Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Rusya'ya ihracat yüzde 41 arttı

Düzenleyen:
Rusya'ya ihracat yüzde 41 arttı

Ekonomi Haberleri

Rusya'ya ihracat, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,9 artarak 500 milyon dolara yaklaştı. İhracatta tutar olarak en çok artış "meyveler", "kazan ve makineler" ile "motorlu kara taşıtları" fasıllarında gerçekleşti. Söz konusu dönemde ithalat yüzde 11,5 artarak 4,4 milyar dolara çıktı. İthalat tutar olarak "mineral yakıtlar" ve "demir çelik" ithalatında artarken, "hububat" ve "hayvansal-bitkisel katı ve sıvı yağ" fasıllarında azaldı.

Rusya'ya ihracat bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın  aynı dönemine göre yüzde 40,9 artışla 500 milyon dolara yaklaştı. İhracatta tutar  olarak en çok artış "meyveler", "kazan ve makineler" ile "motorlu kara taşıtları"  fasıllarında gerçekleşti.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptığı  derlemeye göre, Kasım 2015'te uçak kriziyle bozulan Türkiye-Rusya ilişkilerinin  normalleşmesine yönelik adımların olumlu etkileri dış ticaret verilerine  yansımaya devam ediyor.

Rusya'ya ihracat Ocak-Mart 2013 döneminde 1,7 milyar dolarken, 2014  yılının aynı döneminde 1,4 milyar dolara geriledi. 2015'in ilk çeyreğinde söz  konusu tutar 912 milyon dolara, geçen yılın aynı döneminde ise 353 milyon dolara  kadar düştü. Bu yılın ocak-mart döneminde ise geçen yılın ocak-mart dönemine göre  yüzde 40,9 artarak 498,1 milyon dolar oldu.

Söz konusu ülkeye ithalat ise 2013'ün ilk çeyreğinde 6,2 milyar dolara  yaklaşırken, 2014'ün aynı döneminde 6,7 milyar dolara yükseldi. 2015'in ocak-mart  döneminde yaklaşık 6 milyar dolar olan ithalat tutarı, geçen yılın ilk çeyreğinde  3,9 milyar dolara kadar geriledi. Rusya'ya ithalat, bu yıl ocak-mart döneminde  geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 artışla 4,4 milyar dolara yaklaştı.

Rusya-Türkiye arasındaki dış ticaretin kalemlerine bakıldığında,  ihracatta bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre en çok artış  meyvelerde görüldü. Türkiye'nin Rusya'ya sattığı meyve ve kabuklu meyve  faslındaki ürün tutarı geçen yılın ocak-mart döneminde 50 milyon dolarken, bu  yılın aynı döneminde tutar 88 milyon doları buldu. Söz konusu dönemde giyim  eşyası, kazan ve makineler, elektrikli makineler ve motorlu kara taşıtları  fasıllarında da Rusya'ya yapılan satış tutarlarında önemli miktarda artış  görüldü.

İthalat tutarında en çok düşüş "hububat" ve "hayvansal-bitkisel katı  ve sıvı yağ" fasıllarında oldu. Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine  göre Rusya'dan ithal edilen hububat tutarı 180 milyon dolardan 120 milyon dolara,  hayvansal-bitkisel katı ve sıvı yağ faslındaki ithalat tutarı ise 228 milyon  dolardan 153 milyon dolara kadar düştü. Aynı dönemde Rusya'dan mineral yakıt  ithalatı 2 milyar 207 milyon dolardan 2 milyar 565 milyon dolara, demir çelik  ithalatı ise 507 milyon dolardan 733 milyon dolara yükseldi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...