Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Facebook akıllı telefonları bitirmeye geliyor

Düzenleyen:
Facebook akıllı telefonları bitirmeye geliyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Akıllı telefon devrimini kaçıran Facebook varını yoğunu AR teknolojisine yatırıyor. Şirketin hedefi kısa sürede Apple ve Google'ı yarış dışı bırakıp akıllı telefon saltanatını bitirerek teknoloji imparatorluğunu büyütmek.

​Dünyanın en değerli teknoloji şirketlerinden Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg akıllı telefonları öldürecek bir teknolojiye milyarlarca dolar döküyor.

2004 yılında kurulan Facebook akıllı telefon üretiminde Apple ve Google’ın gerisinde kaldı. Fakat şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’in akıllı telefonlardan sonra teknolojide bir sonraki dönem olarak görülen AR’ı (Augmented Reality-Artırılmış Gerçeklik) ıskalamaya niyeti yok.
Akıllı telefon devrimini nasıl kaçırdıkları sorusuna Zuckeberg geçen hafta katıldığı bir konferansta şu cevabı verdi: Facebook 2004 yılında kuruldu. İşletim sistemi ve telefon tasarlayacak vaktimiz olmadı. Bizim yerimize bunu Apple ve Google yaptı. Müşterilerimize bir telefon sunacak tecrübemiz de yoktu.

Augmented Reality nedir?

Artırılmış Gerçeklik olarak Türkçe'ye çevrilen AR gerçek ortamda görülen nesnelerin teknoloji ile güçlendirilmesi anlamına geliyor. Kullanılan cihazlarla örneğin Kız Kulesi'ne bakıldığı zaman cihaz otomatik olarak Kız Kulesi'nin hangi yıl yapıldığını ve teknik özelliklerini internet üzerinden araştırarak açıklayacak. Son kullanıcıya ulaşmakta emekleme döneminde olan VR şu an Snapchat gibi paylaşım programlarındaki efektlerle hayatımızda yer alıyor.

Facebook’un Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mike Schropfer Business Insider’a yaptığı açıklamada, “Eğer bir AR donanımı yaparsak harika olacak. Yaparsak ve çalışmazsa yine harika olacak çünkü bir eko sistem oluşturacak ve onu geliştirebileceğiz” yorumunda bulunarak Facebook’un AR’a yaptığı yatırımdaki hırsını gözler önüne serdi.

Yukarıdaki videoda AR teknolojisini açıklayıcı bir şekilde görebilirsiniz. Söz konusu video Google’ın en büyük AR yatırımı Google Glass’ın günlük hayat içinde nasıl kullanıldığını açıklıyor. Videoda görüldüğü üzere gözlüğü takan kullanıcı havaya baktığı zaman hava durumunu görebiliyor. Metro kapalı olduğu zaman gözlük kendisine yolculuğu için alternatif rota öneriyor. Kullanıcı gözlük ile yaptığı fotoğraf çekimini kısa süre içerisinde sosyal medyada paylaşabiliyor.

Facebook akıllı telefonları bitirmeye geliyor

Geçen sene piyasaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go’da AR teknolojilerine bir örnek. Oyunda gerçek mekanlara yerleştirilen Pokemon’ları avlamaya çalışıyorsunuz.  Fotoğraf: Shutterstock

 

Facebook 2014 yılında 2 milyar dolar ödeyerek Virtual Realtiy (Sanal Gerçeklik) donanımı üreten Oculus Rift isimli şirketi satın almıştı. Şu an şirketin altyapısı görsel donanım yatırımları yapılarak AR teknolojileri geliştirmek için kullanılıyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...