Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Somali can çekişiyor

Düzenleyen:
Somali can çekişiyor

DÜNYA Haberleri

Somali, tarihinin en sıkıntılı kuraklığını yaşıyor. Beklenen yağışların gecikmesi yüzünden nehirler kurudu, bitkiler kavruldu, çocuklar hastalandı, hayvanlar telef oldu.

Somali’nin Bay eyaletine bağlı Baidoa şehrinde beklenen yağışların gerçekleşmemesi hayatı çökme noktasına getirdi. Kuraklığın kasıp kavurduğu köylerde yoğun hayvan ölümleri yaşanırken insanlar Baidoa kırsalında oluşturulan kamplara yerleştirildi. 700 kampın kurulduğu Baidoa’da 175 bin aileden müteşekkil takriben 1 milyon 200 bin insan bulunuyor. Bunun yaklaşık 110 bin ailesi mağdur ülke Kenya’dan gelen muhacirler. Kuraklık en fazla çocukları etkiliyor. Güneşin kavurduğu çocuklarda yanık vakaları ile sağlık görevlilerine taşınırken hastaneler ihtiyaca cevap veremeyecek kadar dolmuş durumda.  
İHH YİNE ORADA
Türkiye her zaman olduğu gibi çaresiz kardeşlerini unutmadı. İnsani Yardım Vakfının 3. ekibi bölgeye ulaştı. Yardım faaliyetlerini deruhte eden Bursa İHH İl Başkanı Hüseyin Kaptan bölgede yaşanan kuraklıkla ilgili olarak ‘’2011 senesinde olduğu gibi şimdi de Somali halkının yanındayız. Buranın asıl sıkıntısı su. Suyun yokluğu geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı da silip süpürmüş. İnsanlar hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Tankerler vasıtasıyla taşıyıp muşamba havuzlara aktardığımız su, mağdur insanların ihtiyacını bir nebze hafifletiyor ama kesin çözüm için derin su kuyularının açılması lazım’’ cümlelerine yer verdi. 
KUYU DEĞİL DERİN KUYU 
İHH Kocaeli İl Başkanı İsmail Yeşildal ise “On iki milyon nüfusa sahip Somali halkının 6 milyonu kuraklık ve açlıkla karşı karşıya. İnsan göçlerine mâni olmak ve mevcut düzenlerini korumak için derin su kuyusu projelerimizi hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Takriben 154 bin dolara mal olan kuyular, hayvanlar ve tarımsal sulamalar da dâhil olmak üzere 10 bin insanın ihtiyacını karşılayacak. Kuraklık başladığından beri bölgeye gelen üçüncü ekibiz. Sıkıntılar bitene kadar da kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Vakfımıza maddi ve manevi destekte bulunan ve bugün bu bölgede yaraları sarmamıza sebep olan bütün hayır sahiplerine teşekkür ediyorum’’ dedi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...