Haberleri

Uzmanlar, sık ateşlenen, büyüme-gelişme geriliği bulunan, sık bademcik ve solunum yolları enfeksiyonu geçiren, uzun süren pamukçuk enfeksiyonları yaşayan çocuklara mutlaka test yaptırılmasını tavsiye ediyor.

Ziyneti Kocabıyık

Bağışıklık sistemi hastalıklarıyla ilgilenen uzmanlar İzmir’de düzenlenen 3. Klinik İmmünoloji Kongresi’nde buluştu. Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İlhan Tezcan ve Dernek üyeleri Prof. Dr. Necil Kütükçüler ile Prof. Dr. Zafer Çalışkaner,  bağışıklık yetmezliği hastalıklarının, toplumda iyi bilinmeyen önemli bir sağlık problemi olduğunu gazetemize anlattı...

Doğuştan gelen genetik bir bozukluk yüzünden bağışıklığı iyi çalışmayan kişilerde sık tekrarlayan inatçı enfeksiyonların ortaya çıktığını bildiren uzmanlar “Bebeğiniz sık sık ateşleniyor, büyüyüp gelişemiyor, sık sık bademcik ve solunum yolları enfeksiyonu geçiriyor ve ağzında uzun süren pamukçuk çıkıyorsa mutlaka test yaptırın” diyorlar. Türkiye’nin coğrafi konumu ve akraba evliliklerinin sık olması sebebiyle bağışıklık sistemi hastalıklarının Avrupa ve Amerika’dan daha görüldüğünü söyleyen Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İlhan Tezcan “Primer İmmün Yetmezlik sendromu olarak adlandırılan bağışıklık yetersizliklerinin 300 çeşidi bulunuyor. Ağır bağışıklık yetmezliği ile dünyaya gelen bebekler erken teşhis edilmez ve kök hücre nakli yapılmazsa iki yaşına kadar kaybediliyor. Bu hastalıklar Türkiye’de Avrupa’ya oranla 10 kat daha fazla görülüyor” dedi.

ATEŞ EN ÖNEMLİ BELİRTİ
Primer İmmün Yetmezlikleri (PIY) olarak adlandırılan hastalıkların bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda mikroplara karşı savaş verilememesi ve bunun sonucunda hastalıkların ortaya çıkması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tezcan “Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyon 500 bin bebek dünyaya geliyor ve bunların 150 kadarı en ağır bağışıklık sistemi hastalığı olan ‘Ağır Kombine İmmün Yetmezlik’le doğuyor. Bu bebeklerin bağışıklık sistemi hiç olmadığı ya da çok zayıf olduğu için ilk yıllarda çeşitli enfeksiyon hastalıkları yüzünden hayatlarını kaybediyorlar. Bu hastalıklar daha çok tekrarlayan enfeksiyonlarla karşımıza geliyor. Çocuklar doğduklarında sağlıklı görünüyorlar. Şikâyetler ilk haftalarda veya ilk aylarda başlıyor. Anneler ‘Bu çocuk çok hastalanıyor, bir türlü ateşi düşmüyor’ diye şikâyet ediyorlar. Bu çocuklarda zatürre, kulak, bağırsak, sinüzit gibi enfeksiyonlar birbirini takip ettikçe ve teşhis geciktikçe organ hasarları oluşuyor. Tedavi şansı giderek azalıyor. Bu çocukların büyük bir bölümü birkaç yıl içinde kaybediliyor” dedi. 

AİLELER UYANIK OLSUN
Prof. Dr. Tezcan, Primer İmmün Yetmezlik sendromu olan çocukların, enfeksiyonların yanı sıra, bağışıklık sisteminin vücudun organlarını düşman olarak görüp savaş açtığı hastalıkların belirtileri, alerjiler, romatizmal belirtiler ve kanserle de hekime ulaştığını söyledi. 
Bağışıklık sistemi hastalıkları ile ilgili yeterli farkındalığın olmaması sebebiyle çoğu zaman doğru teşhis konulamadığına işarete eden Prof. Dr. Tezcan “Aileler çocuklarını sırtlayıp hastane hastane geziyorlar. Sık tekrarlayan enfeksiyon ve ateş durumunda immünoloji uzmanına yönlendirilen çocuklara birkaç basit kan testi ile teşhis koymak mümkün olur” dedi.

KÖK HÜCRE NAKLİ ŞİFA OLUYOR

Ağır bağışıklık yetersizliği olan PIY hastalarının sağlıkla hayatını devam ettirebilmesi için erken dönemde kök hücre nakli yapılması gerekiyor. Prof. Dr. Necil Kütükçüler “Uygun vericiden alınan kök hücre erken nakledildiğinde çocuklar tamamen sağlığına kavuşuyor. Kök hücre nakli ilk 6 ay içinde yapılırsa organ hasarları yüzde 90 oranında daha azalıyor. Bebekliğinde kök hücre nakli yaptığımız bir gencimiz geçtiğimiz günlerde avukat 
çıktı  ve 24. yaş gününü  kutladı” dedi. 

