İsrail'den büyük tatbikat

/ Kaynak: İHA
İsrail'den büyük tatbikat

DÜNYA Haberleri  / İHA

İsrail Hava Kuvvetleri'nin, "Lefkoşa FIR hattı" içerisinde bu akşam iki saat sürecek büyük çaplı bir hava tatbikatı yapacağı haber verildi.

İsrail Hava Kuvvetleri'nin, "Lefkoşa FIR hattı" içerisinde bu akşam iki saat sürecek büyük çaplı bir hava tatbikatı yapacağı haber verildi. nbsp;Politis gazetesi "12'inci Parsel Üzerinde 40 Savaş Uçağı… İsrail'den Lefkoşa FIR Hattında Bu Akşam Büyük Tatbikat" başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, tatbikat çerçevesinde, FIR içerisinde ve tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB'indeki 4,5, 6,7, 10, 11 ve 12'inci parseller üzerinde, İsrail'e ait yaklaşık 40 savaş uçağı ile koordinasyon amaçlı 5 adet "Gulfstream5" uçağının uçacağını yazdı. nbsp;Rum kesiminin tatbikata katılım düzeyinin, İsrail uçaklarının Baf'taki "Andreas Papandreu" hava üssünü kullanımıyla artacağını kaydeden gazete, İsrail savaş uçaklarının bir birini takip eden şekilde iniş-kalkış yapacaklarını belirtti. nbsp;Dün hava üssüne iki de savaş helikopter gittiğini kaydeden gazete, iki İsrailli yetkilinin, "Lefkoşa" uçuş kontrol merkezinden tatbikatı izleyeceklerini ekledi. nbsp;Haberine iç sayfadan "FIR Hattında 40 Savaş Uçağı" başlığıyla yer vermeye devam eden gazete, tatbikata 40'ı savaş uçağı olmak üzere; yaklaşık 50 uçağın katılacağına dikkati çekti. nbsp;Elde ettiği bilgilere dayanarak, İsrail uçaklarının "Lefkoşa FIR hattında" yapacakları art arda geçişlerle ilgili olarak, iki ülkenin savunma bakanlıklarının uzlaştıklarını kaydeden gazete, İsrail Savunma Bakanlığı'nın bu yöndeki talebine, Rum Savunma Bakanlığı'nın olumlu yanıt vererek; ilgili müsaadeyi verdiğini ifade etti.
İsraillilerin tatbikatının yalnızca FIR hattından geçişlerle sınırlı olmayacağını ve İsrail Hava Kuvvetleri'nin Baf'taki Andreas Papandreu Hava Üssü'nü de kullanacaklarını yineleyen gazete, İsrail'e ait savaş helikopterlerinin dünden itibaren hava üssüne ulaştıklarını ve iniş-kalkışlar yaptıklarını ifade etti. nbsp;Elindeki bilgilere dayanarak, savaş helikopterlerinin iniş-kalkışlarının bugün de süreceğini belirten gazete, İsrail Hava Kuvvetleri'nin "Lefkoşa FIR hattında" daha önce de tatbikat yaptıklarını anımsattı. nbsp;Yaklaşık olarak 40 savaş uçağının uçacağı bölgenin, kendine ait bir "sembolü" bulunduğunu da kaydeden gazete, bunun, "Afrodit" olarak bilinen 12'inci parselin güneydoğusundan başladığını, Noble Energy şirketi tarafından teyit sondajının yapılmakta olduğu bölgeyi kapladığını ve 11, 10, 7, 6 ve 4'üncü parseller üzerindeki alana kadar genişlemekte olduğunu anlattı.
Yine aynı bilgilere dayanarak, İsrail Hava Kuvvetleri'nin tatbikatının, bu akşam saat 20.00'den hemen sonra başlamasının beklendiğini bildiren gazete, yapılan planlamanın, yaklaşık iki saat sürecek olan uçuşlar ve manevralar yapılmasını öngörmekte olduğunu ekledi.
Gazete, yaklaşık olarak 40 savaş uçağının hareketlerini, "Gulfstream5" isimli beş uçağın koordine edeceğini yineledi.
"Lefkoşa FIR hattı" ile "Andreas Papandreu" hava üssünün kullanımının haricinde, İsrail Hava Kuvvetleri'nden iki yetkilinin, tatbikat çerçevesinde Güney Kıbrıs'a geleceklerini de kaydeden gazete, İsrailli görevlilerin, "Lefkoşa uçuş kontrol merkezinde", tatbikatın engelsiz bir şekilde icra edilmesini denetleyeceklerini ekledi.
TÜRK SAVAŞ GEMİSİNİN, NOBLE ENERGY ŞİRKETİNE AİT NORVEÇ ARAŞTIRMA GEMİSİNE YAKLAŞTIĞI İDDİASI
Gazete "12'inci Parselde Zararsız Taciz" başlıklı başka bir haberinde ise, Noble Energy şirketinin faaliyet göstermekte olduğu sözde Rum MEB'indeki "Afrodit" parselinin belli bir bölümünün, Ankara ile Rum kesiminin yakın gözetimi altında olduğunu yazdı.
Bunun, esasen, 12'inci parselin kuzey sınırlarında bulunan bir deniz bölgesi şeridinden ibaret olduğunu kaydeden gazete, bu şeridin Türkiye açısından, kendi kıta sahanlığına girmekte olduğunu ifade etti.
Rum kesiminin, bir Türk savaş gemisinin, Noble Energy şirketi hesabına faaliyet göstermekte olan Norveç araştırma gemisi "Ramform Sovereign" gemisine yaklaşmasıyla, geçtiğimiz Cumartesi günü alarma geçtiğini iddia eden gazete, Norveç gemisinin bu deniz şeridinde hareket etmekte ve araştırma yapmakta olduğunu belirtti.
Türk savaş gemisinin Gazimağusa'dan yola çıktığını ve Norveç gemisinin araştırma yaptığı yere doğru yelken açtığını kaydeden gazete, hiçbir noktada açık ve net bir taciz gerçekleşmediğini vurguladı.
Norveç gemisinin, Türk savaş gemisinin o noktaya ulaşmasından hemen önce geçişini tamamladığını kaydeden gazete, dolayısıyla Türk gemisinin gelişinin, Norveç gemisinin bölgeden ayrılışıyla aynı zamana denk geldiğini ekledi.
Elindeki bilgilere dayanarak, Türk gemisinin Norveç gemisiyle ne irtibat kurmaya, ne de gemiyi yolundan alıkoymaya çalıştığını kaydeden gazete, Norveç gemisinin Rum makamları ve Noble şirketi ile sürekli irtibatta bulunduğunu ve Türk gemisinin yaklaşmasıyla ilgili bilgi verdiğini ekledi.
Gerçek anlamda bir taciz olayı kayda geçirilmemesine rağmen, geçtiğimiz Pazartesi günü Rum Savunma Bakanlığı'nda, Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Enerji ve Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Mavroyannis'in katılımıyla bir toplantı yapıldığını haber veren gazete, toplantının, Türk faaliyetleri açısından önleyici bir görüş alışverişi olarak yorumlandığına dikkati çekti.
YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ MESAJI
Rum Dışişleri Bakanlığı'nın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'ine ilişkin açıklamasına yanıt vermesi ve "Türk tehditlerine karşın, doğal gaza ilişkin faaliyetlerin kesintisiz ve planlandığı şekilde devam edeceğini duyurmasının" ardından, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir mesaj yayımladı.
Politis ve diğer gazetelerin haberine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Konstantinos Kutras, dün yaptığı açıklamada, sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, egemen ve bağımsız bir devlet olarak, 12'inci parseldeki sondajın ikinci turuna başlayarak, MEB'i içerisindeki egemenlik haklarının icra edilmesine devam etmekte olduğunu" söyledi.
DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...