Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İTÜ Vakfı Dergisi, nanoteknolojiyi masaya yatırdı

İTÜ Vakfı Dergisi, nanoteknolojiyi masaya yatırdı

EĞİTİM Haberleri

20 yıldır aralıksız yayın yapan İTÜ Vakfı Dergisi, 61. sayısında Nanoteknolojiyi ele aldı.

İTÜ Vakfı'nın, 20 yıldır aralıksız olarak yayını sürdürdüğü ve her sayısında Türkiye'de ses getirecek olan çeşitli konuları gündeme taşıyan İTÜ Vakfı Dergisi, nbsp; 61. sayısında nbsp; Nanoteknolojiyi ele aldı. Türkiye"de nbsp; Nanoteknoloji konusunda gelinen nokta ve üniversitelerin nanoteknoloji konusundaki nbsp; araştırmasını ele alan dergide Öğretim üyelerinin çalışmaları yer alıyor.
KANSERE ÇARE NANOTEKNOLOJİDE
İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Hilmi Ünlü, dergiye yazdığı makalede, günümüzde insan sağlığını ciddi oranda tehdit eden kanser gibi öldürücü hastalıkların zamanında teşhis ve tedavisinde, anoteknolojinin etkili olacağına dikkat çekti. Ünlü, makalesinde onuyu şu şekilde dile getirdi: "İcat edilen nanorobotlar sayesinde anser gibi ölümcül hastalıklara neden olan kimyasal kaynakların tespiti, tümörlü hücrelerin teşhisi, kontrol altına alınması ve nların sağlıklı hücrelere zarar vermeden yok edilmesi mümkün olacaktır. Gelişmiş ülkelerdeki yatırımlara bakıldığında şu sonuca
varabiliriz: Nanoteknoloji ona sahip olanı efendi, ona sahip olmayanı ise köle durumuna getirecek teknolojik güç olma konumuna gelmiştir."
NANO ROBOTLAR BİRBİRLERİYLE NASIL KONUŞUR?
Dergide yer alan bir başka önemli makalede ise, nano ağlar gündeme getiriliyor. İTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr Sema Oktuğ, Y.Müh. Hakan Tezcan, Yrd. Doç Dr. Fatma Neşe Kök tarafından yazılan makalede, nano-makinelerin sınırlı yetenekleri göz önüne alındığında, sahip olmaları gereken en önemli yeteneğin diğer nano-makinelerle haberleşme
yeteneğinin olduğu ifade ediliyor. Bu yetenek sayesinde nano-makineler işbirliği içinde çalışarak tek bir nano-makine için yerine getirilmesi imkansız ortak bir görevi kolayca başarabilme gücüne sahip oluyorlar.
ARTIK LAZERLİ AMALİYATLAR DAHA BAŞARILI OLACAK
Dergi'de yer alan diğer bir önemli makale de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Aktürk'e ait. Aktürk, "lazer ve optik" alanında çok önemli bir adım atarak, nbsp; lazeri son derece yüksek hızlara ulaştırdı. Lazeri bir saniyenin katrilyonda biri (Femtosaniye) hızına
çıkaran Aktürk'ün, nbsp; bu buluşu sayesinde ameliyatlarda kullanılan lazer teknolojisi de çağ atlayacak. Lazer teknolojisi hem daha çok kullanılacak hem de başarı oranları çok yüksek olacak. Ayrıca göz ameliyatlarında da yüzde yüze yakın başarı sağlanacak. "Femtosaniye, bir saniyenin katrilyonda biri demek. Kullandığımız lazer darbeleri bu kadar kısa bir zaman içerisinde olup bitiyor" diyen Doç. Dr. Aktürk, yüksek hızlı lazerin tarihî eser ve sanat eserlerinin temizlenmesinde de kullanılacağını makalesinde dile getiriyor.
NANOTANECİK İMALAT ROBOTU
İTÜ Makine Fakültesi'nden Doç. Dr Emin Faruk Keçeci, İzmir Yüksek Teknoloji Enistüsü Fen Fakültesi Kimya Bölümünden Doç. Dr. Ali Çağır ve Prof. Dr. Serdar Özçelik, kanser araştırmalarında kullanılacak olan nano tanecikleri imalat edecek bir robotik sistem üzerinde çalışıyorlar. Geliştirilmeye çalışılan bu robotik sistem sayesinde laboratuar otomasyonu sağlanarak nanotanecikler imal edilecek. Bu tanecikler, yeni geliştirilen kanser ilacının çalışma mekanizmasını anlayarak ilacın ne kadar etkili olduğunu takip etmek için kullanılacak. Konu ile ilgili geniş açıklama dergide yer alıyor.
VE TÜRKİYE'DE DEVRİM YAŞATACAK PROJE
İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr Erdal Bulğan ve ekibi, İTÜ'de kurdukları nbsp; "Nanofotonik Sistem Araştırma Laboratuvarı'nda yürüttükleri proje ile, nanometre mertebelerinde hareketleri ölçebilen çiplerin içinde entegre olarak bulunan yeni bir "Mesafe Ölçer Teknolojisi'ni dünyada ilk defa gerçekleştirdiler..." Konu ile ilgili olarak tüm detaylar İTÜ Vakıf Dergisi'nde yer alıyor.
İTÜ Vakıf Dergisi'nin 61. sayısında ayrıca, "Sürdürülebilir Kalkınmada Hammadde İhtiyacını Karşılamak İçin Nanoteknoloji ve Cevher Hazırlama", nbsp; "Türkiye Nanoteknoloji Devrimini Kaçırmamalı" başlıklı makaleler ile Dünyada ve Türkiye'de nonoteknoloji alanındaki gelişmeler ve nbsp; İTÜ'de yapılan Ar-Ge çalışmalarına da geniş yer veriliyor.
Cüneyt Bitikçioğlu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...