BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Hamilelikte huzurlu uyku

Hamilelikte huzurlu uyku

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için uzmanlar, düzenli bir uyku ile birlikte alınan gıdalara dikkat edilmesini tavsiye ediyor



* Kola, kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri diyetinizden uzak tutmaya çalışın. Özellikle öğleden sonra ve akşam bu tür içecekleri tüketmemeye gayret gösterin. * Yatmadan 2-3 saat önce sıvı alımınızı azaltın. Ancak gün içinde yeterli sıvı almaya özen gösterin. Benzer şekilde yatmadan önce ağır yemekler yemeyin. * Bulantınız varsa ve bu bulantı sizi uykudan uyandırıyorsa yatmadan hemen önce kraker türü besinler yiyebilirsiniz. * Uyku saatlerinizi belirleyin. Yatağa alışkın olduğunuz saatten daha geç gitmeyin. * Düzenli olarak egzersiz yapın ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayın. * Yatağa gitmeden önce rahatlatacak bir şeyler yapın. Ilık bir duş ya da bir bardak süt içmek gibi... * Geceleri bacak krampları ile uyanıyorsanız yatmadan önce iyice gerinin. Yeterli miktarda kalsiyum almaya dikkat edin. * Gece uyanırsanız ya da uykuya dalamaz iseniz kendinizi zorlamayın. Kalkıp ev içinde biraz dolaşın ya da kitap okumak gibi uykunuzu dağıtmayacak bir şeyler yapın... * Hoşunuza giden ve sizi rahatlatan bir şeyler yapın. Eğer mümkünse gün içinde uyku açığınızı kapatmak için 30-60 dakikalık şekerlemeler yapın. SAĞ­LIK OL­SUN Soğuk algınlığına bitkisel çözümler * Aktarlar, havaların soğumasıyla birlikte yaşanabilecek soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlara karşı bitkisel tavsiyelerde bulundu. Baharat İşletmecisi Ercan Yetkin, soğuk algınlığı hakkındaki görüşlerini, alınması gereken tedbirleri ve kullanılması tavsiye edilen şifalı bitkileri şu şekilde sıraladı: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için C vitamininden zengin besinleri, günde en az 2 kez birer porsiyon tüketin. Domates de içeriğindeki likopen sayesinde bağışıklık sisteminin virüslerle savaşmasına yardımcı oluyor. A vitamininden zengin patates veya kayısı da burun mukozasını virüslere karşı koruyabilecek etkiye sahip...” HABER HATTI Sigarayı bırak bronşitten kurtul * Uzmanlar, kış aylarında sıkça görülen bronşitten kurtulmanın ilk adımının, sigaranın bırakılması olduğunu bildirdi. Bronşite bir akciğer hastalığı da eşlik ediyorsa yatak istirahatı ve bol ıhlamur çayı tavsiye eden uzmanlar, “Tedavi için öncelikle sigara bırakılmalıdır. Sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Çünkü sigara terk edilmedikçe tedavi cevapsız kalır. Çalışma ve yaşama ortamı soğuktan, rutubetten ve tozdan uzak bulunmalıdır. Beslenmeye dikkat etmeli, soğuk şeyler yememeli, içmemeli açıkta yatılmamalıdır” diye konuştular. SİZDEN GELENLER KARDEŞ GİBİLER * Anne ve babalarının göz bebekleri Zehra ve Kayraalperen, kardeş değiller ama kardeşten de öte arkadaşlar... O kadar güzel anlaşıyorlar ki bizlere birlikte nice güzel seneleri sağlıklı ve mutlu şekilde geçirmeleri dileği sunmaktan başka bir şey kalmıyor... (...Özkan Gök’ün albümünden) NEFİSE KÖKÇE * Kızımız Nefise Esila’nın doğumunu dost ve sevdiklerimize müjdeler dualarınızı bekleriz... (...Tuba & Hakan’ın albümünden) Tarifiniz - (...Şeyma R. Hanım’ın lezzet tarifi) PATLICANLI PİLAV Malzemeler: * 1 adet top patlıcan * 3 adet domates * 1 adet küçük boy soğan * 3 su bardağı pirinç * 3 su bardağı su * 1 çay kaşığı toz şeker * 2 çorba kaşığı kuru nane * 1 çay kaşığı karabiber * 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı * Tuz, taze çekilmiş karabiber Patlıcanın kabuklarını yukarıdan aşağı şeritler halinde ayıklayın. Lokmalık boyutta doğrayın, tuzlu suyun içinde 20 dakika bekletin. Elinizle sıkarak patlıcanları sudan çıkarın ve kağıt havlu ile kurulayın. Çiçek yağını kızartma tavasına koyun, yağ ısınınca patlıcanları kızartın. Kağıt havlu üzerine koyun, fazla yağını bıraksın. Bu arada, orta boy tencerenin içinde soğanı zeytinyağı ile sote edin. Rende domates, şeker, tuz ve karabiberi koyun. Üzerine pirinçleri ilave edip 2-3 dakika arada karıştırarak kavurun. Sıcak suyu ilave edin, karıştırın. Ocağın ısısını kısığa getirin, tencerenin kapağını kapatın. Pilavın üzerinde minik boşluklar olup suyunu çekene kadar pişirin. 5 dakika kenarda ılımaya bırakın. Kızarmış patlıcanları ve dere otunu ilave edin, çatalla karıştırın. Oda sıcaklığında her türlü yemek yanında servis yapın. Afiyet olsun. ELİŞİNİZ - (...Gülnur Hanım’ın el emeği) OYA ÖRNEKLERİMDEN Kenar danteli tarzında ördüğüm bir oya örneği... Uçlarına beyaz boncuk işledim, çok da güzel oldu... Alışılmışın dışında çok beğenilen bir örnek oldu.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT