Piyasaya FED darbesi

- Güncelleme:
Piyasaya FED darbesi

Ekonomi Haberleri

ABD Merkez Bankası, ilk defa 'çekilme' stratejisini net açıkladı, küresel piyasalar karıştı. Bernanke'nin açıklaması sonrası dolar, 1.93'ü aşıp tarihî rekor kırdı.

ABD Merkez Bankası FED'in, küresel piyasaların haftalardır merakla beklediği kararını açıklayıp, tahvil alımını sınırlandıracağı sinyalini verince, bütün dünya piyasaları sarsıldı. FED?Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları sonrası ABD'de faizler yüzde 2.47'leri gördü, borsaları yüzde 1'i aşan kayıp yaşadı. Asya borsalarında düşüşler yüzde 3'lere, Avrupa borsalarındaki düşüşler ise yüzde 2'lere yaklaştı. En büyük kayıp da günlerdir Gezi Parkı sebebiyle yaşanan gerginliğin etkesiyle sarsılan Borsa İstanbul'da yaşandı. BIST Endeksi 5372 puan birden geriledi ve 73 bin 462 puana geriledi. Hisse senetleri yüzde 6.8 gerilerken, banka hisselerindeki kayıplar yüzde 10'u da aştı. 10 yıllık tahvil uzun bir aradan sonra yüzde 8'i görürken, 'piyasaya dolar pompalanmasının sonuna gelineceği' şeklinde ifade edilen FED açıklaması, uluslararası piyasalarda dolara değer kazandırdı. Bu, iç piyasada doların 1.9320 TL'ye kadar yükselmesine sebep oldu. Bu, doların bütün zamanlar içinde gördüğü en yüksek seviye oldu. Dolar-TL'de tarihî rekor, 1.9215 ile 2011 yılının son işlem gününde gerçekleşmişti. Doların tarihî zirveyi görmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın müdahaleleri peş peşe geldi. Yılın ilk yarısında önce 75, sonra 50 milyon dolar döviz satan Merkez Bankası, ardından 25 milyon, 125 milyon ve günün 6'ncı ve son müdahalesi olarak 50 milyon dolarlık döviz satış ihalesi açtı. Müdahalelerin ardından gevşeyen dolar, yeniden yükselişe geçti. Sarsılan piyasalarda altın da hızlı düştü. Bir süredir uzmanlar tarafından kritik destek olarak gösterilen 1320 dolar seviyesini kıran ons, uluslararası piyasalarda 1286 doları gördü. Bu, son 3 yılın en düşük değeri olarak kayıtlara geçerken, iç piyasada Cumhuriyet altını 544 liraya kadar düştü. nbsp;
FAİZ YÜKSELEBİLİR
Sanko Menkul Değerler Araştırma Uzmanı İsmail Ozan, Merkez Bankası'nın rezerv opsiyon mekanizmalarını kullanmasına rağmen, içeride faiz koridorunun üst bandının yükselebileceğine dikkat çekti.?
Dolar borcu olan nbsp;şirketlere dikkat!
İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Kıdemli Analisti Ozan Batu; FED'in açıklamalarının ardından doların yükseldiğini hatırlatarak, yatırımcıları uyardı. Batu, "Yatırımcılar, özellikle dolar bazında borç seviyesi yüksek olan şirketler konusunda dikkatli davranmalı. Dolarda kısa vadede 1.9350 TL kritik direnç noktası" dedi.

Türkiye'ye nbsp;fon girişi nbsp;hızlanır

Piyasadaki gelişmeleri değerlendiren Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, ''Türkiye son dönemde çok akıllı işler yaptı. Özellikle sukuk gibi İslami finans araçlarını çekme konusunda çok hızlı hareket etti. Bu anlamda FED'in parasal sıkılaştırma hamlesinden Türkiye'nin fazla etkilenmeyeceği söylenebilir'' görüşünü dile getirdi. Kararın ardından önümüzdeki haftalarda ''Türkiye'ye fon girişinin hızlanabileceğine'' işaret eden Ünver, gösterge faizin yüzde 5'in altına düşmesini beklemediğini söyledi.
MARK FABER:
FED tepkisi abartılı nbsp;etkisi kısa sürecek
Tahminleri s ebebiyle 'Dr. Kıyamet' olarak anılan dünyaca ünlü finans uzmanı ve yatırım gurusu Mark Faber, FED'in açıklamalarının abartıldığını, kısa vadeli etkisi olsa da uzun sürmeyeceğine inandığını söyledi. İstanbul'da bulunan Faber, "FED tahvil alımını durduracağını söylemedi. Piyasalar yanlış algıladı. Alımı azaltacaklarını, eğer ekonomik iyileşme görülürse tavil alımını durdurabileceklerini söylediler. Başka da bir şey söylenmedi. Piyasalar ekonomiye bağlıdır. FED'in etkisi çok kısa sürecektir" diye konuştu.Türkiye ekonomisinin hızlı büyüdüğünü ve gelişimin süreceğini dile getiren Faber, Türkiye'de son dönemde yaşanan Gezi Parkı odaklı olayları da değerlendirdi. Faber, "Gelişmekte olan ekonomilerde zaman zaman görülen gelişmeler. Protestoların uzun süre devam etmesi yabancı yatırımcıların tutumunu etkileyebilir. Gerilimin düşmesi, istikrar için faydalı olacak" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...