Hükümet'ten 'çözüm paketi' hazırlığı

Hükümet'ten 'çözüm paketi' hazırlığı

GÜNDEM Haberleri

PKK'nın tüm silahlı güçlerini Türkiye dışına çekmesiyle tamamlanacak Çözüm Süreci'nin ilk aşamasında sona gelindi ve hükümet Reform Paketi çalışmalarına başladı.

PKK'nın tüm silahlı güçlerini Türkiye dışına çekmesiyle tamamlanacak Çözüm Süreci'nin ilk aşamasında sona gelindi ve hükümet Reform Paketi çalışmalarına başladı. Özel okullarda Kürtçe eğitim, ceza ve seçim yasalarında değişiklikler gündemde. Star Gazetesi'nin haberine göre, Çözüm Süreci'nin ikinci aşamasında yapılacak demokratik reformlarla ilgili Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'nda iki ayrı çalışma yürütülüyor. Adalet Bakanlığı Türk Ceza Kanunu üzerine yoğunlaşırken, Başbakanlık'ta siyasal konular ve Anayasal adımlarla ilgili çalışma yapılıyor. Bu kapsamda BDP'nin önerileri de değerlendiriliyor. Adalet Bakanlığı'nda ele alınan düzenlemelerin en önemli ayağını TCK'da yapılacak değişiklikler oluşturuyor. Gösterilere daha demokratik bir bakış getirecek düzenlemelere ek olarak, bazı suçların Terörle Mücadele Kanunu dışına çıkartılmasını içeren değişiklikler üzerinde de duruluyor. Kürtçe eğitimle ilgili daha önce atılan adımlara, özel okullarda Kürtçe eğitiminin önünü açacak düzenlemenin de eklenmesi bekleniyor. Başbakanlık'ta süren çalışma ise ağırlıkla Siyasi Partiler Yasası ve Anayasal düzenlemelerle ilgili. Çözüm Süreci'nde sıkça dile getirilen Anayasal teminatlar konusunda Meclis aritmetiği içinde yapılabilecekler üzerinde hassas bir çalışma sürdürülüyor.

Hükümetin atacağı demokratikleşme adımlarının çerçevesini, AK Parti'nin '2023 Vizyonu' adıyla yayınladığı 63 maddelik reform listesi oluşturacak. Bir kısmı hayata geçirilen reformlarda, anadile ilişkin maddelerin yanı sıra, "ayırımcılıkla mücadele, darbe mevzuatının ayıklanması, parti kapatmanın kaldırılması, seçim mevzuatının değiştirilmesi ve siyasete katılımın önündeki engellerin kaldırılması" da bulunuyor.

Çalışmalarda, BDP'nin verdiği 20 maddelik paket de değerlendiriliyor. Ayrıca, 'Akil İnsanlar' heyetlerinden gelen raporlardaki öneriler de paketin oluşumunda etkili olacak.

BDP: Meclis'e gelsin yeter

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin "aksamadan devam ettiğini" belirterek, "Acil olarak 20-25 maddelik paketin hazırlanması lazım. TMK, basın, toplantı, gösteri kanunu, siyasi partiler, ceza kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu, seçim barajı... Bunların hepsi bizim önerilerimiz arasında. Yapılacak düzenlemeler sürece katkı verecektir. Tasarı torba yasa da olabilir. Meclise sunulursa sürecin ilerlemesi için bence yeterli. İnsanlar demeli ki 'Evet, müzakere işe yarıyor, özgürlükler artacak.' Bu adım adım gider" dedi.(STAR)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...