Savaştan kaçan Suriyeli Türkiye'de şirket kurdu

- Güncelleme:
Savaştan kaçan Suriyeli Türkiye'de şirket kurdu

Ekonomi Haberleri

Bölgesinde istikrar adası olarak görülen Türkiye'ye hem Avrupa hem de komşu ülkelerden yatırım aktı. Türkiye'de en çok şirket kuranların başında ilk defa Suriyeliler 206 şirketle başı çekti

Suriye'deki iç karışıklıklar, ülkedeki sermayenin Türkiye'ye kaçışına sebep oldu. Suriyeli iş adamları, kendi ülkesinde sermayesini değerlendirme umudunu yitirince Türkiye'ye koştu. Bu büyük sermaye akını, Türkiye'de kurulan şirketlerde de kendini gösterdi. Yılın ilk 5 ayında Türkiye'de 1672 şirket kuruldu. Bu şirketlerin 206'sını Suriye, 169'unu Alman, 132'sini ise İranlı şirketler oluşturdu. Geçen yılın 5 ayında Türkiye'de kurulan 1766 yabancı şirketin 431'ini İran, 152'sini Alman, 85'ini de Rusya sermayeli şirketler oluşturmuştu. Alman sermayeli şirket kuruluşlarında az da olsa artış gerçekleşirken, geçen yılın ilk 5 ayında listede olmayan Suriyeli iş adamları, bu yıla damgasını vurdu. Kurulan yabancı ortaklı şirketlerin 625'i ticaret, 262'si imalat ve 166'sı inşaat sektöründe oldu. Alt sektörlere bakıldığında toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtlarla motosikletlerin onarımı, inşaat ve imalat sektörlerine daha fazla talep gösterildiği dikkat çekti. Alman sermayeli şirketler daha çok yatırım ve imalat sektörlerinde yoğunlaşırken, Suriyeli iş adamlarının inşaat ile toptan-perakende ticarete yönelik şirketlerde yüzde 75'e kadar sermaye ortağı olduğu dikkat çekti. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, tüccarlığı ile bilinen Suriye'de ticaret imkânı, sermayeyi değerlendirme fırsatı kalmayan iş adamlarının, güvenli liman olarak Türkiye'yi seçtiğini ifade etti. Daha önce dost coğrafyaya dahil olan Türkiye'nin Suriye için ticari merkez olduğunu, ülkede yaşanan karışıklık sebebiyle ticaret imkânı kalmayan iş dünyasının Türkiye'de gerek gayrimenkul yatırımı, gerekse üretim anlamında yatırım yaptığının görüldüğünü ifade etti.


TUSKON BAŞKANI:
Sular durulsun nbsp;ticaret büyüsün
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, sermayeyi değerlendirme ortamı kalmayan Suriye'deki iş adamlarının en yakın limanının Türkiye olduğunu dile getirdi. Meral, "Tüccarlığı ile bilinen bir millet. Ancak ülkesinde ticaret imkânı kalmayınca alternatif iş yapmaya yönlendirildi. Türkiye'yi kendilerine hem coğrafi hem ekonomik hem manevi olarak yakın buluyorlar. Ticaretin yanı sıra gayrimenkul alarak da Türkiye'ye yatırım yapıyorlar. Bizim dileğimiz, suların bir an önce durulması ve sağlıklı ticaretin başlaması" dedi.
Türkiye'den mal alıp nbsp;Araplara satıyor
Suriyeli iş dünyasında yapı, ticarete dayanıyor. Ülkedeki iç savaş sebebiyle ticaret sağlıklı şartlarda yapılamayınca, iş dünyası da komşu ülkeler arasında ticaret başlattı. Olaylar sebebiyle sermayesini ülkesinden kaçıran birçok Suriyeli şirket, Türkiye'de şirket kurarak yurt dışına ihracata başladı. Suriyeli şirketler, Türkiye'den daha çok tüketim malları ile otomotiv yedek parçası alarak Arap ülkelerine satıyor.

Suriye'ye ihracat yüzde 532 arttı
Yaşanan iç savaş sebebiyle Türkiye ile ticareti geçtiğimiz yıl durma noktasına gelen Suriye'ye ihracatta bu yıl hızlı artış başladı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, yılın ilk 5 ayında Suriye'ye yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 532 artışla 135 milyon 157 bin dolara ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde ise 21 milyon 388 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti. Suriye'nin, aynı dönemdeki bölge ihracatındaki payı ise yüzde 0.7'den yüzde 3.6'ya yükseldi. Bölgeden Suriye'ye, 77 milyon 138 bin dolarlık hububat bakliyat, 1 milyon 745 bin dolarlık kuru meyve, 23 milyon 369 bin dolarlık tekstil, 6 bin dolarlık halı, 32 milyon 899 bin dolar diğer ürünlerden oluşan ihracat yapıldı. Suriye'ye en çok gönderilen ürünleri ise bitkisel yağ, pastacılık ve değirmencilik ürünleri oluşturdu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...