BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Soğuk algınlığına 3 bitki yeter

Soğuk algınlığına 3 bitki yeter

Kış hastalıklarına karşı vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ekinezya, ıhlamur ve ada çayı yardımcı oluyor.



Kış aylarında kişilerin hasta olmamak için kendi savunma silahlarını, yani bağışıklık sistemini güçlendirmesi, desteklemesi gerekiyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kış aylarının yaklaştığı bu günlerde bağışıklık sistemini desteklemek için doğru bitkisel ürünlere yönelmemiz gerektiğini, bağışıklık sistemimizin esasında bir ‘tasarruf hesabı’ ya da ‘kumbara’ gibi olduğunu belirtiyor. Ayrıca farklı kaynaklardan sağlanacak farklı özellikteki doğal ürünlerin akılcı bir şekilde kullanılması ile bağışıklık sistemimize yapacağımız katkıların, hastalıklara karşı direncimizi güçlendirmemize yardımcı olacağını vurguluyor. Bağışıklığa EKİNEZYA Üst solunum yolu hastalıkları denince akla ilk gelen bitkilerden biri “ekinezya”dır. Çok güzel bir görünüme sahip olması ve bazı türlerinin son yıllarda bağışıklık sistemi üzerinde ve özellikle soğuk algınlığı şikayetleri üzerindeki yararlı etkileri sebebiyle dikkat çekmektedir. Yapılan bilimsel nitelikteki deneysel ve klinik çalışmalar bu bitkinin soğuk algınlığı etkenlerine karşı vücudun bağışıklık sistemini desteklediğini ortaya koymaktadır. Tahrişe IHLAMUR Yapılan bir çalışmanın sonucunda, ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediğinin ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğunun görüldüğü belirtiliyor. Ihlamur, çay şeklinde alındığında ise inatçı öksürüklerde kişilerin rahatlamasını sağlaması bakımından da yararlı olduğu belirtiliyor. İltihaplara ADA ÇAYI Ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olduğu bilinen bir başka bitki ise “ada çayı”dır. Özellikle bitkinin içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla çay şeklinde hazırlanan ada çayı ile hazırlanan gargaranın bu amaçla kullanılması önerilmektedir. Yeni yayımlanan bir klinik çalışmada, ada çayı ile ekinezyanın birlikte uygulandığında dezenfektan gargaradan daha etkili olduğu gösterilmiş. SİZDEN GELENLER TARİFİNİZ - (...Nurcihan Hanım’ın damak zevki) ZEYTİNYAĞLI KURU FASULYE Malzemeler: * 2 su bardağı kuru fasulye * 4 adet domates * 2 adet orta boy soğan * 3 yemek kaşığı zeytinyağı * 1 yemek kaşığı salça * 5 su bardağı su * Damak tadınıza göre tuz Malzemeler: Geceden bekletilmiş kuru fasulyeleri süzüp tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip, yumuşayana kadar haşlayın. Soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Orta derinlikte tencereye zeytinyağını alıp kızdırın. İçine soğanı ekleyip rengi değişene kadar kavurun. Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Rendelenmiş domatesleri tencereye alın. Yaklaşık 2 dakika karıştırarak kavurun, 5 su bardağı suyu tencereye ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakın. Haşlanan kuru fasulyeleri süzün. Tenceredeki salçalı su kaynamaya başladığında fasulyeleri ilave edin, tuzunu ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp orta dereceli ateşte 30 dakika pişirin. Soğutup servis yapın. Afiyet olsun. ELİŞİNİZ - (...Hande Hanım’ın el emeği) BEBEK YELEĞİ VE BOLERO Boleroya 52 ilmekle arka kısmından başlayın, haroşa örgü olarak 50 sıra oluncaya kadar örün (tersli düzlü 100 sıra oluyor). 18 ilmek sağ ön için örüp şişte bekletin 16 ilmek yaka için kesin kalan 18 ilmeği de sol taraf için örmeye başlayın. Lila renkle 3 sıra haroşa yapıp mor ipe geçirin ve 6 sıra düz örün. Koltuk kısmındaki yuvarlaklığı oluşturmak için 4 ilmeği 3 sırada bir olmak üzere hep haroşa olarak örün. 9 adet düz mor örgü oluştuktan sonra en son 3 üç sıra lila haroşayı da yapıp ilmekleri kesin. Diğer tarafı da aynı ölçülerle örün. Kenarına da tığ oyası yaparak yelek-boleronuzu bitirin. Kolay gelsin. PÜF NOKTASI... Lezzetli bir pasta hazırlamak kadar, süslemek de çok önemlidir. En çok da özel günlerde pastaların daha göz alıcı olmasına dikkat edilir... Siz de kendi pastanızı kendiniz yapıyorsanız, üzerini süslerken çeşitli reçelleri hafifçe kullanıp sos olarak değerlendirebilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT