Özel sektörün yatırım yapması kolaylaştırılacak

- Güncelleme:
Özel sektörün yatırım yapması kolaylaştırılacak

Ekonomi Haberleri

Yatırımcılara ve işletmelere yönelik izin, onay ve işlemlerle ilgili bürokrasi azalacak, arazi başta olmak üzere destek artacak ve yatırımlarda 'özel' payı yüzde 19.3'e çıkacak.

Türkiye, 2014-2018 yıllarını kapsayan Kalkınma Planı'na göre, büyümesini özel sektör kanalıyla hızlandıracak. Plana göre özel sektör sabit sermaye yatırımlarının, 2018 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 19.3'üne yükselmesi hedefleniyor. Bugün itibarıyla ortalama yüzde 10.2 seviyesinde bulunan bu rakam, 2014-2018 yıllarını kapsayan dönemde, özel sektör yatırımcılarına uygun nitelikle yatırım yeri tahsisi için Hazine arazileri başta olmak üzere yatırıma elverişli arazilerin envanteri çıkarılacak, tahsis süreçleri etkinleştirilecek. nbsp;Yatırımcılara ve işletmelere yönelik izin, onay ve işlemlerle ilgili bürokrasi azaltılacak, saydam ve objektif kurallar getirilecek. Yatırım ortamının daha cazip hale getirilmesi ve yatırımların özendirilmesi yoluyla yüksek büyüme için gerekli özel kesim yatırımlarının artırılması hedeflenen plana göre, yatırım teşvik uygulamalarıyla katma değer ve Ar-Ge içeriği yüksek yatırım, ihracat ve üretimin yanında, istihdamın artırılması, uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi ve bölgesel potansiyellerin ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Özel kesim sabit sermaye yatırımlarının 2018 itibarıyla GSYH'nın yüzde 19,3'ü olması hedeflenirken, plan döneminde GSYH'ya oranla yıllık ortalama yüzde 2 uluslararası doğrudan yatırım girişi öngörülüyor. Programa göre 2012 sonunda yüzde 9.2 olan işsizliğin 2018'de yüzde 7.2'ye çekilmesi, yüzde 50 olan iş gücüne katılım oranının yüzde 53.8'e, yüzde 29.5 olan kadının iş gücüne katılım oranının da yüzde 34.9'a yükseltilmesi hedefleniyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...