BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Eti mutlaka dinlendirin

Eti mutlaka dinlendirin

Uzmanlar, tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olanların kurban etlerini birkaç gün beklettikten sonra haşlama ve ızgara yaparak tüketmelerini tavsiye etti.



Yücel Kayaoğlu ANKARA Sağlık Bakanlığı, özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini hemen tüketmemesi, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeleri önerisinde bulundu. Sağlık Bakanlığının ‘Kurban Bayramında Beslenme’ konulu raporunda, Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin arttığına dikkat çekilerek, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri uyarısında bulunuldu. Etin sindirimi zor olan besinlerden olduğu hatırlatılan raporda, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu sebeple özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir” denildi. HİJYEN KURALLARI Bakanlık, kurban etlerinin nasıl pişirilmesi konusunda da şu önerilerde bulundu: Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli “kanserojen maddelerin” oluşumuna sebep olabileceği için tercih edilmemelidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması safhalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir. KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR? Sağlık Bakanlığı, kurban etlerinin nasıl saklanması konusunda da bir dizi uyarıda bulundu. Bakanlığın uyarıları şöyle sıralanıyor: Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı “mikroorganizmalar” için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, “oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil”, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. PÜF NOKTASI... > Evinizin mis gibi kokmasını istiyorsanız, birkaç tane karanfili az su ile kaynatın. > Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine bir iki dal maydanoz atın.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT