Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Avrupa piyasaları sakin, Türkiye'de faiz fırladı

- Güncelleme:
Avrupa piyasaları sakin, Türkiye'de faiz fırladı

Ekonomi Haberleri

Çarşamba akşamı Amerikan Merkez Bankası FED'in 2013 sonuna doğru parasal genişleme hızını düşürebileceği ve 2014 yılı ortalarında sona erdireceğini açıklaması ardından dün sert düşüşler yaşayan Avrupa piyasaları toparlanma eğiliminde.

Çarşamba akşamı Amerikan Merkez Bankası FED'in 2013 sonuna doğru parasal genişleme hızını düşürebileceği ve 2014 yılı ortalarında sona erdireceğini açıklaması ardından dün sert düşüşler yaşayan Avrupa piyasaları bugün toparlanma eğiliminde. FED'in açıklaması ardından Dow Jones endeksi yüzde 2,3'lük kayıpla bu yılın en sert düşüşünü yaşadı. Asya piyasalarında ise Güney Kore borsası yüzde 1,5, Avustralya borsası ise yüzde 0,4 kayıp yaşadı. Japonya'nın Nikkei endeksi ise, başlangıçtaki kayıplarını, değer yitiren Yen'in hisse senetlerini hareketlendirmesi sonucu tersine çevirdi. FED tüm piyasaları sarstı. Amerikan Merkez Bankası FED, Parasal Gevşeme (Quantitative Easing) programı çerçevesinde, zayıf Amerikan ekonomisini desteklemek amacıyla aylık 85 milyar dolar değerinde tahvil satın alıyor.
Ancak FED Başkanı Ben Bernanke, ekonominin iyileşmenin devam etmesi halinde ABD Merkez Bankası'nın bu sene sonlarına doğru tahvil alımı programını yavaşlatabileceğini ve gelecek sene de tamamen bitirebileceğini açıkladı.
Ancak bu açıklama ardından piyasalarda sert düşüşler gözlendi. Japon Yen'inin Amerikan doları karşısında değer yitirmesi Japonya borsasını hareketlendirdi ve Nikkei endeksi günü yüzde 1,7 yükselişle kapattı.
Türkiye'de faiz fırladı
Amerika Birleşik Devletleri'nden Çarşamba günü gelen açıklamanın etkisiyle Türkiye'de de piyasalar iki gündür çalkantılı bir seyir izliyor.
Dün Borsa İstanbul (BIST 100) günü yüzde 6,82 kayıpla 73 bin 461 puandan kapattı.
Amerikan dolarının hızla yükselişi ardından Merkez Bankası 350 milyon dolarlık müdahalelerde bulundu. Ancak doların yükselişi bu müdahalelere rağmen durmadı ve günü 1,9340 TL ile tarihî bir seviyede kapattı.
Bugün de piyasaların açılması ardından dolardaki yükseliş geri çevrilemeyince Merkez Bankası 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açarak piyasalara yeniden müdahale etti.
Öte yandan borsadan yabancı para çıkışları gösterge faizlerinin de ani şekilde yükselmesine yol açmıştı. Faizlerdeki yükseliş bugün de sürdü. Yüzde 6,80 seviyesindeki faiz oranları piyasaların açılmasıyla yüzde 7,61'e yükseldi.
Gün içinde yükseliş eğilimini sürdüren faiz oranları yüzde 8,10'a kadar çıktı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...