Beden, uyku borcunu mutlaka tahsil ediyor

Düzenleyen:
Beden, uyku borcunu mutlaka tahsil ediyor

SAĞLIK Haberleri

Saatlerce tavanı seyretseniz de, ‘yastığa çeyrek kala’ uyusanız da tam dalma gerçekleşmezse, onun adı uykusuzluk! Ve beden, uyku borcunuzu mutlaka tahsil ediyor...

Bazen saatlerce tavanı seyredip uyuyamazken, zaman gelir göz kapaklarımıza söz geçiremeyiz... Son yıllarda hayatımıza her geçen yeni bir elektronik cihazın girmesiyle problem büyüdü, uyku sıkıntıları daha çok konuşulur oldu. Peki, mesele dediğimiz şey, sadece uyuyamamak mı? Hareketsiz kaldığı her ortamda uykuya dalan, motorlu bir taşıta binmesiyle uyuması bir olan, halk arasında yaygın deyimle, ‘yastığa çeyrek kala’ uyuyanlar için problem yok mu? Var, onlar için de var. Çünkü çok kolay uyuyanların da tam dalamadıkları için dinlenemedikleri bir gerçek. Yenidoğanlar 16, gençler 9, normal yetişkinler 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyuyor. Normal süresinden çalınmış uyku miktarı da bir tür ‘uyku borcuna’ sebep oluyor ve beden o borcu mutlaka tahsil ediyor. Hem de hiç beklemediğiniz bir anda. Okan Üniversitesi Noroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, uyku probleminin sebepleri ve çözüm yolları hakkında çok önemli bilgiler verdi.

Neden uyuyamayız?
Kafeinli içecekler, diyet hapları, nefes açıcı ilaçlar uykusuzluk yapabilir. Sigara tiryakileri tam dalamadığı için kaliteli uyuyamaz. Normal kilonun üzerinde olmak da uykuyu bozar. 

Mışıl mışıl uyumak için ne yapılmalı?

¥ Gün içinde yaptığınız ‘şekerleme’ 30 dakikayı geçmesin.
¥ Yatmadan önce kafein, nikotin gibi uyarıcılardan uzak durun.
¥ Uykudan 2-3 saat önce meyve yiyebilirsiniz.
¥ Yağlı, kızarmış, baharatlı, karbonatlı yiyeceklerden kaçının.
¥ 10 dakikalık bir yürüyüş bile uyku kalitesini artırır. Yatmadan önce yoğun egzersiz yapmayın.
¥ Gece odanız mümkün olduğunca karanlık olsun. 
¥ Ilık duş, kitap okumak, germe egzersizleri faydalı olabilir.
¥ Uyku öncesi aşırı duygusal ve gergin konuşmalar yapmayın.
¥ Odanız sıcak değil, serin olsun.
¥ 23.00-01.00 arası beden uyku için hazırdır.
¥ Yatağa gidiş saatinizi 
değiştirmeyin.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...