Esenler'de otobüsler 'katil yakıt'la fulleniyor

Esenler'de otobüsler 'katil yakıt'la fulleniyor

GÜNDEM Haberleri

Otobüslerde 'katil yakıt' kullanımı engellenemiyor. Tatil sezonu ile birlikte '10 numara' satışı patladı.

Madeni yağların otobüs ve kamyonlarda yakıt olarak kullanımını önlemek için, son iki yılda onlarca kanun, bir o kadar da yönetmelik çıkarıldı. Maliye Bakanlığı vergisini yükseltti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ithalatını zorlaştırdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetimlerini sıklaştırdı. İçişleri Bakanlığı da polis ve jandarmaya görev verdi. Ancak alınan bu tedbirlerin ardından, 10 numara cephesinde değişen hiçbir şey yok. Bunu yerinde görmek için İstanbul Esenler Otogarı'nın alt katlarında kısa bir gezinti yapmak yeterli. Madeni yağlar matbaa ve tekstil başta olmak üzere makine sanayiinde kullanılıyor. Ancak bu sektörde hiçbir firmanın faaliyet göstermediği Esenler Otogarı, ilginçtir "10 numara " yağ ticaretinin merkezi durumunda. Tatil sezonunun gelişi ile birlikte Esenler'de büyük yoğunluk yaşanıyor. Terminalin alt katlarındaki 10 numara istasyonları vızır vızır. Otobüslerin biri gidiyor, diğeri geliyor. Peki, Türkiye'nin en büyük otobüs terminalindeki bu yasadışı ticaret neden engellenemiyor. Bu sorunun cevabı, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda gizli. Çünkü bu kanuna göre, 10 numara yağı bulundurmak ve satmak suç değil. Yani faturasını ibraz etmek şartıyla toptan ve perakende satışı serbest. Sadece aracın deposuna 10 numara yağ koyarken suçüstü yakalanırsanız işte o zaman ceza yazılabiliyor. Kanundaki bu esnekliği çok iyi bilen 10 numaracılar ise, işin kolayını bulmuş. Önce otobüsler otogarın alt katlarındaki karanlık köşelere park ediliyor. Yağ değişimi ve temizlik yapılıyor görüntüsü verilerek, bir yandan da depolar 10 numara ile fulleniyor. Suçüstü yapılma ihtimaline karşı tenekelerdeki marka ve ürün adları da silinmiş. Kısacası 10 numara cephesinde değişen hiçbir şey yok. Esenler'den hergün yüzlerce otobüs tekerlekli birer bomba olarak yola çıkıyor.

BİR DEPODA 500 TL "KÂR"
Bir litre mazotun fiyatı 4.22 lira. 10 numara yağın litresi ise 2.50. Taşıdığı 50 yolcunun can güvenliğini riske atmayıp mazot kullanan otobüsçü, yakıt gideri olarak her depoda 1250 lira harcıyor. Her türlü olumsuzluğu göze alıp 10 numara yağ kullanan otobüsçü ise, her depoda 500 lira daha az para ödüyor. Bu büyük fark yüzünden 10 numara yağ kaçakçılığı bir türlü bitirilemiyor. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...