Afyonkarahisar patlaması davasında tutuklu yargılanma talebine red

/ Kaynak: AA
Afyonkarahisar patlaması davasında tutuklu yargılanma talebine red

GÜNDEM Haberleri  / AA

Afyonkarahisar'da mühimmat deposundaki patlamayla ilgili davanın ikinci duruşmasında tutuksuz yargılanan 3 sanık subayın tutuklu yargılanmaları istemi reddedildi

nbsp; Afyonkarahisar'da, 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposunda 5 Eylül 2012'de meydana gelen patlamayla ilgili davanın duruşmasında tutuksuz yargılanan 3 sanık subayıntutuklu yargılanmaları talebi reddedildi. Eskişehir 1. Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında, şehit yakınlarının avukatları, tutuksuz sanıklardan Binbaşı Ali Duran'a, savunması sırasında slayta gösterdiği, patlamanın meydana geldiği 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki fotoğrafların nereden ve kimden temin edildiğini sordu. Duran, soruyu şöyle yanıtladı:
"Savunmamdaki bu resimlerin bana kimin tarafından gönderildiğini bilmiyorum. Ancak bu resimlerin doğruluğunu teyit ettim. Orijinal resimlerin bölge komutanlığında olduğu tarafıma bildirildi. Resim incelendiğinde oradaki
kişilerin komutanlığa yeni atanan kişiler olduğu görülmektedir. Ben resimlerin çekildiği tarihte tutukluydum." Duran'ın savunmasını tamamlamasının ardından şehit yakınları ve avukatları, Duran ile diğer sanıklar Albay Veysel Özbay ve Üsteğmen Tuncay Aydın'ın tutuklu olarak yargılanmasını talep etti. Üsteğmen Tuncay Aydın'ın avukatı Nejat Öztaşkent'in de müvekkilinin savunması için ek süre isteyince mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.
Daha sonra mahkeme heyetinin söz verdiği sanık avukatları, "müvekkillerinin kaçma şüphesinin ve delilleri karartma şüphesinin olmadığı" gerekçesiyle tutuklanma talebinin reddedilmesini istedi. Heyet, sanık avukatlarının gerekçelerini kabul ederek duruşmayı 31 Temmuz'a erteledi.
Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan şehit Piyade Onbaşı Tolga Taştan'ın babası Ali Taştan, iki gündür davanın devam ettiğini hatırlatarak, bugünkü sonuca göre sanıkların tutuklanmadığının görüldüğünü söyledi.
"Bizim evlatlarımız için 'şehit' diyorlar ama biz hala doğal afet durumundayız" diyen Taştan, şöyle konuştu: "Çünkü yasada öyle bir şey çıkmamıştır. Biz vatan savunması için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne evlatlarımızı gönderdik. Neden şehit olduklarını da bugüne kadar bize açıklayamadılar. Yapılan duruşmalara hiçbir yetkili gelmedi ve bize destek olmadı. Şehit ailelerimize 'başınız sağolsun' diyorlar. Biz 'vatan sağolsun' diyemiyoruz. Şu ana kadar 25 şehidin ne akıbetle öldüklerini bilemiyoruz. Burada 25 şehidin sorumluları birbirlerinin üzerine sürekli suç atıyor. Burada tek suçlu 25 şehit ailesidir. Nedeni de çocuklarımızı askere göndermemizdir. Hukuk devletiysek, adalet istiyoruz. Bize sahip çıkılan vatana sahip çıkacağız." Şehit ailelerinin avukatlarından Altan Ulutaş da iki gün yoğun olarak süren duruşmada iki sanığın sorgusunun yapıldığını bildirdi. Tüm şehit ailelerinin tutuklama talep etmesine rağmen mahkeme tarafından tutuklama talebi reddettiğini anlatan Ulutaş, "Bir sanığın sorgusununyapılmadığı halde yeni delillerin, yeni savunma şartlarının ortaya çıktığı gerekçe gösterilerek duruşmanın ertelenmesi istenmiş ve duruşma ertelenmiştir. Bu durum içi hala yanan şehit ailelerini, bir kez daha yıkmıştır. Biz kamuoyunun bu davaya ilgi göstermesini bekliyoruz" dedi. "25 şehit neden şehit oldu? Bu ortaya çıkarılmamıştır" ifadesini kullanan Ulutaş, şöyle devam etti: "Sanıkların birbirlerini suçladıkları ve en sonunda da şehitleri suçlamaya yeltendikleri yargılama aşamalarında da ortaya çıkmıştır. Afyonkarahisar halkının ve görgü tanıklarının desteklerini bekliyoruz. Bu
cephaneliğin neden hava uçtuğunu bilmek istiyoruz. Aileler, çocuklarının neden öldüğünü bilmek istiyor. Mahkeme heyetinin kararı için bir üst mahkeme olan Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne itiraz edeceğiz. Oradan tutuklama kararı çıkar diye düşünüyoruz. Sanıklardan ikisi 2,5 ay, biri 4 ay kadar tutuklu kalıp serbest bırakılmıştır. Bu da bir vakadır, bunu da dikkatinize arz diyorum." Şehit Piyade Onbaşı Faruk Ergenç'in babası Bekir Ergenç ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan, kendilerine destek vermesini istedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...