Türkiye sandık başında!

Türkiye sandık başında!

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, 'anayasa değişikliği' için bugün sandık başına gidecek. 55 milyonu aşkın seçmenin oy kullanacağı referandum, Doğu'daki 32 ilde 07.00'de, Batı illerinde ise 08.00'de başlayacak. Nüfus cüzdanı veya resmi kimliği olmayanlar oy kullanamayacak.

Türkiye 18 maddelik Anayasa Değişikliği paketine ilişkin referandumda son sözü söylemek  için bugün sandık başına gidiyor. 55 milyon 139 bin 222 seçmenin katılacağı referandumda oy kullanırken dikkat edilmesi gereken detaylar şöyle: 

DOĞU'DA16.00'DA, BATI'DA 17.00'DE 

O verme işlemi Doğu ve Batı illerinde iki farklı saat aralığında yapılacak. Doğu'daki; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00 saatleri arasında oy kullanılacak. Diğer illerde ise oy kullanma saatleri 08.00-17.00 aralığı olarak belirlendi. Bu saatler arasında sandık başına gitmeniz gerekiyor. 

REFERANDUM SONUÇLARI TÜRKİYE GAZETESİ'NDE

TEK OY PUSULASI KULLANILACAK 

Referandumda seçmen, sağ tarafından kahverengi zemin üzerinde “hayır” yazan, sol tarafından ise beyaz zemin üzerinde “evet” yazısı bulunan tek pusula ile oy kullanacak. Vatandaş oy pusulası ile birlikte kendisine verilecek olan “tercih” mührünü kullanarak oyunu verecek. Mühürün “evet” veya “hayır” yazısının tam üstüne denk gelmesi gerekmiyor. Mühürle bir alanın işaretlenmesi yeterli olacak.

FOTOĞRAFINI ÇEKMEK SUÇ 

Oy kabinlerine cep telefonu ve fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydeden aletlerle girmek yasak olacak. Seçmenler, seçim kabinine girmeden önce görüntü kaydeden bu aletleri sandık başkanlarına bırakacak. 

YURTDIŞI OYLARI DA BUGÜN SAYILACAK 

Yurtdışındaki 57 ülkedeki oy kullanma işlemi 9 Nisan tarihinde sona ermişti. Gümrüklerde oy kullanma işlemi ise bugün sona erecek. Oylar da, oylamanın sonuçlanmasıyla beraber sayılmaya başlanacak. Yurt dışında 1 milyon 275 bin seçmen oylarını kullanmıştı. 

Kimlik kartınızı unutmayın! 

- Oy kullanmaya giderken "seçmen bilgi kartı" ve "nüfus cüzdanı"nızı yanınıza almayı unutmayın. Seçmen bilgi kağıdınız ulaşmadıysa, TC Kimlik No'lu nüfus cüzdanınızla da oy kullanabilirsiniz. Oy kullanacağınız yeri YSK'nın "www.ysk.gov.tr" uzantılı internet sitesinden de öğrenebilirsiniz. Oy kullanırken, nüfus cüzdanının yanı sıra, resmi kurumlarca verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi resimli ve resmi nitelikli belgelerle de oy kullanılabilecek. 

- Oy kullanacağınız sandığa ait sandık seçmen listesinde adınızı bulun. Daha sonra sandık kurulu başkanına seçmen bilgi kartınızı ve nüfus kağıdınızı ibraz edin. 

- Sandık kurulu başkanından "oy pusulası", "zarf" ve "tercih kaşesi”ni teslim alın. Sandık kurulu başkanının göstereceği kapalı oy verme yerine gidin. 

-  Tercihiniz “evet” ise oy pusulasında beyaz zemin üzerinde “evet” yazan bölüme tercih kaşesini basın. Tercihiniz “hayır” ise oy pusulasında kahverengi zemin üzerinde “hayır” yazan bölüme tercih kaşesini basın. Daha sonra oy pusulasını kaşe bastığınız yerdeki mürekkebin diğer bölüme bulaşmamasına dikkat ederek katlayın ve zarfa koyarak yapıştırın. 

- Bu işlemler tamamlandıktan sonra kapalı oy verme yerinden çıkarak "Tercih” kaşesini sandık kurulu başkanına teslim edin. İçinde oy pusulası bulunan zarfı şeffaf sandığa atın. Oyunuzu kullanırken dikkatli davranın. Hiçbir seçmene ikinci bir oy pusulası verilmeyecek. 

