BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kansere ve şekere ÇÖREK OTU

Kansere ve şekere ÇÖREK OTU

Şifa kaynağı olan çörek otunun iyileştirdiği hastalıkların başında, kanser, şeker, kalp damar ve sinir hastalıkları geliyor



Bitki Uzmanı Zehra Babürşah, çörek otunun şifa verdiği hastalıkların aslında saymakla bitmeyeceğini belirterek, faydaları ve kullanımı hakkında önemli bilgiler verdi. Çörek otu asırlar boyunca, bitkisi ve yağı ile birlikte, milyonlarca insan tarafından “sağlıklarını desteklemek için” kullanılmaktadır. Aromatik bir baharat türü ve siyah rengi hariç susam tohumuna benzer olan çörekotu, geleneksel olarak çeşitli durumlar ve tedaviler için mükemmel bir ilaç olarak da kullanılmıştır. Mutfağımızda ise börek ve çörekler üzerinde kullanılmaktadır. İslam alimleri de, peygamberimizin övmüş olduğu bu bitkiye bigane kalamamış ve hakkında bolca eser yayınlamışlardır. Günümüzde ise özellikle Amerika ve Avrupa’nın elit bilim merkezlerinde çörek otu hakkında araştırmalar yapılmakta ve her geçen gün yıldızı parlayan bu şifalı bitki hakkında kesin ispatlar elde edilmektedir. Faydaları... > Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir. > İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir. > Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. > Kan şekerini düzenler. > Yorgunluk hâlini giderip zindelik verir. > Damar hastalıklarını önler. > Hazmı kolaylaştırır. > Vücuttaki toksinleri süzerek atar. > İdrar söktürücü özelliğiyle safraya iyi gelir. > Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. > Alerjileri önler. Savunma sistemini dengeler. > Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır. Hastalıklara göre nasıl kullanılır? Astım ve Bronşit: Kahve içerisine bir çay kaşığı çörek otu yağı karıştırılır. Günde iki defa alınır. Her gece çörek otu yağı ile göğüs ovulur ve kaynar su içindeki çörek otu yağının buharı nefesle içeri çekilir. Sırt Ağrısı: Az bir miktar çörek otu yağı hafifçe ısıtılır ve daha sonra romatizmalı alan yoğun bir şekilde sıvazlanır. Günde üç defa da yağdan bir çay kaşığı içilir. Şeker Hastalığı: Bir fincan bütün çörek otu, bir fincan su teresi veya hardal tohumu, yarım fincan nar kabuğu ve yarım fincan şahtere otu karıştırılır. Toz haline getirilir. Bir ay boyunca, her gün kahvaltıdan önce bir çay kaşığı çörek otu yağı ile birlikte bir çay kaşığı karışım alınır. Grip ve Burun tıkanıklığı: Her bir burun deliğine 3-4 damla çörek otu yağı akıtma, burun tıkanıklığını ve kafanın soğuk algınlığı ızdırabını giderebilir. Uyku Bozukluğu: Balla karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe bir çay kaşığı çörek otu yağı ilave edilip akşamları içmeye devam edilir. İNCİ “-Dişler kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olmak üzere günde iki kez ve çocuklar 8 yaşına gelene kadar bir büyüğün denetiminde fırçalanmalıdır... Çocuğunuzu erken yaşlarda diş hekimine götürün, dişlerine fissür örtücü uygulanmasını sağlayın. Biberon çürüğü oluşumunu engellemek için biberon kullanımına dikkat edin...” (...Dt. Helin Erdoğdu Yılmaz) Soğuk algınlığına karşı SALEP Dondurma ustası Mehmet Harmankaya, orkide çiçeği kökü ve damla sakızıyla pişirdiği salebin sindirim sistemine yardımcı olduğunu, cinsel gücü artırdığını, göğsü yumuşatarak soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi geldiğini söyledi. Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan salebin yararlarını anlatan Harmankaya, “Salepteki ana tat orkide çiçeği kökü ve damla sakızındandır. İlk yudumda içinizi ısıtan o ferahlıktan öte bir tat veren de orkide çiçeği kökü ve damla sakızıdır. Orkide çiçeği kökü çok nadir bulunan ve çok pahalı bir bitki ve 1 kilo orkide çiçeği kökünden yaklaşık 100 gram çıkıyor. Orkide çiçeği kökünü ezerek salebe ekliyorum. Pahalı ama salebin olmazsa olmaz malzemesi orkide çiçeği köküdür” diye konuştu. PÜF NOKTASI... Yemeği yaktıysanız, ateşten indirdiğiniz tencereyi derhal ıslak bir bezin üzerine oturtun. Dibine bağlanan yanık yemek tabakası çözülecektir. Tencereyi yıkamak için içine biraz sirke koyarak bekletin. İşinizin kolaylaştığını göreceksiniz... SİZDEN GELENLER Şiiriniz (...A.Belet’in mısraları) GİTME Gitme Korkarım gittiğin yerde güller açmazsa diye Kal benimle direnelim beraberce Gitme Ayazlar vurmasın başına Hani söz vermiştin kalacağına Gitme Korkarım bu kış sonumuz olur diye Ya bahar uğramazda Üşürsek senelerce Gitme Karanlıkta kalırım Işığımı sana vereyim diye Yolunu hep bulasın Bana dönesin gene Gitme Her şafakla uyanır Koşarım sahilimize Beklerim gün batımını Salarım umutları mavilere Gitme Titreyecekse dudaklarım özlemle Dolacaksa gözlerim Her adın geçtiğinde Sessiz bir çığlık kopacaksa yüreğimde Martılar güvercinler habersiz döndülerse Yatar beklerim seni Vedalaştığımız sahilde Gitme Ne olur kal... İnanırsam hiç gelemeyeceğine Kokun yoksa artık bir lodos yelinde Özlem işlemişse iliklerime Umutsuzca Bırakırım bedenimi Bir med-cezir öfkesine.... Mesajınız... CANIM AİLEM; Anneciğim ve babacığım; 17. evlilik yıl dönümünüzü tebrik eder, bizlere verdiğiniz emeklere binlerce teşekkür ederiz... Sizi çok seviyoruz... (...Çocuklarınız; Nisa & Nurettin) Tarifiniz (...Yıldız Hanım’ın damak zevki) FIRINDA DOMATES Malzemeler: > 5 domates > 1 tutam fesleğen > 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık > 2 diş sarımsak > Zeytinyağı > Kaşar peyniri rendesi YAPILIŞI: Domatesleri ortadan ikiye kesin. Altından da ince bir parça kesip tepsiye dizin. Diğer tarafta fesleğen, zeytinyağı, sarımsak ve dolmalık fıstığı parçalayıcıda parçalayıp domateslerin üzerine paylaştırın. En üstüne kaşar peyniri rendesi serpin. Fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun. DUYGU GÜLER Doğum günün kutlu olsun prensesim... Seni çok seviyoruz... (...Güler Ailesi’nin albümünden)
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT