Ferman Toprak: Darbeyi tespih yapıp salladık

Düzenleyen:
Ferman Toprak: Darbeyi tespih yapıp salladık

MAGAZİN Haberleri

Hayatı Tespih Yapmışım şarkısı ile 7’den 70’e herkesin tanıdığı Ferman Toprak, şimdilerde Saldır Moruk albümü ile müzik listelerine hızlı bir giriş yaptı. Toprak, tam bir vatan âşığı... Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her zaman destekçisi ve mesleğine aşık bir isim. Ünlü sanatçı davetimizi geri çevirmedi ve gazetemizde misafir ettik. Keyifli bir söyleşi yaptık. Mesleğinden, evliliğinden, ülkemizin içinde bulunduğu durumlardan konuştuk. İşte Ferman Toprak’ın zorlu başarı hikâyesi…

Kübra Şafak
kubra.safak@tg.com.tr

Şarkı söyleme yeteneğinizi ne zaman keşfettiniz?
11-12 yaşlarındayken İbrahim abiyi dinlerdim. Filmlerini izlerdim. Onun şarkılarını ezberleye ezberleye şarkı söyle yeteneğimi keşfettim. Onun akabininde 18-19 senedir profesyonel olarak başladım zaten.

Eğitimini aldınız mı?
Almadım. Tabiri caizse alaylıyız. Ailem Urfa Siverekli olduğu için Allah vergisi diyoruz. 

İlk albümü nasıl çıkardınız? Size kimler destek oldu?
Annem babamdan destek aldım.1996 yılında Adana’dan İstanbul’a geldiğimde annemgil 2 tane daire sattı. Onlar benim sanatçı olmamı istemedi ama. Ben onları bir şekilde ikna ettim. Albümü çıkardık ama tutmadı. O zaman yeterli promosyon yapılmadı edilmedi. Tam destek anne babadan gelmişti. 

Ferman Toprak: Darbeyi tespih yapıp salladık

Tespih şarkısından sonra büyük bir başarı yakaladınız. Uzun bir ara verdiniz. Yeni albüm çıkarmalıyım artık ne zaman dediniz?
Tesbih’ten öncede benim 23 yıllık sahne hayatım var. 17 yılı 7 gece yaptım. Sonra 5 geceye düşürdüm. Yani bir Ferman Toprak vardı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi yerlerde vardı. Tespih 2013 yılında çok iyi bir dönüm noktası oldu. Karadenizin köyündeki Hacce ninede Ferman Toprak’ı tanıdı. Hakkâri’deki Bedo dayıda Ferman Toprak’ı tanıdı. Ben 6 ay da bir sene de albüm çıkarmayı düşünen biri değilim. Zaten sahne yoğunluğu yaşayan bir sanatçıyım. Tesbih’ten 2 yıl sonra 2015 yılında  Tavukları Pişirmişem çıkmıştı. 2 yıl sonrada Saldır Moruk ile sevenlerimin karşısındayım. 

Saldır Moruk’un dinlenme oranından memnun musunuz?

Kısa sürede Youtube’da 600 bine ulaştık. Buda çok büyük bir rakam. Fazlasıyla mutlu etti. Saldır Moruk deyince insanlar ilk başta gülüyor. Sosyal mesaj veren bir şarkı. 14 yıl önce sevgili Müslüm baba seslendirmişti. Kimse bilmiyordu biz bu şarkıyı keşfettik. Saldır Moruk şarkısı ekonomik krizi, eskiden işler böyle değildi, çalışmadan para kazanmanın zor olduğunu anlatıyor. 

Daha önce Saldır Moruk şarkısını Müslüm Gürses seslendirdiği için bunun ağırlığını sorumluluğunu hissetiniz mi?
Ağırlığı hissetmez olur muyum hiç. Müslüm baba gibi bir emsalsiz değer seslendirmiş.

Sahnede sizin ekşın mekşın dikşın bölümleriniz var. Bu bölümlerden Saldır Moruk albümündede var mı? 
Hepsinden var. Ekşın hareketli şarkılara diyorum. Mekşın orta ritimli Tespih gibi Saldır Moruk gibi. Dikşında damar şarkılar. 

Ferman Toprak: Darbeyi tespih yapıp salladık

Serdar Ortaç ile bu albümde düet yapmışsınız bu fikir ortaya nasıl çıktı?
Her kesime hitap edecek bir albüm yapmaya çalışıyorum. Saldır Moruk’un kitlesi bir buçuk aya kadar bambaşka bir yere gelecek.  Serdar Ortaç ile düetimiz Seninki şarkısına oldu. 90’larda çok patlamıştı çok eğlenmiştik. Şuan yaşım 42. Böyle oluncada Serdar abi senin eserini okumak senle düet yapmak istiyorum dedim. Sağ olsun kırmadı beni. İkinci klibimizde bu şarkıya olacak. 

İbrahim Tatlıses için Tespih şarkısını dahi istese veririm diye. Sizde yerinin ayrı olmasının sebebi vefa borcu mu? Yoksa örnek aldığınız biri mi?
Her zaman her yerde söylüyorum. Çocukluğumdan beri örnek aldığım biridir. Benim tarzımda müzik yapan her arkadaşımın örnek aldığı biridir. Kimileri gün geliyor. Zamanında İbrahim Tatlıses ile fotoğraf çekilme hayali kuranlar gün geliyor kafa tutmaya başladı. Bu sanatçı kardeşlerime uzaktan bakıp acıyorum. İçlerindeki o ego kibir nasıl bir şeyse. Ben daha nasıl bir şey olduğunu çözemedim. Hiçbir zaman egosu olan bir insan olmadım. Egonun başına L koyup oynayan bir insan oldum. Lego yapıp oynayan biri oldum her zaman. Sanatçı olmadan öncede tanışıyordum. Her albümde muhakkak bir İbrahim Tatlıses şarkısı okuyorum. Sağ olsun oda beni hiç kırmıyor. Feda olsun deyip okuttuyor. Vefam borcum her zaman vardır. Bu albümdede Sen yoksun şarkısı var. Bu sefer istediğimde ben bir dernek kurdum. Kim şarkımı isterse engelli kardeşlerimize akülü araba bağışlayacak. Yine imparator imparatorluğunu yaptı. Bende bağışımı yaptım. 

Ferman Toprak: Darbeyi tespih yapıp salladık

168 MERMİDEN BİRİ BİLE BİZE DEĞMEDİ

12 yaşına kadar kekemeliğiniz varmış. Bunu nasıl atlattınız?
Kekemeliğim doğuştan değildi. Sene 78’de güneydoğuda yaşadığımızdan feodal bir yapı vardı. Aşiretlerden oluşuyordu. Kan davası vardı. Kanı kanla alınca gidenler geri gelmiyor. Annemle birlikte Urfa garından çapraz ateşe tutuluyoruz. 168 adet kaleşnikof mermisi arabaya isabet ediyor. Anneannem dedem 3 dayım aynı gün öldürüldü. Annem 3 kardeşimle birlikte kucağına alıyor. Ayetel Kürsiyi okuyor. O zamandan beri çok inanıyorum. Bizi bir zırh gibi koruyor. 168 mermiden biri bize değmiyor.  O yüzden ezbere bilirim hep okurum. 5 yaşındaki bir çocuğun bunları yaşaması travmaya sebep oluyor. Ben kekeme oluyorum. Hatta kendimle barışık olduğum için dalga geçerdim zaman zaman. Şarkı söyleye söyleye atlattım. Bir baktım geçmiş. Bülbül gibi oldum artık. 

Üniversiteyi okurken bırakmışsınız sebebi nedir?
Babam eğitime çok önem verir. Kardeşlerimin hepsi okumuştur. Yakında biri vekil olacak inşallah. Ben Ankara Üniversitesi Dil tarihi coğrafya okurken 1. Sınıfta bıraktım. Okul 4 yıllık. Okumayı çok seviyordum. Şarkıcı olayım ömür boyu okuyayım dedim. 23 yıldır okuyorum ama şarkı okuyorum. 

Ferman Toprak: Darbeyi tespih yapıp salladık

BELKİ MERİK ÖLMEMİŞTİR

Yıllardır sahnedesiniz ilginç bir anınız var mı?
İlk sahneye çıktığım zamanlarda kimse Ferman Toprak’ı tanımıyor. 4 kişiye program yapıyorum. Orkestra parasını cebimden veriyorum. Büyük mücadele var insanlar tanısın diye. Bir gün 13 kişilik rezervasyon var dediler. Ah dedim meşhur oldum. Çıktım sahneye hepsi erkek sert mizaçlı kişiler. Merik ölmüş uzun havasını istediler. 13 defa benden aynı şarkıyı istediler. Artık aynı şarkıyı okumaktan gına geldi. Yanında cep telefonu olan var mı? Maraş bir arayın belki Merik ölmemiştir. Boşuna ağıt okumayalım dedim. Hepsinin yüzünde bir tebessüm oluştu. Sen dediler çok zeki adamsın çok iyi yere geleceksin dediler. Unutamadığım bir anıdır.

Hilal Hanım ile mutlu evliliğinizin sırrı nedir?
Birbirimize olan sevgi saygı. Bunlar olduktan sonra mutluluğun sırrı çözülmüştür. Benim mesleğime saygı duyuyor. Bende hayatımdaki kadın olarak duruşuna saygı duyduğum için. 18 aydır evliyiz. 

Ferman Toprak: Darbeyi tespih yapıp salladık

Yakında çocuk beklediğiniz ismini Vatan koyacağınız yönünde haberler çıktı. Bunlar doğru mu?
Albümün lansmanında gazetecilerin sorularına cevaplarken. Çocuk düşünüyor musunuz sorusuna 2018’in sonunda düşünüyorum dedim. Arkadaş yanlış algılamışlar. Kızda olursa erkekte olursa eşimle ortak fikrimiz ismi Vatan olacak. Soyadımızda Toprak,  vatan namus toprak için yaşıyoruz zaten. Öyle bir hamilelik durumu yok şuan. 

Hedefleriniz hayalleriniz nedir?
İdealist bir adamım. Büyüklerimizin lafıdır. Üçer üçer merdiveni çıkarsın ama bir tepe taklak düştüğün zaman geri çıkamazsın ben sağlam adım adım çıkmayı seven biriyim. Hayal ettiğim her noktaya da ulaştım. Harbiye açık hava bir halk konseri ve bir Avrupa turnesi yapmak istiyorum. 


Ferman Toprak: Darbeyi tespih yapıp salladık
Müzik hayatınız boyunca pes ettiğiniz yorulduğunuz anlar oldu mu?
Hiçbir zaman pes etmedim.  Yapmaktanda aşırı haz alıyorum. Bir daha bu dünyaya gelsem yine bu mesleği yapardım. Mesleğe ihanet edip vazgeçtim yoruldum diyemem o yüzden. 

Bir zamanlar tehdit almışsınız şikâyetçi oldunuz mu?
Ben tehdit falan almadım. Aracıma kurşun sıkma olayı olmuştu. Boş araca sıkmışlardı. Gereken ifadeyi verdim. Adli merciler devam ediyor. Mahkeme sonuçlanınca olayın ne olduğu ortaya çıkacaktır. 

Sizi çekemiyorlar mı acaba?
Bizi ne kadar seven varsa o kadar da çekemeyen vardır. Başarıyı senle olan o gururu yaşar karşında olanda kendine ben niye yapamıyorum der. 

Yardım edipte vefasızlığını gördüğünüz biri oldu mu?
Bir değil çok kişi oldu. Hayal kırıklıklarım ne yazık ki. Destek verdiğim insanların kötü zamanımda telefonlarıma çıkmadığınıda gördüm. 

Ferman Toprak: Darbeyi tespih yapıp salladık

SANATÇININ SİYASETİ OLMAZ

Siyasetle alakanız nasıl? İlerde vekil olmayı düşünüyor musunuz?
Sanatçının siyaseti olmaz. Ben her zaman ülkemi seven bir sanatçıyım. Türkiye gibi bir ülkeye sahip olduğum için çok şanslı hissediyorum. Şuan iyi noktadayız. Vekillik düşünmüyorum sanatçılığa devam ediyorum.

Referandumdan sonra ülke bölünür gibi düşünceler ortaya atıldı. Sizin bu düşünceye karşı duruşunuz nedir?
Ben liderimizi her zaman destekliyorum. Sayın Recep Tayyip Erdoğan dışında bu misyonu taşıyabilecek lider yoktur. Ben hiçbir zaman şaşırmadım güveniyorduk. Her şey güllük gülistanlık devam ediyor.

Son günlerde ülkemiz çok hareketli buna rağmen Türkiye’de yaşamak nasıl?
Biz zaten yurtseven insanlarız. Ülkemizin hareketlide hareketsiz günlerindede onu kollayacak onun önünde duracak bir milletiz. Ben darbe olduğu zamanda Kısıklı’da çıktım. Sizler beni hayatı tespih yapmışımla tanıdınız. Biz öyle bir milletiz ki darbeyi tespih yapmışız sallıyoruz dedim. Başka ülkelere baktığımızda onlarda hareketli günler yaşıyor. Yinede en dik duran biziz. Bu birliğimiz hiç bozulmasın.

Erdoğan’ın çağrısına uydunuz ve dolar bozdurma kampanyasına katıldınız. Bu çağrıya kulak vermenizdeki en büyük sebep neydi?
Cumhurbaşkanımızın çağrısı birlik beraberlik çağrısı, Reisi cumhurumuzun çağrısına seve seve canı gönülden dolarlarımı verdim ana parama çevirdim. Ben olması gerekeni yaptım ben farklı bir şey yapmadım. 

 

 

Düzenleyen:  - MAGAZİN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...