BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Soğuk algınlığına dikkat

Soğuk algınlığına dikkat

Bu mevsimde kapalı yerlerde bulunanlar hastalığa sebep olan virüsleri daha sık kapıyorlar. Ateş, boğaz ağrısı,halsizlik ve kırgınlık hissiyle kendini gösteren hastalık 3-4 gün sürüyor...



Sonbaharda özellikle kalabalık ortamlarda yaşayan çok sık hasta olur. Kapalı yerlerde olma zorunluluğu bu hastalıkların en büyük sebebidir. Kapalı yerlerde özellikle virüslerin buluşma sıklığı artıyor. Bunun dışında daha hareketsiz olmamız, vücut ısımızı korumak için giydiğimiz kıyafetlerin bazen ortam ve havaya uygun olmaması hastalıkların daha sık görülmesine sebep olmaktadır. Sonbahar hastalıklarında özellikle kalabalık ortamlarda kapalı yerlerde oturanlar risk altındadır. Bunların arasında sağlık çalışanları birinci sırada yer alıyor. Sağlık görevlilerine hastalardan buluşma daha fazla olmaktadır. Bunun dışında okullarda daha sık hastalık görüldüğü için öğretmenler ve okul çalışanları, kalabalık yerlerde hizmet veren polisler, itfaiyeciler ile kamu görevlileri risk altında bulunuyor... Soğuk algınlığı genellikle 3-4 gün içerisinde kendi kendini sınırlayan bir durumdur. Halsizlik, bitkinlik, boğaz ağrısı, ateş hissi, kırgınlık hissiyle kendi kendini gösterir. Eğer soğuk algınlığında yüksek ateş uzun süre devam ediyor, halsizlik ve bitkinlik süresi 4-5 günün ötesinde devam ediyorsa, baş ağrısı, şiddetli kulak ağrısı varsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekiyor. ALINACAK TEDBİRLER Soğuk algınlığı için C vitamininin henüz ispatlanmasa da etkili olduğu söyleniyor. C vitaminini biraz daha artırmakta fayda var. Bunun dışında dinlenmek, düzenli uyku, düzenli beslenme önemlidir. Bunların hepsi soğuk algınlığını çabuk geçirmek ve soğuk algınlığından korunmak için alınabilecek tedbirlerdir. Ayrıca, eczanelerde satılan soğuk algınlığı ilaçlarından faydalanabiliriz. Hastalık bir hafta içerisinde geçer. Antibiyotik kullanımına kendi başımıza başlamamamız gerekir. Antibiyotik, soğuk algınlığını oluşturan virüslere, bakterilerin eklenmesi sonucu kullanılması gereken bir ilaç, buna da doktorun karar vermesinde fayda var... SİZDEN GELENLER TARİFİNİZ - (...Saime Bayraktar’ın damak zevki) İÇLİ PİLAV Malzemeler: * 2 su bardağı pirinç (3.5 bardak et suyu) * 2.5 çorba kaşığı margarin veya tereyağı * 2 çorba kaşığı çam fıstığı * 2 çorba kaşığı kuş üzümü * 1 havuç (haşlanmış) * Yarım su bardağı iç bezelye * Yarım kuzu ciğeri * Tuz ve karabiber hazırlanışı: Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu su ile ıslatılır (30- 40 dakika). Az yağda fıstık pembeleştirilir. Buna çok küçük doğranmış ciğer konup kavrulur. Bezelye ve havuç ilave edilip bir kaç kere çevrilir. Tuz ve karabiber atılır. Pilav tenceresinde yağ eritilir. Süzülmüş pirinç konup pirinçlerin kırılmamasına dikkat ederek karıştırılır. Sıcak, et suyu, tuz ve karabiber serpilip kapak kapatılır. Önce harlı ateşte, sonra orta ve en son hafif ateşte pişirilir. Pirinçler suyunu çekince ateşten alınır. 20 dakika kendi halinde dinlendirilir. Pilava, hazırlanan ciğer, fıstık, havuç, bezelye karışımı ile ayıklanıp yıkanmış kuş üzümü konup karıştırılır. ALBÜMÜNÜZ ZÜLAL COŞKUN Meral ve Ümit çiftinin güzel kızları, hoş geldin... (...Coşkun Ailesi’nin albümünden) SAĞLIK OLSUN Mantar zehirlenmeleri Uzmanlar, zehirsiz olduğundan emin olmadıkça kır mantarlarının yenilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor. Ağaçlıklar arasında, kırlarda, kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini zehirlilerinden ayırmanın çok güç olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşların bu konuda çok dikkatli olmalarını öneriyor. Zehirlenmenin belirtileri olarak, göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, kusma, karın adalelerinde kramplar, ishal, baş dönmesi gibi etkenler gösteriliyor. Zehirlenmeye maruz kalanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini bildiren uzmanlar, seralarda özel olarak yetiştirilen mantarların tüketilmesi gerektiğini bildiriyor.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT