Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Teşvikle 76 milyar lira yatırıma geldi

- Güncelleme:
Teşvikle 76 milyar lira yatırıma geldi

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan teşvik sistemi kapsamında 76 milyar liralık harcama yapılacağını, yatırımlar sonucunda 178 bin kişinin istihdam edilmesinin beklendiğini ifade etti.

Türkiye'nin bölgesel değil il bazlı olarak kalkınmasını hedefleyen teşvik sistemi meyvelerini vermeye başladı. Yeni teşvik sisteminin bir yılını değerlendiren Ekonomi Bakanı zafer Çağlayan, 19 Haziran 2012'den bugüne kadar 4 bin 840 yatırım projesi için belge düzenlendiğini söyledi. Bu yatırımlar kapsamında 76 milyar liralık harcama yapılmasının öngörüldüğünü belirten Çağlayan, yatırımlar sonucunda 178 bin kişinin istihdam edilmesinin beklendiğini ifade etti. Teşvik sisteminde yatırım ve istihdam anlamında en büyük artışlar ise 6. Bölgede sağlandı. Çağlayan'ın verdiği bilgilere göre teşvik sisteminin ekonomiye bir yıllık katkısı şöyle oldu: gt; Uluslararası sermayeli yatırım için 268 adet (%38 artış) teşvik belgesi düzenlenirken bu belgelerdeki sabit yatırım tutarı 10.5 milyar lirayı (%62 artış) buldu.
gt; nbsp;İstihdam rakamlarına bakıldığında 69 bin 248 kişi ile 1. bölge ve 27 bin 465 kişi ile 6. bölge ilk iki sırayı paylaşıyor.
gt; İmalat sektöründeki proje sayısı yüzde 25 artarken, buna karşın yatırım harcamalarının yüzde 116 artması, yatırımcıların daha büyük ölçekli projelere yöneldiğini gösteriyor.
gt; nbsp;Madencilik sektörü de yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği alan oldu. Sektörde yapılacak yatırım tutarı yüzde 389 artarak 6.2 milyar TL oldu.
gt; Teşvik sisteminin en can alıcı noktasını 6'nci Bölge oluşturdu. Verilen destekler neticesinde, son bir yılda 6. bölgede gerçekleştirilmek üzere 8.2 milyar TL (%269 artış) tutarında 575 adet yatırım projesi (%79 artış) için teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgeler kapsamında oluşacak istihdam ise 27 bin 465 kişi (%183 artış) oldu.
gt; Gelinen noktada diğer 5 bölgenin toplamında 11 yatırım projesi tamamlanırken yalnızca 6. bölgede 20 proje tamamlanarak işletmeye geçti.
DİYARBAKIR'DA AÇIKLADI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Diyarbakır'da düzenlenen "Yeni Teşvik Sisteminin 1. Yılı-Yatırım Teşvikleri Zirvesi"nde teşvik sisteminin bir yılını değerlendirdi. Zirveye nbsp;Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi katıldı. Zirvede Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de hazır bulundu.

ÇAĞLAYAN'DAN STA YORUMU:
"AB'nin ikiyüzlülüğünün ispatı"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB ile ABD arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasına dair görüşmelerin temmuz ayında başlanacağına belirterek, ''AB, iki yüzlülüğünü Serbest Ticaret Anlaşmasında da gösteriyor'' dedi. nbsp;STA sürecinin hangi aşamada olduğunu değerlendiren Çağlayan, AB'nin iki yüzlülüğünü sadece STA'da göstermediğine dikkat çekerek, "Üyelik müzakerelerinde, vize anlamında, malların serbest dolaşımı anlamında gösteriyor" diye konuştu. Müzakerelerin ne kadar süreceğini bilemediklerini kaydeden Çağlayan, "Kimilerine göre 2, kimilerine göre 5 yıl süreceği ifade ediliyor ancak bu konuda ABD Başkanı Barack Obama'nın kendi döneminde bu işin yapılmasını istediği yönünde bir görüşünün olduğunu biliyorum'' dedi. Türkiye ile ABD arasında yapılacak anlaşma ile ilgili olarak da Bakan Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında bu konunun da gündeme geldiğini ABD'deki nbsp;Kongre sürecinin ardından ikili bir komite oluşturulacağını böyledi. Cenk Esen nbsp;ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...