Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bitkiler matematik hesabı yapıyor

/ Kaynak: AA
Bitkiler matematik hesabı yapıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Bilim adamları, bitkilerin gece için besin rezervlerini düzenlemek amacıyla matematikten yararlandığını ortaya çıkardı.

Bilim adamları, bitkilerin gece için besin rezervlerini nbsp;düzenlemek amacıyla matematikten yararlandığını ortaya çıkardı. nbsp;"e-Life" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre turpgiller nbsp;familyasından sık rastlanan Arabidopsis bitkisini inceleyen İngiliz bilim nbsp;adamları, 30 santimetreye kadar uzayabilen, beyaz çiçekli bitkinin yapraklarında nbsp;bulunan kimyasal mekanizmalar aracılığıyla gece tükettiği besin miktarını hesapladığını keşfetti. nbsp;Bitki dünyasında bu kadar gelişmiş bir aritmetik hesaplama örneğine nbsp;rastlamanın son derece şaşırtıcı olduğuna dikkati çeken John Innes Merkezi nbsp;araştırmacıları, güneş ışınlarının yardımıyla karbondioksiti nişasta ve diğer nbsp;yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştüren bitkinin her gece gün doğana dek nbsp;yetecek besin rezervleri olup olmadığını hesapladıklarını söyledi.

nbsp;Prof. Alison Smith, bitkinin bunun için bölme işlemini kullandığını belirtti.
nbsp;Bitkinin yaprağındaki kimyasal mekanizmaların geceleri besin deposunu nbsp;ölçtüğüne işaret eden Smith, süreci şöyle açıkladı: nbsp;"Bitkilerin de bizdeki vücut saatine benzeyen bir iç saatleri var. nbsp;Hesaplama süreci, biri besin biri de zaman için iki tür molekül ile yapılıyor. Bitki, besin tüketimini ortaya çıkarmak için besin molekülü oranını zaman nbsp;molekülü oranına bölüyor. Böylece gece için yeterli miktarda besin stokuna sahip nbsp;olup olmadığını hesaplıyor."

nbsp;Daha önce de kuşların göç sırasında yağ düzeylerini korumak için nbsp;benzeri bir yöntem kullandığı bulunmuştu.

TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...