Referandum sonrası gündem ekonomi

Düzenleyen:
Referandum sonrası gündem ekonomi

Ekonomi Haberleri

‘Evet’ kararıyla üretici ve tüketici önündeki belirsizlikler kalktı. Bekleyen yatırımlar ve tüketicinin alım kararları hız kazanacak, üretim, istihdam ve ihracat artacak, piyasalar canlanacak

Türkiye’de yaklaşık 5 yıldır ülke gündeminin birinci sırasına yerleşen siyaset, yerini ekonomiye bırakıyor. Dün gerçekleşen referandumdan ‘Evet’ kararının çıkmasının ardından, belirsizlik tamamen ortadan kalktı. Ülkenin öncelikli gündemi artık ekonomi olacak. Bugünden itibaren ekonominin iki temel ayağında; reformlar ve ekonomik canlanmayı daha da güçlendirecek yeni destek ve teşviklerin geliştirilmesi yer alacak. Devam eden destek ve teşviklerin sonuçlarına ilişkin de olumlu sonuçlar, artık daha net şekilde görülebilecek. Ekonomide birçok önemli başlık da bu haftadan itibaren şekillenmeye başlayacak.
İHRACAT ŞAHLANACAK
Bunlar arasında ilk sırayı, bazı tarım ürünlerine yönelik yasaklayıcı tedbirlerin ortadan kaldırılması için Rus bakanlarla yapılacak görüşme alacak. Bu hafta Türkiye’de gerçekleşmesi planlanan görüşmede, Rus tarafına ilişkilerin normalleşmesi için beklenen çabayı göstermedikleri iletilecek ve kısıtlamaların bir an önce kaldırılması talebi aktarılacak.
YENİDEN YAPILANDIRMA
Yeniden Yapılandırma Kanunu’nda süre uzatımı da bu haftadan itibaren gündemdeki yerini alacak. Haziran 2016’ya kadar olan vergi ve prim borçlarını kapsayan düzenlemede sürenin, darbe girişimi nedeniyle yavaşlayan ekonomide borçlarını ödeyemeyen mükelleflerin rahatlaması için, 2017 Mart ayı sonuna kadar uzatılması öngörülüyor. Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla hazırlanan kanun tasarısının TBMM’ye gönderilmesi ve mayıs ayında kanunlaşması bekleniyor.
UZAY AJANSI KURULUYOR
“Türkiye Uzay Ajansı Kurulması ve Uzaya Yönelik Faaliyetlerin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” da TBMM Genel Kurulunda kısa sürede görüşülecek. Tasarının yasalaşmasıyla Türkiye’nin uydu üreten, fırlatan ve ihraç eden bir ülke olması hedefleniyor.
KDV’YE ÇEKİDÜZEN 
Referandum sonrası konu başlıklarından biri de Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’na yönelik revizyon çalışması olacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın “Hem yatırımcı, hem satıcı, hem de alıcı için yük” olarak nitelendirdiği ve en çok şikayet aldıkları konu olduğunu açıkladığı KDV sistemi, 3 ay içinde sektörün beklentileri de dikkate alınarak gözden geçirilecek. Beyaz eşyada ÖTV, mobilyada KDV indiriminde sürenin eylül ayına kadar uzatılmasına yönelik düzenleme de yürürlüğe girecek.
SÜPER TEŞVİKLER
Yatırımcıya birçok kalemde önemli teşvikler sunan “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” için başvurular alınarak değerlendirmeleri yapılırken, uygulamanın ilk örnekleri yeni dönemde hayata geçirilmiş olacak. İhracat geliri yarım milyar dolara yaklaşan oyun yazılım sektörünü liste başına yazan Ekonomi Bakanlığı, potansiyeli yüksek diğer sektörleri de mercek altına almaya devam edecek. İhracatın artırılması için mevcut teşviklerin etkin şekilde kullandırılmasına ağırlık verilecek.
AB VE GÜMRÜK BİRLİĞİ
Teknik görüşmeleri devam eden Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi çalışmalarına da, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci liderliğinde hız verilecek. Güncelleme için teknik görüşmelerin haziranda, çalışmaların tümümün gelecek yıl sonunda tamamlanarak, yeni anlaşmanın 2019 yılında yürürlüğe girmesi hedefleniyor. 
TL YAYGINLAŞACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın döviz kurundaki oynaklığın zirveye çıktığı dönemde TL kullanımına yönelik çağrısıyla başlayan dış ticarette TL kullanımına yönelik swap (takas) anlaşması görüşmeleri de, ekonomi kurmaylarının gündemindeki yerini tekrar alacak. Bu ay yürürlüğe giren, yabancılara konut satışında KDV indirimi ve gayrimenkul sertifikası yoluyla konut satışı gibi uygulamaların ekonomiye yönelik etkileri de, net olarak görülebilecek.
TÜBİTAK REFORMU
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün “Türkiye’nin teknoloji üretim sisteminde yapısal bir dönüşüm esas alan yasa” olarak tanımladığı “TÜBİTAK Reformu” da şekillenecek. Düzenlemeyle TÜBİTAK yeniden yapılandırılarak teknoloji odaklı projelerin yürütücüsü olarak konumlandırılacak ve üniversitelerle iş dünyasının AR-GE çalışmalarına yardımcı olacak bir kurum hâline dönüştürülecek.

Konut satışları PATLAYACAK

Siyasi belirsizlik sebebiyle ev almak isteyen tüketiciler, bir süredir beklemeye geçmişti. Son aylarda tapu harçlarında, KDV’de ve konut kredisi faiz oranlarında yapılan indirimler, talebi canlandırmıştı. Referandumun atlatılmasının ardından, konut satışlarında da hissedilir artış bekleniyor.

Faizde indirim BAŞLAYACAK

Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası’nın alacağı kararlarda olacak. TCMB’nin Olağan Genel Kurulu 24 Nisan’da toplanacak. Faiz kararının ele alınacağı Para Politikası Kurulu toplantısı da 26 Nisan’da gerçekleştirilecek. Siyasi belirsizliğin ortadan kalkması ve enflasyonist baskının bahar aylarında hafifleyecek olması beklentisiyle, faizlerde kademeli indirim sürecinin başlayabileceği belirtiliyor.

Altay geliyor

Savunma sanayiinde yerli ürünlerin kullanımına yönelik önemli projelere imza atan ve ihracat gelirini artıran Türkiye, bütün testleri başarıyla geçen Altay tankının seri üretimi için mayıs ayında düğmeye basacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...