BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Cildinizi genç tutun

Cildinizi genç tutun

Uzmanlar, cildin genç kalması için, güneş ışınlarından yıl boyunca korunması gerektiğini belirtti.



Bazı besinler cildimizi yaşalanmaya karşı koruyup daha canlı ve gergin olmasını sağlarken bazıları da cildin yaşlanmasına neden oluyor. Doç. Dr. İbrahim Aşkar, cilt bakımı ile ilgili önemli önerilerde bulundu. Derinin yaşlanmasında genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Genetik yaşlanma deride diğer organlara benzer değişiklikler gösterir. Genetik yapı, zamana bağımlı kronolojik bir süreç olup kaçınılmazdır. Genetik yaşlanma hem güneş gören hem de görmeyen alanlarda kuruluk, elastikiyet, ince deri çizgileri ve deri incelmesi ile kendisini gösterir. Genetik yaşlanmayı hızlandıran diğer bir etken ise çevresel faktörlerdir. Sigara, yetersiz beslenme ve olumsuz çevresel faktörler deride hasara yol açarak yaşlanmayı tetikler. GÜNEŞ HASARI Ancak deride görülen değişikliklerin yüzde 90’ından fazlası güneş hasarının yol açtığı etkilere bağlıdır. Özellikle güneş gören alanlarda ince ve kaba kırışıklıklar, kuruluk, elastikiyet artışı ve lekeler oluşur. Bu etkiler kişisel tedbirlerle engellenebilir. Yaşlanmanın tedavisinde medikal ve cerrahi tedavi uygulamaları vardır. Dışarıdan uygulanan medikal tedavilerde öncelikle çevresel yaşlanmayı önlemek için çocukluk çağlarında şiddetli güneş yanıklarının ve kronik güneş temasının engellenmesi ile başlamalıdır. DENGELİ BESLENME Ayrıca güneşe çıkmadan önce yüz ve açık alanlara güneş kremi sürmemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Bol bol sebze ve meyveler tüketilmelidir. Ayrıca bol su içilerek cildin nemlenmesine katkı sunulmalı. Yüksek güneş koruma faktörü (SPF) içeren güneş koruyucular özellikle erken çocukluk döneminde ve düzenli olarak kullanılırsa güneşe bağlı gelişen deri hasarını ve güneşe bağlı yaşlanmayı önleyebilir’’. Ayrıca yapılan araştırmalarda yüksek faktörlü güneş koruyucuların deri kanseri riski bulunan insanlarda, yeni kanser öncüsü değişikliklerin sayısını azalttığı ve varolan değişikliklerde iyileşme sağladığı tespit edildiği belirtildi. PÜF NOKTASI... Nane, sindirim zorlukları, ateş, mide bulantısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ancak özellikle limonataya apayrı bir tat verir. Evinizde limonata hazırlıyorsanız, daha fazla lezzet ve dekoratif bir görünüm için buzluğa su doldururken birkaç da nane yaprağı atın. İNCİ “-Çocuklar belleklerini ve hayal güçlerini kullanmak yerine sürekli bilgisayar oyunlarıyla vakit geçirirlerse, bunun gelişmekte olan beyinlerinin üzerinde olumlu sonuçları olmayacaktır. Her şey önlerindeki oyunda anında gelişirken hatırlama gibi becerileri geliştirmeye fırsat kalmayacaktır. Birkaç bilgiyi aynı anda akılda tutarak karşılaştırma yapmak ve problem çözmek, dersteki bir problemin içe-riğini anlamak, ya da aynı anda hem öğretmeni dinleyip hem not almak gibi beceriler de gelişmeyecektir...” (...Yaprak Veziroğlu / Pedagoji Uzmanı) SİZDEN GELENLER ZEYNEP ZÜLAL AYDOĞDU Aydoğdu Ailesi’nin biricik kızı Zeynep Zülal doğum günün kutlu olsun. Ayşe halan seni çoook seviyor... (... Aydoğdu Ailesi’nin albümünden) ABDULHAKİM DİK Oğlumuz Abdulhakim iki yaşına girdi... Büyüklerinin ellerinden öpüyor ve hayır dualarını bekliyor... (...Sevbe & Serkan Dik’in albümünden) Tarifiniz... - (...Dilara Hanım’ın damak zevki) MANTARLI MAKARNA Malzemeler: * 1 paket piyale diyet makarna * 500 gr mantar * 2 çorba kaşığı un * 2 çorba kaşığı margarin * Yarım kutu krema * 1 çay kaşığı karabiber * 2 tatlı kaşığı tuz * 2 tatlı kaşığı limon suyu * 1 kase kaşar rendesi * Bir buçuk su bardağı makarnanın haşlama suyu hazırlanışı: Makarnayı paketin üzerindeki tarife uygun olarak haşlayıp, suyunu süzün. Haşlama suyundan bir buçuk su bardağı ayırın. Sosu için, mantarları küçük bir tencereye limon suyu ve tuzla birlikte alın. Kısık ateşte, mantarlar suyunu salana dek pişirin. Başka bir kaba margarini alın. Un sararana dek kavurun, üzerine yavaş yavaş makarnanın haşlama suyunu ve mantarların suyunu ilave edin. Pürüzsüz bir kıvam elde edince kremayı ve haşlanmış mantarları ilave edin. Karabiber ve tuzla tatlandırın. Bu sosu makarnayla karıştırın. En üste kaşar rendesi serpiştirerek servis yapın. Afiyet olsun. SAĞLIK OLSUN Tırnak yemek kalbi vuruyor Tırnak yeme alışkanlığının çocukların yüzde 33’ünde görülen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Gök, bunun dişten kalbi etkileyen rahatsızlıklara kadar birçok semptoma sebebiyet verdiğini söyledi. Tırnak yeme hastalığında ailelerin önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Dr. Fatih Gök, bu çocukların ailelerinin çoğunda tırnak yiyenlere rastlandığını ileri sürdü. Tırnak yeme hastalığının psikolojik bir davranış bozukluğu olmasının yanı sıra vücuda zararları da olduğuna dikkat çeken Dr. Fatih Gök, “Uzun süre tırnak yiyenlerin dişlerindeki kesici kenarlar aşınabilir. Dişlere yapılan basınçla dişler köklerinden sallanabilir. Tırnak içindeki bakteriler diş etlerini iltihaplandırabilir, ağız hastalıkları oluşabilir. Ayrıca parazitlerin vücuda yayılması söz konusu olur. Kalp kapakçıklarını tutan mikrobik hastalıkların yanı sıra, ağır antibiyotiklerin kullanılmasını gerektiren hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT