Putin, Suriye konusunda bir adım bile geri atmadı

Putin, Suriye konusunda bir adım bile geri atmadı

DÜNYA Haberleri

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya liderleri Suriye'yi tartıştı. 7 lider de Putin'i bir türlü ikna edemedi.

Kuzey İrlanda'da düzenlenen G-8 zirvesinde Suriye 'de Beşşar Esad rejimine karşı güçlü bir tavır geliştirmeye çalışan liderler Rusya'nın bileğini bükemedi. Ev sahibi İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'de Esadsız geçiş hükümeti kurulması çağrısını içeren sonuç bildirisini G-8 zirvesinden geçirmek için uğraştı ama olmadı. Rusya'yı tecrit edip G-7 bildirisi yayımlanması gündeme gelirken günün sonunda siyasi çözüm için Cenevre'de konferans düzenlenmesi çağrısı yapan bir ortak bildiri tercih edildi. nbsp; Zirve sırasında gözler asıl ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya lideri Vladimir Putin'in ikili görüşmesindeydi. Gergin geçtiği anlaşılan görüşmeden sonra iki lider, Suriye konusunda 'aynı görüşleri paylaşmasalar da akan kanı durdurmak konusunda hemfikir olduklarını' vurguladı. Obama "Rusya ile farklı bakış açılarımız var ancak iki ülke de şiddete son vermek ve kimyasal silahları kontrol altında tutmak ortak hedefimiz" dedi. Putin ise "Fikirlerimiz farklı ancak Suriye sorununu barışçıl şekilde çözmek için tarafları uluslararası Cenevre konferansında müzakere masasına getirmek için çalışmaya karar verdik" diye konuştu.
'Tecrit olursun' tehdidi
Cameron ise liderler dışında hiçbir yetkilinin katılmadığı bir çalışma yemeğinde Putin'i ikna etmeyi umdu. İngiliz kaynaklara göre Cameron, Putin'e son bir kez "Ya bize katılırsınız ya da Suriye'de yalnız kalırsınız" mesajı verdi. Cameron bildiride yer alması umuduyla 5 maddelik ilkeler listesi sundu:
Esadsız ve yürütme yetkilerine sahip geçiş hükümeti kurulmalı.
Kimyasal silahlar kınanmalı.
Yardım kurumlarının erişim sorunları çözülmeli.
Radikallerle mücadele edilmeli.
Libya'dan dersler çıkarılmalı ve yeni dönem önceden planlanmalı.
Putin'in geri adım atmaması üzerine Cenevre'de düzenlenecek bir barış konferansına destek verilmesini öngören bir bildiri yayımlandı. Esad'ın isminin geçmediği bildiride karşılıklı mutabakata dayalı geçiş hükümeti çağrısı yapılarak "Birleşik ve demokratik Suriye vizyonuna dayalı bir siyasi çözüm hedefine bağlıyız. En yakın zamanda Cenevre konferansının düzenlenmesi kararını güçlü bir şekilde destekliyoruz" denildi. Liderler ayrıca Suriye hükümeti ve muhalefetten Kaide ile bağlantılı örgüt ya da kişilerin yok edilmesni istedi.
Zirve sonrası Putin, Esad yönetimiyle yeni silah anlaşması olasılığını dışlamazken muhaliflere silah yardımının çözümü daha da zorlaştıracağını kaydetti.
Obama müdahaleye soğuk
Obama ise PBS'e demecinde muhalifleri silahlandırma konusunda temkinli mesajlar verdi. "Muhaliflere desteğimi arttıracağımı söyledim, spesifik olarak bunun ne olacağını söylemedim. Zorluklardan biri, en etkili savaşçıların ABD'ye karşı pek dostça olmaması" diyen Obama, amaçlarının hem siyasi hem de askeri muhalefetin bir araya getirilmesi olduğunu belirtti. "Güçlü bir müdahalenin trajedileri önleyeceği" eleştirisine "Bu düşünce yanlış" yanıtını veren Obama, Ortadoğu 'da iyice düşünülmeden bir savaşa girmenin sonuçlarının ne olduğunu daha önce gördüklerini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...