- Kimlik kartınızı sandık kurulu başkanından teslim almayı unutmayın. 

- Sandık seçmen listesinde isminizin bulunduğu yere oy kullandığınıza dair imza atın. İmza atmayı bilmiyorsanız, imza hanesine parmak basın. 

- Oy kullanma işleminiz tamamlandıktan sonra sandık başından ayrılın. Oyunu kullandığı halde sandık başından ayrılmayan seçmene, sandık kurulu başkanı uzaklaşması gerektiğini hatırlatacak. Seçmen yine orada kalırsa, güvenlik kuvvetlerince uzaklaştırılacak. 

ENGELLİLERE VE YAŞLILARA ÖNCELİK 

Seçimde, hamileler, hastalar, engelliler ve yaşlılara oy kullanmada öncelik tanınacak. Ayrıca, engelli ve 75 yaş üstü vatandaşlar, sandık kurulan binaların giriş katlarında oylarını kullanabilecek. YSK yetkilileri, bu durumdaki seçmenlerin sandık kurulu başkanlarına müracaat ederek, sıra beklemeden oy kullanabileceklerini hatırlattı. Görme engelliler, felçliler veya oy kullanmaya engel bedensel bir sıkıntısı bulunanlar, oy verme işlemini refakatçi eşliğinde yapabilecek. 

BUNLARI YAPARSANIZ OYUNUZ GEÇERSİZ 

Oyunuzu kullanırken hassas davranmanız gerekiyor. Zira, yapacağınız ufak bir hata, oyunuzun geçersiz sayılmasına yol açıyor. Sandık başında şu noktalara dikkat edilmesi gerekiyor: 

-  Birden fazla bölüme mühür basmayın, basarsanız oyunuz geçersiz olur. 

-Birleşik oy pusulasına imza atmayın, herhangi bir işaret koymayın. 

- Mührü basarken tercih ettiğiniz alanının dışına taşırmayın. 

- Yırtılan birleşik oy pusulaları da geçersiz sayılıyor. 

- Zarfın içine oy pusulasının dışında broşür, ilan, kağıt vs. koyarsanız, oyunuz boşa gidecek. 

- Oy pusulasının arkasında sandık kurulu mührü bulunmalıdır. Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy 
pusulaları geçersiz sayılıyor.

PUSULAYA YAZI YAZMAK İPTAL SEBEBİ

Sandıklar, seçmen listelerindeki seçmenlerin tamamı oy kullanmış olsalar dahi, oy verme için belirlenen sürelerin bitiminden önce açılmayacak. Üzerinde, hangi seçmen tarafından atıldığı belli olacak şekilde imza veya işaret taşıyan oy pusulaları ile "tercih” kaşesi basılmamış oy pusulaları geçersiz sayılacak. Hem “evet”, hem de “hayır” bölümlerine kaşe basılmış olan oy pusulaları da geçersiz kabul edilecek. YSK yetkilileri, vatandaşları, oy pusulası üzerinde tercih dışında hiçbir işaret, yazı eklememeleri konusunda uyardı.

ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI 24.00'E KADAR YASAK 

- Referandum günü belirlenen yasaklara uymayan seçmenler hakkında derhal işlem yapılarak dava açılacak. Yasaklara uymayanlara verilecek cezalar şöyle: 

- Haksız oy temin edenlere 1 yıldan 3 yıla hapis cezası. 

- Seçmenin oyunu kullanmasına engel olanlara 1 yıldan 4 yıla hapis cezası. 

- Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunanlar 3 aydan 1 yıla hapis cezası. 

- Seçme yeterliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs edenler veya verenler, 2 yıldan 5 yıla hapis cezası. 

- Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya verenlere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası. 

- Bir sandıkta oy verdikten sonra başka bir sandıkta oy vermeye teşebbüs eden veya veren kimselere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası. 

- Silah taşıma yasağını ihlal edenler, para cezasına çarptırılacaklar ve Ateşli Silahlar Kanu'na muhalefet suçundan haklarında ayrıca dava açılacak. 

- Referandum günü saat 24'e kadar alkollü içkiler satılmayacak. Oy verme süresince eğlence yerleri kapalı olacak. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...