Bilim kurgu değil elektrik uçuracak

Düzenleyen:
Bilim kurgu değil elektrik uçuracak

TEKNOLOJİ Haberleri

Hızla büyüyen elektrik teknolojisi artık gökyüzüne de çıkıyor. NASA’da araştırma yapan mühendisler, 150 yolcu kapasiteli elektrikli uçak üretmeyi hedefliyor.

ALİ ÇELİK

Gündelik hayatımızda gittikçe yer alan elektrikli otomobiller, elektrikli otobüsler ve hatta elektrikli motosikletlerden sonra sıra uçaklara geldi. Şimdilik tamamen batarya teknolojisi üzerinde kilitlenen teknoloji, önümüzdeki yıllarda ne kadar hızlı ilerlerse elektrikli motorlar da o kadar hızlı yayılacak. Geçtiğimiz günlerde Wright Electric firması, tamamen elektrikli motorlarla hareket eden ve 150 kişilik taşıma kapasitesine sahip bir uçak projesi üzerinde çalıştığını açıkladı. Henüz tasarım aşamasındaki proje, NASA uzay üssünde elektrikli motorlar konusunda araştırma yapan bir grup mühendis ve uçak tasarımcısı gençler tarafından geliştiriliyor. Havacılık sektöründeki maliyetler düşünüldüğünde yakıt konusunu kökten çözecek elektrikli uçak fikri, şimdiden yatırım almaya başlayan projeler arasında. Avrupa’nın ucuz hava yolu şirketlerinden EasyJet’te bu konudaki en hızlı girişimcilerden. İşler bu hızla ilerlerse önümüzdeki yıllar içinde Londra-Paris seferlerinde elektrikli uçaklarla yolcu taşımak mümkün olacak. Yatırımcıların ilgisini çeken bu gerçek, destek aldıkça daha hızlı ilerleyebilir. 
Tabii ki bu ilk proje değil. Örneğin uzun yıllardır elektrikli uçaklar üzerinde çalışma yapan Airbus firması ilk denemeleri 2015 yılında gerçekleştirdiği uçuşta Manş Denizi’ni sorunsuz olarak geçmişti. Fakat pil maliyetleri ve sürekli gelişen teknoloji dikkate alındığında hibrit çözümler şimdilik daha hızlı ve mantıklı görülüyor. Hava yolu şirketleri tarafında ise işletme maliyetlerini düşürmek adına her türlü etik gelişime sıcak bakıyor. Ayrıca jet yakıtı kullanımındaki azalma sadece ekonomik değil çevre sağlığı açısından da oldukça önem arz ediyor. 

Bilim kurgu değil elektrik uçuracak

Tuşlar azalıyor kabin  sadeleşiyor

Elektrikli uçaklar alışılmışın dışında bir pilot kabiniyle karşımıza çıkıyor. Kokpitte bulunan karmaşık tuşlar yerini sade bir görünüme bırakıyor. Böylelikle çevre dostu uçakların pilotlara daha kolaylık sağlaması bekleniyor.

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...