Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Anayasa Mahkemesi bazı kanunları kısmen iptal etti

Anayasa Mahkemesi bazı kanunları kısmen iptal etti

GÜNDEM Haberleri

Anayasa Mahkemesi, TBMM Başkanlığınca uluslararası kuruluşlarda görevlendirilecek idari teşkilat personelinin, "mali, sosyal ve diğer özlük haklarına" ilişkin usul ve esasların Başkanlık tarafından belirlenmesini öngören kanun hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, TBMM Başkanlığınca uluslararası kuruluşlarda görevlendirilecek idari teşkilat personelinin, "mali, sosyal ve diğer özlük haklarına" ilişkin usul ve esasların Başkanlık tarafından belirlenmesini öngören kanun hükmünü iptal etti. Yüksek Mahkeme, 6111 sayılı Kanun'un 13. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar tahakkuk ettiği halde" ibaresini Anayasa'ya aykırı buldu. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 32. maddesindeki, kesinleşen ihale kararlarını içeren mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci günün kararın istekliye tebliğ tarihi sayılmasını öngören düzenleme de iptal edildi. Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanununun geçici 206. maddesinin, 8 Eylül 1999'da sandık iştirakçisi olanların emekli aylığı almaya hak kazanacaklarına ilişkin düzenlemeyi de iptal etti. Anayasa Mahkemesi, "8.9.1999 tarihinde sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar" şeklindeki geçici 206. maddesindeki, "... 8.9.1999 tarihinde sandık iştirakçisi olanlardan... " ibaresini iptal etti. İptal hükmü, karar Resmi Gazetede yayımlandıktan 1 yıl sonra yürürlüğe girecek. Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesinde, emekliliğe hak kazanmak için sınırlama getirilmesinin Anayasaya aykırı olduğu belirtilerek, 8 Eylül 1999'dan önce 50 yaşına girenlere de imkan getirilmesi için idarenin düzenleme yapılması istendi. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...