Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'ye ucuz doğalgaz

- Güncelleme:
Türkiye'ye ucuz doğalgaz

Ekonomi Haberleri

Kuzey Irak'tan 2016'da doğalgaz tedarik etmeye başlayacak olan Türkiye, aynı zamanda Eylül ayında tamamlanacak yeni boru hattıyla petrol alımını da başlayacak

Türkiye'nin enerji ihtiyacı için büyük önem taşıyan Kuzey Irak'taki petrol ve doğalgaz sahalarından nasıl yararlanacağına dair planlar belli olmaya başladı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG) Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki petrol ve doğalgaz sahalarından yararlanacağı anlaşmanın birkaç ay önce tamamlandığını belirtti.
Hawrani'nin verdiği bilgiye göre, adı açıklanmayan bir Türk şirketi altı sahada petrol arama ve çıkarma yetkisine sahip olacak. Detaylı haritası The Oil and Gas Year dergisinde yayımlanan altı sahada yapılacak petrol üretiminin yanı sıra, Türkiye 2016'da doğalgaz alımını da başlayacak.
Rusya'ya ödediği faturanın çok altında bir fiyatla doğalgaz satın alma şansına kavuşacak olan Türkiye, enerji tedarikinde önemli bir tasarruf yapma şansı yakalayacak.


GÜNDE 300 BİN VARİL
Business Insider'ın haberine göre, Londra'da katıldığı bir konferansta açıklamalarda bulunan Hawrami, 'Türkiye'ye sınır bölgesindeki Fişkabur kentinden iletilecek olan petrolün, Eylül ayında sevkiyatına başlanacağını' belirtti.
Habere göre, Türkiye'ye günlük 300 bin varil petrol transferi yapılacak. Hattın günlük maksimum kapasitesi ise 1 milyon varil olacak.


DOĞALGAZDA DIŞARIYA BAĞIMLIYIZ
Hawrami, Fişkabur'da kullanılacak olan tesislerin KRG'ye mi ait olacağını yoksa Bağdat hükümeti tarafından mı işletileceğine dair bilgi vermedi.
KRG, günümüzde kamyonlarla Türkiye'ye 30 bin varil petrol sevkiyatı yapıyor. Hawrami, şu an günlük 300 bin varil olan petrol üretimlerini 2013 sonunda 400 bin varile çıkarmak istediklerini belirtti.
Türkiye, doğalgaz ihtiyacının yüzde 90'ından fazlasını ithal ediyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ocak ayında Cezayir'in Sonatrach nbsp;şirketiyle sıvılaştırılmış doğal gaz ticareti için 10 yıllık anlaşma yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...