Mülteci sayısı 3,5 milyona çıkacak

/ Kaynak: AA
Mülteci sayısı 3,5 milyona çıkacak

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'deki iç savaştan kaçanların sayısının yıl sonuna kadar 2 katına çıkarak, 3,5 milyon olması bekleniyor.

Suriye'deki iç savaştan kaçanlar şimdiden 1 milyon 638 bin olurken, sayının yıl sonuna kadar 2 katına çıkarak, 3,5 milyon olması bekleniyor. ABD Kongre Araştırmalar Merkezi, "Suriye'de Silahlı Çatışma: ABD ve Uluslararası Tepki" başlıklı rapor yayınladı.Silahsızlanma uzmanı Mary Beth Nikitin koordinatörlüğünde, uzman Andrew Feickert ve analist Paul K. Kerr imzasıyla hazırlanan raporda, üçüncü yılına giren Esad rejimi ile muhalifler arasındaki silahlı çatışmaların yakın zamanda bitmesi öngörülmüyor. ABD yönetiminin, Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığını açıkladığı ve muhaliflere sivil ve askeri yardım yapacağını işaret ettiği anımsatılan raporda, bu durumun Esed ve destekçilerinin güç kaybetmesine neden olacağı ifade edildi.

"ESAD'IN DEVRİLMESİ HALİNDE BİLE İÇ ÇATIŞMALAR SÜRER"

Raporda, iç savaşın büyümesi ya da bir rejim değişikliği halinde ülkedeki kimyasal ve konvansiyonel silah stoklarının güvenliğinin tehlikeye gireceği, bunun da azınlıkları tehdit etmenin yanı sıra bölgesel bir çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Rejim güçlerinin, muhaliflere karşı, Hizbullah savaşçıları, İran ve Rusya'nın desteğiyle son haftalarda karşı saldırılara başladığı hatırlatılan raporda, Esed güçlerinin saldırılarında hava ve topçu kuvvetlerinin yanı sıra hükümet yanlısı milisleri kullandığına işaret edildi. Raporda, ABD yetkililerinin Esad'in devrilmesi durumunda bile ülkedeki çatışmaların süreceğine inandığı belirtildi.

MÜLTECİ SAYISI 2 KATINA ÇIKACAK

Rapora göre, Suriye'de huzursuzluğun başladığı 2011 yılı mart ayından bu yana 90 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Evlerini terketmek zorunda kalan mültecilerin sayısı ise 14 Haziran itibariyle 1 milyon 638 bin 102'yi buldu. Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, çatışmaların sürmesi durumunda yıl sonunda mülteci sayısı 3,5 milyona ulaşacak. BM kuruluşları, Suriye krizi için bugüne kadar yapılan en büyük insani yardım çalışmasını toplam 4,4 milyar dolarlık rakamla 2013 yılında başlattı. ABD'nin bugüne kadar sağladığı insani yardım tutarı ise 513 milyon doları aştı. ABD yönetiminin müzakere yoluyla siyasi bir çözüme inandığı belirtilen raporda, Obama'nın, gerekirse ülkedeki kimyasal silah stoklarının güvenliğini sağlamak için askeri bir plan hazırladığına inanıldığı kaydedildi.

Raporda ayrıca, Suriye konusunun tüm yönleriyle gelecek yıl da ABD gündeminde olacağına dikkati çekildi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...