Yatırım yapan kazanacak

Düzenleyen:
Yatırım yapan kazanacak

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

İhracat hızla artıyor. Doların ateşi söndü, Borsa 100 bine dayandı. Enflasyon, faiz, işsizlikte düşüş yakın, hedef ekonomide ilk 10’a girmek.

FARUK BİNGÖL - Türkiye’de 16 Nisan’da yapılan referandumun ardından siyasi belirsizlik bitti, gündem ekonomi oldu. Rakamlarda hissedilir derecede iyileşme yaşanıyor. KGF desteği, yapılandırma, hibeler ve sosyal yardımları devreye alan Hükûmet, daha önce dünyada görülmemiş formülle piyasada para sıkıntısını azalttı. İşsizlik ve enflasyon düşmeye başladı, ihracat artıyor. Doların ateşi söndü, borsa 100 bine dayandı. Yeni reformlarla Türkiye, en büyük ilk 10 ülke arasına girecek.

ERDOĞAN: OHAL İŞ ADAMININ ÖNÜNÜ AÇIYOR
Yatırım yapan kazanacak

Cumhurbaşkanı “Bütün imkânlarınızla, cesaretinizle yatırım yapın, üretin, ihracatı zorlayın, istihdamı artırın. Siz de kazanın, ülkemiz de kazansın” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Kurulu’na katıldı. Burada patronlara “yatırım” çağrısında bulunan Erdoğan, şu mesajları verdi: Borsadaki yükseliş ve dövizdeki düşüş, piyasaların ekonomimize olan güveninin tam olduğuna işaret ediyor. Beyaz eşya satışlarındaki yükseliş gibi pek çok emare, ekonominin çarklarının giderek daha hızlı dönmeye başladığını da gösteriyor. Buradan MÜSİAD üyeleri başta olmak üzere tüm iş adamlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum; şimdi sıçrama zamanıdır. Ülkemize değer veriyorsak, ülkemizi seviyorsak, bu topraklara borcumuzu ödemek istiyorsak, harekete geçme zamanıdır. Daha çok çalışacağız. Bütün imkânlarınızla, cesaretinizle yatırım yapın, üretin, ihracatı zorlayın, istihdamı artırın. Böylece siz de kazanın, ülkemiz de kazansın. Müteşebbis, yatırım ruhunu kaybetmesin. Böyle bir zamanda yatırım şansını değerlendirirsen, gelecek daha bereketli olacak. Birileri ise hâlâ ‘olağanüstü hâl var’ diye söyleniyor. Eskiden OHAL döneminde patronlar, fabrika kapılarından giremiyordu. Biz geldik, fabrika kapılarını açtık. Bugüne kadar hangi iş adamının işi gücü, OHAL’den zarar görmüştür. Terörist olmayan için, OHAL yok hükmündedir. Herkes görüyor ve biliyor ki, OHAL sadece terörle mücadele için vardır. İnşallah yeni Türkiye’nin inşasını sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz.

MÜSİAD’DA KAAN DÖNEMİ
60 bin işletmeyi temsil eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), dünkü genel kurulda yeni başkanını belirledi. Kaanlar Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Kaan, Nail Olpak’ın yerine genel başkan oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaan’a yeni görevinde başarı diledi.


İŞSİZLİK AZALIYOR
1,2 MİLYON kişi iş buldu

15 Temmuz sürecinin ardından işsizlik yüzde 13’e yaklaşarak son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şubat ayında istihdam seferberliğini başlattı. Erdoğan’ın patronlara yaptığı çağrı meyvelerini verdi. Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, “İstihdam seferberliği ve onun beraberinde getirdiği artılarla beraber, 5 aylık dönemde 1 milyon 170 bin civarında istihdamın oluştuğunu görüyoruz” dedi. Yıl sonuna kadar seferberlikte, 2 milyon istihdama ulaşılacak.

İHRACAT ARTIYOR
63 MİLYAR dolarlık satış

Sanayide çarkların hızlanması, ihracat rakamlarına da olumlu yansıyor. Son açıklanan mayıs verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 arttı ve 12.5 milyar dolara dayandı. İhracat, bu yılın ilk 5 ayında da yüzde 10 artışla 63 milyar 146 milyon dolara geldi. Otomotiv başta olmak üzere, gemi ve yat sektörü ile tarım ürünleri ihracatında da artış dikkat çekiyor. Rusya pazarının açılması ve küresel ekonomide yaşanan toparlanmanın, önümüzdeki süreçte ihracatı daha da artırması bekleniyor.

