Yılmaz Öztuna'nın kaleminden dış destekli ayaklanmalar

Yılmaz Öztuna'nın kaleminden dış destekli ayaklanmalar

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Merhum Başyazarımız, Tarihçi Yılmaz Öztuna 15. baskısı çıkan '93 ve Balkan Savaşları, Avrupa Türkiye'sini Kaybımız, Rumeli'nin Elden Çıkışı' kitabında dış destekli ayaklanmaları ve Taksim hayranlığını yazmıştı.

Ötüken Neşriyat'tan 15. baskısı çıkan, merhum Başyazarımız Yılmaz Öztuna'nın, "93 ve Balkan Savaşları, Avrupa Türkiye'sini Kaybımız, Rumeli'nin Elden Çıkışı" isimli kitabı tam da bugünlerde şahit olduğumuz "Taksim-Gezi Parkı" provokatif gösterilerinin perde arkasına ışık tutan akıcı bir eser. nbsp;Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın tahttan indirilmesine yol açan 31 Mart Vakası'nın Taksim ayaklanması ile başladığı, Başbakan Adnan Menderes'i idama götüren yargılamanın gerekçeleri arasında üniversite olaylarının da yer aldığı ve nihayet 1980 askeri darbesinin sebepleri arasında ülke geneline yayılan sokak gösterilerinin de bulunduğu dikkate alındığında, Öztuna'nın eserinde tarih perspektifinden günümüz gençliğine uyarılarda bulunduğu görülür. Eserinde, "Türk ve Türkiye düşmanlarının nasıl uzun vadede, fakat planla, sabırla ve kararlılıkla kurdukları tuzaklardan" söz eden ve sıklıkla günümüze vurgu yapan Öztuna'ya göre, "Bütün tarihimizin en büyük kaybı, Rumelini elden çıkarmamızdır." Rumelinin elimizden çıkmasının temelinde ise Avrupa devletlerinin desteğiyle ülkemizde çıkarılan isyanlar, ayaklanmalar ve gösteriler vardır: "Türk milletinin birliğini bozmak için büyük bir çaba göstermişler Balkanlar ve İstanbul'da ihtilaller çıkarmışlardı. Büyük vurguna hazırlanıyorlar, siyasi ortamın kendilerine yararlı hale gelmesini bekliyorlardı." (s. 23) Bugünlerde özellikle gençlerin okuması gereken çok değerli bir eser. ÖTÜKEN: 0212 251 03 50

nbsp;Yılmaz Öztuna'nın kaleminden dış destekli ayaklanmalar

Polonyalı ressam Janvier Suchodolski'nin (1797-1875) St. Petersburg Askeri Tarih Müzesi'nde sergilenen Osmanlı-Rus Savaşı yağlı boya tablosu.


nbsp;Yılmaz Öztuna'nın kaleminden dış destekli ayaklanmalar
ABDÜLHAMİD HAN TAHTTAN İNDİRİLDİ
Avrupa devletlerinin baskıları ve çıkardıkları (Taksim'de başlayan) ayaklanmalar sonunda, "31 Mart Vakası" denen karanlık ve pis olay cereyan etti. İmparatorluğun parçalanmasını önleyen İkinci Abdülhamid Han tahttan indirildi. En büyük maksat, şer kuvvetlerince elde edildi. Padişah, Selanik'e sürgün edildi." (s. 78)
##tgvideo##
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...