Binali Yıldırım, siber güvenlik milli güvenlikle eşittir

/ Kaynak: AA
Binali Yıldırım, siber güvenlik milli güvenlikle eşittir

GÜNDEM Haberleri  / AA

Bakanı Binali Yıldırım, siber saldırılarla ilgili, 'Siber saldırı aynen ülkemize yapılan saldırı gibi bir şeydir. O yüzden siber güvenlik eşittir milli güvenliktir diyoruz' dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali nbsp;Yıldırım, siber saldırılarla ilgili, "Siber saldırı aynen ülkemize yapılan nbsp;saldırı gibi bir şeydir. O yüzden siber güvenlik eşittir milli güvenliktir nbsp;diyoruz" dedi. nbsp;Bakan Yıldırım, Türk Telekom Amasya Çağrı Merkezi'nin açılışının nbsp;ardından gazetecilerin, siber saldırılara ilişkin sorularını yanıtladı. nbsp;Siber saldırıların amacının ülkenin bilişim alt yapısını işlemez hale nbsp;getirmek olduğunu ifade eden Yıldırım, "Vatandaşların ve kurumların bilgilerine nbsp;ulaşarak, onu deşifre etmek, çok gizli nitelikteki bilgileri aşikar hale nbsp;getirerek, ülkeyi ve insanları zor durumda bırakmaktır. Bir anlamda siber saldırı nbsp;aynen ülkemize yapılan saldırı gibi bir şeydir. O yüzden siber güvenlik, eşittir nbsp;milli güvenliktir diyoruz" diye konuştu. nbsp;Geçen yıl Kasım ayında Milli Güvenlik Kurulu'na siber saldırılarla nbsp;ilgili bir sunum yapıldığını ve daha sonra da Siber Güvenlik Kurulu nbsp;oluşturulduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti: nbsp;"Bakanlığımızın başkanlığını yürüttüğü kurulda tüm bakanlıkların nbsp;müsteşarları yer alıyor. Belirli aralıklarla düzenli olarak toplanıyoruz. Siber nbsp;güvenlikle ilgili stratejik eylem planı hazırlandı ve bununla ilgili Bakanlar nbsp;Kurulu Kararı yayımlandı. Siber saldırılara karşı, Ulusal Siber Olaylara Müdahale nbsp;Merkezi (USOM) oluşturuldu. Ayrıca her kurumda Siber Olaylara Müdahale Ekipleri nbsp;(SOME) diye adlandırılan ayrı merkezler oluşturularak, 7 gün 24 saat yurt içinden nbsp;ve yurt dışından gelecek tehditleri durdurarak, alt yapımızın ve nbsp;vatandaşlarımızın zarar görmesinin önüne geçilecek."
"Bir insanın tüm etkinliklerini yok etmenin tek yolu, beynine nbsp;saldırmaktır. Başka uzuvlarına saldırırsanız, onu deviremezseniz" diye konuşan nbsp;Bakan Yıldırım, siber saldırıların amacının, devletin beyni niteliğindeki, nbsp;finans, eğitim, sağlık, güvenlik ve ulaşımla ilgili alt yapılara saldırarak, nbsp;devletin görevini yapamaz hale getirmek olduğunu vurguladı. nbsp;Türkiye'de 15 milyondan fazla insanın e-devlet sistemini kullandığına nbsp;dikkati çeken Yıldırım, "Buralara gelen tehditler bertaraf edilmezse büyük bir nbsp;risktir. Siber güvenlik kurulunun kuruluş amacı budur" dedi.
İnternetin Türkiye'de çok geliştiğini ve son 10 yılda yapılan nbsp;çalışmalarla internet kullanımı açısından Afrika seviyesinden Avrupa'nın en nbsp;gelişmiş 5 ülkesi arasına girdiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: nbsp;"İnterneti çok fazla kullanıyoruz. Sosyal paylaşım sitelerini nbsp;kullanıyoruz, arama motorlarını kullanıyoruz, araştırma yapıyoruz. İnternetten nbsp;yaptığımız ticaret 40 milyara ulaştı. Avrupa'da akıllı telefonlarla en fazla nbsp;konuşan ve işlem yapan ülke Türkiye'dir. 60 milyona yakın insanımız artık bilgi nbsp;toplumunun birer ferdi. Eskiden anne, baba ve çocuklar küçük aileydi. Şimdi ise nbsp;küçük aile anne, baba, çocuklar ve internet oldu. Bu hale geldik. Tüm bunlar nbsp;olunca tabi tehditler de arttı. O tehditlere karşı tedbir almak ülkeyi yöneten nbsp;bizlerin en önemli görevlerinden bir tanesidir. Biz de onu yapıyoruz."
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...