ENDEKS 100 BİN!
Dolar çakıldı borsa coştu

Piyasalarda yaşanan toparlanma, yabancı yatırımcıların da dikkatinden kaçmadı. Ülkeye giriş yapan yabancı sermaye önemli ölçüde artı. Sadece son üç ayda yabancılar, 3,3 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirdi. Borsa, yükseliş rallisini altıncı aya taşıyarak mayısı da değer kazancıyla tamamladı. 6 ayda yüzde 32 artış sağlayan borsa, 100 bin puana dayandı. Analistler, kâr satışları gelse bile, hisse senedi yatırımı için şartların olumlu olduğunu, değerlemeler bazında borsanın hâlâ yüzde 25 iskontolu işlem gördüğünü belirtiyor.

FİYATLAR DÜŞÜYOR
Enflasyon gerileyecek

Dolarda yaşanan yükseliş ve sebze-meyve fiyatlarında yaşanan artış, enflasyonu da yüzde 12’ye yaklaştırarak Türkiye ekonomisine zarar vermişti. Merkez Bankası’nın dolara karşı uyguladığı sıkı para politikası meyvelerini verdi. Yıl başında 4 TL sınırından dönen dolar, bugün 3,50’ye kadar geriledi. Gıda Komitesinin çalışmaları, ilgili bakanlıkların aldığı tedbirler ve baharın gelmesiyle birlikte sebze-meyve fiyatlarında da düşüşler başladı. Bunların yansımasıyla birlikte yaz aylarında enflasyon yeniden tek haneye gelecek.

KGF MERHEMİ
KOBİ’lere 180 milyar TL

Dolar ve gıda fiyatlarında yaşanan gerileme, Merkez Bankası tarafından dikkatle takip ediliyor. Enflasyonda yaşanacak gevşemeyle beraber, faiz oranlarında da düşüş başlayacak. Ekonomi yönetimi bu süreçte, Kredi Garanti Fonu’nu devreye alarak işletmelere nefes finansmanı sağlıyor. Özellikle KOBİ’leri canlandırma amacı taşıyan KGF ile 180 milyar TL’lik kredi hacmi aşıldı. Yeniden yapılandırma ile 23 milyar TL’lik borç da uygun vadelere bölündü. Böylece işletmeler güçlenecek, üretim ve istihdam daha da yükselecek.

40 MİLYAR $ KAYNAK
Dev projelere Varlık Fonu

Türkiye, bir yandan dev projelerini de devam ettiriyor. Üçüncü Havalimanı’nın yüzde 53’ü tamamlandı. Çanakkale Köprüsü’nün temeli atıldı. İstanbul Boğazı’nda Üç Katlı Tüp Tünel için çalışmalar hızlandı. Kanalistanbul için de kısa vadede somut adımlar atılacak. Piyasa değeri 40 milyar doları bulan ve bünyesinde Borsa İstanbul, THY, Ziraat Bankası, Halkbank gibi büyük kurumları barındıran Türkiye Varlık Fonu; dev projelerin yürütülmesi ve kalkınma hamlelerinin hedefine ulaşması için gerekli fonu temin edecek.

Büyük reformlar yolda
Siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte önceliği ekonomiye veren hükûmet, yeni dönemde birçok reformu hayata geçirecek.
¥ Türkiye Uzay Ajansı kurulacak. Böylece Türkiye; uydu üreten, fırlatan ve ihraç eden bir ülke hâline gelecek.
¥ Katma Değer Vergisi Kanununda revizyon çalışması olacak. Üreticiyi ve tüketiciyi rahatlatacak adımlar yolda.
¥ ‘Süper teşvik’ olarak da adlandırılan ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ için başvurular alınacak.
¥ Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmaları hız kazanacak. Geniş kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşmaları gündeme gelecek.
¥ Savunma sanayisinde yerli hamlesi hızlanacak. Altay tankının üretimi ve ihracatı için süreci hız kazanacak.
¥ TÜBİTAK yeniden yapılandırılarak, teknoloji odaklı projelerin yürütücüsü şeklinde konumlandırılacak.

Tavuk etine Rusya zammı gelmeyecek
Rusya ile ticarette yasakların kalkması, içeride “Acaba fiyatlar yükselir mi” endişesini beraberinde getirmişti. Beyaz Et Sanayicileri Birliği Başkanı Dr. Sait Koca, Rusya’nın Türkiye’den beyaz et ithalatını yeniden serbest bırakmasının iç pazarı etkilemeyeceğini vurguladı. Dr. Sait Koca, “İhracatın artmasıyla fiyatların yükselmesi gibi bir sorun bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Biz onu ayarlarız. İhracat artarsa üretimi artırırız, iç pazarı bozmayız” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...