Sık hastalanan bebeğin bağışıklığına baktırın

UZUN SÜREN PAMUKÇUK NORMAL DEĞİLDİR

Sizde ya da çocuğunuzda bu belirtilerden en az ikisi varsa bağışıklık sisteminin araştırılması gerekir:
¥ Çocukların yılda sekizden ve yetişkinlerin yılda dörtten fazla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi
¥ Yılda dört veya daha fazla kulak enfeksiyonu yılda iki veya daha fazla sinüzit geçirilmesi, 
¥ İki ay veya daha uzun süren antibiyotik ilaç kullanılması. Yeterli süre ve uygun antibiyotik tedavisine rağmen tekrarlayan veya kronikleşen enfeksiyonların olması,
¥ Yılda iki defa veya daha fazla bronşit ya da zatürre geçirilmesi,
¥ Büyüme ve gelişme geriliği, 
¥ Tekrarlayan doku veya organ apseleri, 
¥ Uzun süre devam eden ağızda pamukçuk veya ciltte mantar enfeksiyonu, 
¥ Enfeksiyonu iyileştirmek için damardan antibiyotik kullanımı, 
¥  Erken bebek ölümü, 
¥  Eş akrabalığı veya ailede bağışıklık eksikliğine bağlı sağlık problemleri yaşayan başka kişilerin olması durumunda testlerin yapılması gerekir. 

YENİ TEDAVİLER

Bağışıklık yetersizliği hastalıklarında eksik olan bağışıklık maddesini yerine koymayı hedefleyen tedavilerin ömür boyu yapılması gerekir. Bu tedaviler, hem kanserlere kadar varan hastalıkların gelişimini ve organ hasarını engeller hem de hastanın daha kaliteli bir hayat sürdürmesine yardımcı olur. İzmir’de düzenlenen 3. İmmünoloji Kongresi’nde ülkemiz için gizli kalmış bir sağlık problemi olan bağışıklık sistemi hastalıklarının yanı sıra  tedavideki gelişmeler de ele alındı. Damardan hastaneye giderek yapılan tedavilerin yerini, hastanın kendi kendine evinde yapabildiği enjeksiyon tedavilerinin aldığını anlatan Prof. Dr. İlhan Tezcan “Hastaların her ay hastaneye ulaşması zor olduğu için tedavileri aksıyordu. Hastalar, yeni çıkan cilt altı enjeksiyonlar sayesinde, eksik olan bağışıklık faktörünü karından kendi kendilerine yapabiliyorlar” diye konuştu. 

Topuk kanından erken teşhis hayat kurtarır

 Erken teşhisin doğumdan hemen sonra topuktan alınacak bir damla kanla konulabileceğini söyleyen Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necil Kütükçüler “Tarama testi erken tanı problemini kökten çözüyor. Türkiye’de de yeni doğan tarama testine PIY grup hastalıklarının taranmasının eklenmesi, hastaların çok büyük bölümüne sağlıklı yaşama sansı sağlayabilir, binlerce bebeğin hayatını kurtarabilir. Şu anda topuk testinde 5 hastalığa bakıyor. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız temaslar da PIY hastalıklarının da eklenmesini talep ettik. Ancak aradan geçen uzun yıllara rağmen henüz bir aşama kaydedemedik. Yaklaşık 7 liralık bir ek maliyetle sağlık sistemini milyonlarca lira zarara soran hastalıkların engellenmesi mümkün” dedi.

Nanemolla olmak hastalık

Bazı kişilerin mikroplarla savaşma kabiliyetinin doğuştan daha az olduğunu söyleyen Konya Meram Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Zafer Çalışkaner “Toplumda her bin kişinin 3 ila 5’i bu durumdadır ve bu kişiler sık hastalandıkları için çevrelerindekiler tarafından “nanemolla” olarak adlandırılırlar. Yılda dört veya daha fazla kulak enfeksiyonu, yılda iki veya daha fazla sinüzit, iki ay veya daha uzun süren antibiyotik ilaç kullanımı, yılda iki veya daha fazla zatürre geçiriyorsanız kan testi ile bağışıklığınıza baktırın” diyor. Bağışıklık sistemi yetersizliği hastalıklarının bir bölümünün doğumla birlikte ortaya çıktığını, bir bölümünde ise bağışıklığın 4-5 yaşında düşmeye başladığını anlatan Prof. Dr. Zafer Çalışkaner “İşte bunlar sık hastalanan çocuklar. Bir kısım hastada da 20’li yaşlarda hem bağışıklık düşüyor hem de bağışıklık sistemi dokulara saldırıyor. Çoğumuz alerjenleri alırız ama tolerans mekanizmamız iyi çalıştığı için hastalanmayız. Bu kişiler alerji yapan maddelere daha hassas oluyorlar” dedi.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...