BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Salkım salkım lezzet

Salkım salkım lezzet

Sağlık deposu olan üzüm, yaş ve kuru olarak tüketildiği gibi mutfağımızda keklere, kurabiyelere, tatlılara, pilavlara ve dolmalara da katılarak ayrı bir tat unsuru olmaktadır.



Kitap elime ekim ayında geçti. Eylül-Ekim, üzümlerin olgunlaştığı, asmalardan toplanıp selelere doldurulduğu, bağ bozumu aylarıdır. Yani tam mevsiminde elimdeydi. Kapakta kırmızı renkli bir üzüm salkımı dikkat çekiyor. Adı: ÜZÜM iyileştirir, güzelleştirir... Önsöz şöyle başlıyor: “Binlerce çeşit, tat ve renkte karşımıza çıkan, taze ve kuru olarak tüketebileceğimiz, en yaygın ve sevilen meyvelerden biri olan üzüm (vitis vinifera L) çağlar boyunca efsanelerin meyvesi, kahramanların güç kaynağı ve bereket sembolü olarak kabul edilmiştir. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla besin değeri açısından çok önemli olduğu ispatlanınca, günümüzde de üzümün popülaritesi oldukça artmıştır. Üzüm meyvesini veren asma bitkisi, fundagillerdendir. Asma, geçmişi 150 milyon yıl öncesine dayanan en eski bitki gruplarından biridir. Üçüncü jeolojik zamana ait asma yaprağı ve üzüm çekirdeği fosillerinin bulunmuş olması, yabani asmanın insanlık tarihinden daha eski bir geçmişi olduğunu ispatlamaktadır.” ÇEŞİT ÇEŞİT RENKLERDE Kitaptan edindiğimiz bilgilere göre, Türkiye’de bağcılık önemli bir tarım sektörü. Bağ alanı ve üzüm üretimi açısından dünyada ilk altı ülke arasında yer almaktayız. Büyük kısmı kuru ya da yaş, sofralık üzüm olarak tüketilmektedir. Salkımlar halinde toplanan olgunlaşmış üzüm meyvesi, ince ya da kalın kabuklu, çekirdekli ya da çekirdeksiz, kokulu ya da kokusuz çeşitlerde olabilmekte. Cinsine göre, üzüm rekoltesi, pekmez, meyve suyu, sirke, şıra ve benzeri ürünlerin yapımında kullanılmakta. Pekmez tek başına ya da, bulama, pestil, cevizli sucuk şeklinde tüketilmekte. Asmanın meyvesi üzüm faydalı ve lezzetli bir yiyecek maddesidir. Asma yaprağı da aynı şekilde sofralarımızda sarma yapılarak değerlendirilir. Kitabın bölüm başlıkları, içerdikleri değerli bilgiler hakkında size fikir verecektir. ANTİOKSİDAN DEPOSU Üzümün bileşimi, zengin besin içeriği, ülkemizde yetişen önemli üzüm çeşitleri ve çekirdeksiz üzümün hikayesi anlatılıyor. İkinci bölümde, üzümün gücü, üçüncü ve dördüncü bölümlerde antioksidan deposu olan üzümün serbest radikallere karşı etkileri ve yaşlanmayı geciktirici özelliği vurgulanıyor. Bana göre beşinci kısım çok önemli. Bu bölümde, üzüm çekirdeğinin yapısı, faydaları, kullanım şekli ve yağından bahsediliyor. Üzüm meyvesi sahip olduğu pek çok faydalı özelliğini doğal bir antioksidan deposu oluşuna borçludur. Üzümün antioksidan özelliği ise yapısındaki polifenol dediğimiz fenolik bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Üzüm bünyesindeki polifenollerin sadece % 10’u meyvede, % 60-70’i çekirdeğinde % 28-35’i ise kabuğunda bulunmaktadır. Son yıllardaki araştırmalarda bulunan bu bilgi üzüm çekirdeğine olan ilgiyi artırmıştır. Geçmişte üzümün çekirdeksiz olanı makbuldü. Suyu çıkarılır “cibre” adı verilen posa ve çekirdekleri atılırdı. Yeni bilgilerle üzüm çekirdeği kıymete bindi. Sağlığımız açısından faydaları sayılamayacak kadar çok. ÇEKİRDEĞİ ŞİFA KAYNAĞI Kitaptan aldığım aşağıdaki bölüm bu bilgileri içeriyor. Üzüm çekirdeği şu durumlarda etkili olabilir: * Kan damarlarınızın yardıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, * Cildiniz cansız ve solgun görünüyorsa, * Kalple ilgili problemleriniz varsa, * Görme gücünüzde yaşlanmaya bağlı sorunlar başladıysa, * Midenizde yanma hissediyorsanız, * Yüksek tansiyon problemi yaşıyorsanız, * Şeker hastalığınız varsa, * Varis ve hemoroidiniz varsa, * Şişlikler ve ödeminiz varsa, * Yüzünüzdeki kırışıklıklar günden güne fazlalaşıyorsa, * Kısacası zinde ve sağlıklı bir hayat istiyorsanız. Bilhassa kırmızı üzüm çekirdeği yiyebilirsiniz. Günde bir avuç çekirdekli kuru üzüm çekirdeği yeterli olacaktır. VÜCUT İÇİN FAYDALARI Eczanelerde 100-200 mg’lık üzüm çekirdeği kapsulleri satılmaktadır. Üzüm suyu da aynı şekilde sağlığımız yönünden faydalı bir besin. Bebeklere dahi verilebiliyor “Bitkisel süt” olarak adlandırılıyor. Üzümün insan vücuduna sağladığı faydalar sayfalarla anlatılmış. Sadece başlıkları sıralarsak: * Kalp dostu-damar sertliğine panzehir, * Kanserden korunmak ve kurtulmak için doğal bir çözüm, * Şeker hastaları bile yiyebilir, * Sinir sisteminin muhafızı, * Daha sağlıklı ve beyaz dişler için, * Gözlerimiz için, * Anti- Aging (yaşlanmaya karşı) önemli bir meyve. Yazımın sonunda kitaptan aldığım, pratik, hem de hafif bulduğum bir kek tarifi bulacaksınız. Değişik ve lezzetli. İçinde hem üzüm hem üzüm suyu pekmez var. Denemeye değer. ÜZÜMLÜ KEK Malzemeler: * 4 yumurta, 1 paket kabartma tozu * 1 bardak üzüm pekmezi * 1 bardak sızma zeytinyağı * 1 adet limon kabuğu rendesi * 1 adet limonun suyu * 200 gr buğday nişastası 1/2 bardak çekirdeksiz kuru üzüm Yapılışı: Yumurtaları iyice çırpın, kalan malzemeyi sırayla ekleyin. Pütürsüz olması için telle (veya mikserle) devamlı çırpın. Yağlanmış kalıba dökün. Önceden ısıtılmış orta (170C) fırında 25 dakika kadar pişirin. Bıçak kontrolü yaparak fırından alın.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT