Avrupalı liderlere Türkiye ile diyalog çağrısı

Avrupalı liderlere Türkiye ile diyalog çağrısı

GÜNDEM Haberleri

Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Avrupalı liderlere çağrı yağıyor. Ortak mesaj, birliğin Türkiye ile diyaloğu azaltmak yerine artırması.

Almanya'nın Türkiye'nin AB müzakerelerine bir fasıl açmasını veto etmesinin ardından AB kurumlarına ve başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Avrupalı liderlere çağrı yağıyor. Ortak mesaj, birliğin Türkiye ile diyaloğu azaltmak yerine artırması. nbsp;Liderliğini pek çok uluslararası krizde akil adam olarak rol almış olan Marti Ahtisaari'nin yaptığı Bağımsız Türkiye Komisyonu, Avrupalı liderlere bir mektup gönderdi. Mektupta "Geçen haftalarda yaşananlar Türkiye'de sivil toplumun gücünü, ve katılımcı demokrasi için zor koşullarda sesini yükseltebilme kararlığını gösterdi" denildi. nbsp;AB'nin Türkiye ile bağlar geliştirmesinin hem Avrupa'nın hem de Türk toplumunun çıkarına olduğu vurgulandı. Mektupta, "Bölgesel politikalar konusundaki 22'inci faslın açılmasıyla müzakere sürecinin işler hale getirilmesini savunuyoruz. Son gelişmeler ışında Türkiye ile temel haklar ve hürriyetler konusundaki fasılların da acilen açılmasının uygun olacağını düşünüyoruz" ifadesi kullanıldı. İnternet üzerinden de Almanya Başbakanı Angela Merkel'e hitaben bir elektronik dilekçe kampanyası başlatıldı. Change.org sitesinde yer alan çağrıda; "AB müzakerelerinin engellenmesi Türk halkının Avrupa'daki demokratik geleceğine zarar verir. AB Türkiye'de ilerlemenin aracı olmalı. Daha çok Avrupa hem Türkiye, hem Avrupa, hem de dünya için iyidir" denildi.

Metin sayfada Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak yer alıyor.

İtalya'nın Dışişleri Bakanı Emma Bonino "Türkiye'ye kapıyı kapatmanın zamanı değil" dedi.

Bonino yazılı açıklamasında, "Müzakere sürecine dinamizm kazandırmalıyız. Kontrolsüz bir refleksle vereceğimiz tepkinin iki tarafın duruşlarını katılaştırmasını engellemeliyiz. Ankara'nın avrupa birliği yolculuğunu karmaşık hale getirme hatasına düşersek, yarın uluslararası arenada daha az inandırıcı olan bir AB olur" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...