'Namlu bize dönerse tepelerine bineriz'

Düzenleyen:
'Namlu bize dönerse tepelerine bineriz'

POLİTİKA Haberleri

“Takipteyiz. PYD, ABD’nin Rakka için verdiği silahları bize karşı kullanmaya kalkarsa gerekli adımı derhâl atarız!”

İsmail Kapan 
Başbakan Binali Yıldırım önceki akşam Çankaya Köşkünde, gazete ve televizyonların yayın yönetmenleriyle iftar sofrasında bir araya geldi. Yıldırım’ın aktüel konulardaki soruları cevaplandırdığı iftar buluşmasında medyadan sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da hazır bulundu. 
Başbakan son günlerde çok konuşulan kabine değişikliği konusunda sorulan soruya önce espriyle yaklaştı. “Kabine değişikliği için aranızda aday var mı?” diye sorduktan sonra şöyle devam etti: O halde konu bitmiştir... Ancak daha sonra aynı konuda soru gelince ve “Cumhurbaşkanı bu konunun size sorulması gerektiğini söylediği için soruyoruz” diye ısrar edilince yine ayrıntıya girmek istemedi ve şöyle cevap verdi: “Arkadaşlar kabine değişikliği konuşulmaz, yapılır. Bir bakarsınız değişiklik olmuş!”
2 HAZİRAN’DA BAŞLADI
Yıldırım, “DEAŞ ile PYD’nin anlaştığı haberleri geliyor. Şayet anlaşmışlarsa ve bu ABD’nin PYD’ye verdiği silahlar burada kullanılmayacaksa, nerede kullanılacak bu silahlar?” sorusuna şu cevabı verdi: Rakka operasyonu 2 Haziran gecesi başlatılmış ve devam etmektedir. Israrlı taleplerimize rağmen, Amerika PYD ile işbirliğinin bir tercih değil, mecburiyet olduğunu ve bunun taktiksel olduğunu söylüyor. Bu örgüte verilen silahların güvenlik kuvvetlerimize ve vatandaşlarımıza karşı kullanılmaması için gerekli tedbiri aldıklarını söylüyor ve bu konuda güvence veriyorlar. Ancak biz kendi tedbirimizi alıyoruz ve “Terör örgütlerinin hepsi bizim için hedeftir” diyoruz. Bize karşı en  küçük bir olumsuzluğun vukuu halinde gerekli adımı derhâl atarız.
İHALE GECİKİNCE...
 Başbakan, Şırnak’ta yüksek gerilim hattına takılıp düşen helikopterle bağlantılı olarak, Helikopter Engel Tespit Sistemi’nin (HETS) bugüne kadar niye gecikmiş olduğu sorusuna karşılık şöyle konuştu: Maalesef ihale sürecinde firmaların ortaya koyduğu tavır ve bürokratik aksamalar yüzünden, uzun yıllar boyunca bu sistemin alım işlemleri tamamlanamadı. Gelinen noktada sistemin temini için acil alım prosedürü uygulanacak. Bunun için gerekli direktifler verildi.”
Başbakan Yıldırım bedelli askerlikle ilgili olarak da şunları söyledi: “Bu konuda bir çalışma yok, hükümetin gündeminde de değil. Sadece BBP lideri Sayın Destici’nin bu yönde bir temennisi oldu. Yani bedelli askerlik yapacaklardan alınacak bedelin MS hastalarının tedavisinde kullanılması... Mesele bundan ibarettir.”
Yıldırım’a zeytinlik alanların imara açılması veya maden sahası olarak ruhsatlandırılmasına dair bir soru da yöneltildi. Başbakan’ın bu konuda çok spekülasyon yapıldığını belirterek şunları söyledi: Bazı istisnai durumlar var. Önceleri zeytinlik iken bir şekilde sanayileşmiş alanların yasal çerçeveye oturtulması... Bunun için öncelikle bu konuda görevli dokuz kişilik kurulun uygun bulması ve daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izin vermesi gerekli. İstismar edilecek bir konu değil. Zeytinlik alanlar konusunda 15 yıl içinde büyük iyileştirmeler yaptık. Hâlen Avrupa’da 2. sıradayız. 2030 yılında bir numara olacağız. 2002 yılında 101 milyon küsur zeytin ağacı varken, bugün bu rakam 173 milyona yükselmiş. İstemezükçüler bu ülkeye çok şey kaybettirdi.

ALMANYA

İlişkiler tek taraflı düzelmez

Almanya ile ilişkilerin kötüleşmesi düşünülecek en son şeydir. Ancak anlaşamadığımız konular var. FETÖ darbecilerine karşı gerekli duruşu göstermiyor. Onların iltica taleplerine karşı sıcak davranıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Pazartesi (bugün) Alman Dışişleri Bakanı gelecek. Biz de kendisini kabul edeceğiz. AB üyelik süreci ile İncirlik Üssü meselesi de dahil her konu konuşulacak. İkili ilişkilerin bir an evvel düzeltilmesi arzumuzdur. Ancak bu tek taraflı olmaz. Buradaki gerginlik yapay. Biraz konjonktürel sebeplerden, Almanya seçimleri var, onu etkilediğini düşünüyorum, biraz da bizim kampanya döneminde yaşadıklarımız var ama bütün bunlar ilişkilerimize kalıcı bir hasar vermemeli. Bu düşünce bizde de var, Almanya yönetiminde de var.
Sıkıntı hükümetler arasında ancak Türk ve Alman kamuoylarının karşılıklı olarak gayet müspet bir tavır içinde bulunduğunu söylemeliyim. Alman firmalarından da ekonomik işleri zora sokacak herhangi bir tavır söz konusu değil. 

İnkÂr etseler de...
 Başbakan Yıldırım, FETÖ’cü sanıkların her şeyi inkâr ettikleri, mahkemeleri sabote etmeye çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti: “Ne yaparlarsa yapsınlar her şey ortada. O bombaları atanlar onlar değil mi? Hukuk devleti kuralları içinde er geç gerekli karşılığı göreceklerdir.”
ABD’nin PKK’yı terör örgütleri listesinden çıkarma yolunda herhangi bir çalışma yaptığına dair bilgi gelmediğini belirten Başbakan böyle bir şeye ihtimal vermediklerini de ekledi.

'Namlu bize dönerse tepelerine bineriz'

Binali Yıldırım, Köşk’te gazete ve TV yöneticileriyle iftar sofrasında buluştu. İftara katılan Kurtulmuş, sınıf arkadaşı olan Genel Yayın Yönetmenimiz İsmail Kapan için “Hafızası müthiştir” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...