150 milyon dolarlık dizi ihracat ettik

- Güncelleme:
150 milyon dolarlık dizi ihracat ettik

Ekonomi Haberleri

Geçen sene Türkiye'den 75 ülkeye 150 milyon dolar tutarında dizi ihracatı yapıldı. Bu rakamın 2023'te 1 milyar doları bulması planlanıyor.

Dünyanın önde gelen yapımcıları, İstanbul TV Forum ve Fuarı'nda bir araya geldi. Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan forum ve fuarda, çok sayıda yerli-yabancı program formatı satıldı. Yapım ve yayın sektörünün durumu, konumu 10 ayrı oturumla tartışıldı. 'TV Market, Yayıncılık Fuarı ve Forum' temalarının ele alındığı etkinlik, yeni ürünlerin sunumuna imkân tanıdı. Forumda söz alan Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, "Kuşku druyulmasın 2023'te en güçlü 10 ülkeden biri olacağız. Bu anlamda yapımlarımızın ihracı gayet önemli. Unutulmamalı, 2023 hedefimiz 1 milyar dolar dizi ihracatını yakalamak." açıklamalarında bulundu. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdullah Arıcı ise 2012'de 75 ülkeye 11 bin saati aşan ve tutarı 150 milyon doları bulan dizi ihracatı yapıldığını bildirdi. Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Başkanı Dursun Güleryüz de Türkiye'de 18 milyon bireyin TV'ye duyarlı, ilgili olduğunu belirtti. Bu aralar pek çok ülkeye yapımların ihraç edildiğini dile getiren Güleryüz, "2005-2011 döneminde 76 ülkeye 35 bin 675 saat dizi ve program satıldı." dedi Forum ve fuarın Türkiye yayıncılık sektörünün uluslararası yayıncılık dünyasıyla olan ortaklığını artırma adına önemli olduğunu vurguladı.
2014'TE İKİ YENİ UYDU UZAYA FIRLATILACAK
4A ve 4B uydularının 2014'te gönderileceğini aktaran Türksat Genel Müdür Yardımcısı Nihat Oktay, "Uydu tekniğine şu aşamada 800 milyon dolar yatırım yapıldı. Türksat'ın 10 seneyi içeren hedefleri, dünya çapında yüzde 90 yayılım mümkün kılmak ve dünyanın ilk 10 uydu operatöründen biri arasına girmek." ifadelerini kullandı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de 2016'da dünyada 760 milyon tablet olacağının planlanlandığını anlattı. Acarer, "İnternet kullanımı dünyada ortalama 24 saatken, Türkiye'de 32 saati buluyor." dedi.
RATEM tarafından tertip edilen İstanbul TV Forum ve Fuarı gelecek senelere de yayılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...