Wimbledon tenis turnuvası yarın başlıyor

/ Kaynak: AA
Wimbledon tenis turnuvası yarın başlıyor

SPOR Haberleri  / AA

İlk kez 1877 yılında düzenlenen, sezonun üçüncü "grand slam" tenis turnuvası Wimbledon'ın ana tablo maçları yarın İngiltere'nin başkenti Londra'da başlayacak.

İlk kez 1877 yılında düzenlenen, sezonun üçüncü "grand slam" tenis turnuvası Wimbledon'ın ana tablo maçları yarın İngiltere'nin başkenti Londra'da başlayacak. nbsp;Avustralya Açık, Fransa Açık (Roland Garros) ve ABD Açık ile tenis sezonunun en önemli dört turnuvasından biri olan Wimbledon, bu yıl 24 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde 127'nci kez organize edilecek. nbsp;En eski tenis turnuvası özelliğini taşıyan Wimbledon, ilk defa 9 Temmuz 1877 tarihinde yalnızca erkeklerden oluşan Britanyalı 22 tenisçinin nbsp;katılımıyla düzenlendi. 23 Temmuz 1868'de kroket (krikete benzer bir açık hava oyunu) oynanması için kurulan, 1877'de ise "All England Lawn Tenis ve Kroket Kulübü" adını alan tesislerdeki ilk turnuvayı, Spencer Gore kazandı. 1884 yılında tek kadınlar ve çift erkekler kategorilerini de turnuvaya eklenirken, çift nbsp; kadınlar ve karışık çiftler ise 1913 yılında organizasyona dahil edildi. nbsp;Tenisin en prestijli organizasyonları arasında yer alan Wimbledon Turnuvası, kendine özgü kurallarıyla ayrı bir yere sahip. 1909'dan beri "koyu nbsp;yeşil" ve "mor"un resmi renkler kabul edildiği turnuvada, yönetmelik gereği kortların arkasındaki fonun ''koyu yeşil'' olma zorunluluğu var. Yazılı olmasa da tenisçilerin "beyaz giyinme zorunluluğu", korta giriş ve çıkış protokolü gibi bir takım kurallar da bulunuyor. Kurallar, yalnızca 2012 Londra Olimpiyatları'nda uygulanmadı.

Wimbledon, çim kortta oynanan tek "grand slam" turnuvası olma özelliğini de taşıyor. Topun, sert kort ile toprak kort arasında bir hıza nbsp;kavuştuğu çim yüzey, çimin sıklığına göre değişse de hızlı bir zemin olmasıyla biliniyor. Topların yerden fazla yükselmediği çim kort, sert servis kullanan ve güçlü vuruşları olan oyunculara avantaj sağlıyor.

İki hafta süren turnuvada, ortadaki pazar günü "Middle Sunday" olarak anılıyor ve o gün maç yapılmıyor. Maç sırasında yağmur yağması halindeyse merkez kort dışındaki sahaların üzeri brandayla kapanıyor ve karşılaşmalara yağmur molası veriliyor. Merkez korta 4 yıl önce yapılan açılır-kapanır çatı, bu kortu diğerlerinden ayırıyor. Yağmur yağması halinde 10 dakika içinde kapanabilen çatıda kullanılan malzeme ışığı geçirme, gölgeyi ise engelleme özelliği taşıyor. Santimetrekarede 400 kilograma dayanıklı bir maddeden yapıldığı belirtilen çatının kapanması halinde 15 bin kişi kapasiteli korta saniyede 143 bin litre hava pompalanıyor. 2019 yılında 1 numaralı kort da kapanabilir tavan sistemine kavuşacak.

- Para ödülünde rekor artış

Wimbledon'da bu yıl dağıtılacak toplam para ödülü, yüzde 40 artışla 16,1 milyon sterlinden, 22,6 milyon sterline yükseldi.

nbsp;Turnuvanın tek erkekler ve kadınlar şampiyonlarının kazanacağı para ödülü de 1,15 milyon sterlinden, 1,6 milyon sterline çıktı. All England Lawn Tenis ve Kroket Kulübü, bu düzenlemeyle profesyonel tenis tarihindeki en büyük artış ve en fazla para ödülü rekorlarının kırıldığını açıklamıştı.

- Federer ile Nadal çeyrek finalde karşılaşabilir

nbsp;Geçen yıl Wimbledon'da yedinci şampiyonluğunu kazanan ve bu yıl 3 numaralı seribaşı olarak mücadele edecek İsviçreli sporcu Roger Federer, ilk maçında Rumen Victor Hanescu ile karşılaşacak.

