Zafer Çağlayan, 'Şu an için teyakkuza geçecek durum yok'

- Güncelleme:
Zafer Çağlayan, 'Şu an için teyakkuza geçecek durum yok'

Ekonomi Haberleri

Dolardaki yükselişi değerlendiren Bakan Çağlayan paniğe gerek olmadığını, Merkez Bankası'nın elinde müdahale için birçok araç bulunduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dolardaki yükselişe ilişkin olarak, "Gerek iş dünyamızın gerek vatandaşlarımızın teyakkuza geçeceği bir durum söz konusu değil. Tabii ki tedbirli olmak gerekir" dedi. Lüksemburg ve Belçikalı CEO'larla bir araya gelen Çağlayan, doların yükselişine ilişkin bir soru üzerine, borsada, döviz ve faiz cephesinde ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Ben Bernanke'nin yaptığı açıklamaların ardından dünyanın her yerinde hareketlilik olduğunu söyledi. Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesinin kendilerini mutlu etmeyeceğini ifade eden Çağlayan, "TL'nin aşırı değerli olması ithalatımızın, cari açığımızın artması ve dış ticaret açığımızda olumsuz dengelerin gelişmesi ve sanayi üretimimizi de olumsuz etkiler. Haksız rekabet unsuru ortaya çıkar. Böyle bir ortamda bu işi regüle edecek kuruluş belli; Merkez Bankası. Merkez Bankası bu konuda oldukça güçlü rezervlere sahiptir. Merkez Bankası Başkanı da bazen sözlü bazen fiili müdahalelerde zaten bulunuyor. Merkez Bankası'nın elinde çok araç var. Endişe edilecek bir durum söz konusu değil" nbsp;değerlendirmesinde bulundu. Çağlayan, faizlerin de bütün dünyada olan meselelerden biri olduğuna dikkat çekerek, "Mesele sadece FED'in aldığı ya da alacağı kararlar değil. nbsp;Benim öngördüğüm ise Çin'in büyüme rakamlarının azalmasıdır. Bu dünyayı olumsuz etkileyebilir" diye konuştu. Türkiye'nin 2008 yılındaki kriz de bile ekonomik yapısının sağlam olduğunu belirten Çağlayan, "Gerek iş dünyamızı gerek vatandaşlarımızı teyakkuza geçeceği bir durum söz konusu değil. Tabii ki tedbirli olmak gerekir. Herhangi bir paniğe gerek yok" dedi. nbsp;AA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...