İlk turda Belçikalı Steve Darcis ile eşleşen bu yılın Fransa Açıkşampiyonu 5 numaralı seri başı Rafael Nadal ile Federer'in çeyrek finalde karşılaşma ihtimali bulunuyor.

nbsp;Wimbledon'da iki yıl önce şampiyonluğa ulaşan tek erkeklerde 1 numaralı seri başı Sırp Novak Djokovic, Alman tenisçi Florian Mayer ile ikinci tura çıkma mücadelesi verecek.

nbsp;Tek kadınlarda ise son şampiyon ve 1 numaralı seri başı Serena Williams, Lüksemburglu sporcu Mandy Minella ile, 2 numaralı seri başı Victoria Azarenka, Portekizli Maria Joao Koehler ile, 3 numaralı seri başı Rus Maria Sharapova, Fransız Kristina Mladenovic ile ilk turda karşılaşacak.

nbsp;Wimbledon'da 2000, 2001, 2005, 2007 ve 2008 yıllarında 5 kez şampiyonluk sevinci yaşayan 33 yaşındaki ABD'li raket Venus Williams, sırtındaki sakatlık nedeniyle turnuvaya katılmayacak.

- Wimbledon'ın "en"leri

nbsp;Geçen yıl tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer, tek kadınlarda ise ABD'li Serena Williams'ın şampiyon olduğu Wimbledon'da, tek erkeklerde, Büyük Britanyalı William Renshaw, ABD'li Pete Sampras ve İsviçreli Roger Federer'in 7'şer kez şampiyonluğa ulaşırken, tek kadınlarda ABD'li sporcu Martina Navratilova 9 kez kupayı kaldırdı.

Wimbledon Tenis Turnuvası'nın en fazla kazananları ve bazıistatistikleri şöyle:

nbsp;- Teklerde en fazla kazananlar

nbsp;Erkekler: *William Renshaw (Büyük Britanya), Pete Sampras (ABD), Roger Federer (İsviçre) 7 kez, Björn Borg (İsveç), *Lawrence Doherty (Büyük Britanya) 5 kez.

nbsp;Kadınlar: Martina Navratilova (ABD) 9 kez, *Helen Wills Moody (ABD) nbsp; 8 kez

- Tek, çift ve karışık çiftler olmak üzere en fazla kazananlar

nbsp;Erkekler: *William Renshaw (Büyük Britanya) - 14 kez (Tekler: 7, Çiftler: 7)

nbsp;Kadınlar: *Billie Jean King (ABD) (Tekler: 6, Çiftler: 10, Karışık çiftler: 4), Martina Navratilova (ABD) (Tekler: 9, Çiftler: 7, Karışık çiftler: 4) 20

- Üst üste en fazla kazananlar

nbsp;Erkekler: *William Renshaw (Büyük Britanya) 6 kez, Björn Borg (İsveç), Roger Federer (İsviçre) 5 kez.

nbsp;Kadınlar: Martina Navratilova (ABD) 6 kez, *Suzanne Lenglen (Fransa)
nbsp;5 kez.

- Son 10 yılın kazananları


Erkekler:

nbsp;2003 - Roger Federer (İsviçre)

nbsp;2004 - Roger Federer (İsviçre)

nbsp;2005 - Roger Federer (İsviçre)

nbsp;2006 - Roger Federer (İsviçre)

nbsp;2007 - Roger Federer (İsviçre)

nbsp;2008 - Rafael Nadal (İspanya)

nbsp;2009 - Roger Federer (İsviçre)

nbsp;2010 - Rafael Nadal (İspanya)

nbsp;2011 - Novak Djokovic (Sırbistan)

nbsp;2012 - Roger Federer (İsviçre)

nbsp;Kadınlar:

nbsp;2003 - Serena Williams (ABD)

nbsp;2004 - Maria Sharapova (Rusya)

nbsp;2005 - Venus Williams (ABD)

nbsp;2006 - Amelie Mauresmo (Fransa)

nbsp;2007 - Venus Williams (ABD)

nbsp;2008 - Venus Williams (ABD)

nbsp;2009 - Serena Williams (ABD)

nbsp;2010 - Serena Williams (ABD)

nbsp;2011 - Petra Kvitova (Çek Cumhuriyeti)

nbsp;2012 - Serena Williams (ABD)


- En genç kazananlar


nbsp;Erkekler: Boris Becker (Almanya) (1985) - 17 yaşında

nbsp;Kadınlar: Lottie Dod (Büyük Britanya) (1887) - 15 yaşında


- En düşük sıradan kazanan


nbsp;Erkekler: Goran Ivanisevic (Hırvatistan) (2001) - Dünya 125'incisiyken

nbsp;Kadınlar: Serena Williams (ABD) (2007) - Dünya 31'incisiyken

- En fazla maça çıkan

nbsp;Erkekler: *Jean Borotra (Fransa) - 223 maç

nbsp;Kadınlar: Martina Navratilova (ABD) - 326


- En fazla kazanan ülkeler


nbsp;Erkekler: Büyük Britanya - *35 kez (ilk 1877, son olarak 1936)

nbsp;ABD - 33 kez (*18 + 15) (İlk 1920, son olarak 2000)

nbsp;Kadınlar: ABD - 55 kez (*28 + 27) (İlk 1905, son olarak 2012)

nbsp;Büyük Britanya - 36 kez (*34 + 2) (ilk 1884, son olarak 1977)

SPOR
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...