Uğurluel: Her yerde karşıma Sultan Hamid çıkıyor

Düzenleyen:
Uğurluel: Her yerde karşıma Sultan Hamid çıkıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Talha Uğurluel “Hangi ülkeye gitsem karşıma Sultan Abdülhamid’e dair bir şeyler çıkıyor. Düşünün; Sultan Abdülhamid, ABD’deki Chicago şehrine bile cami yaptırmış” diyor.

Ahmet Münir Eren
Son yıllarda raflarda Sultan Abdülhamid’e dair hiç olmadığı kadar çok kitap görüyoruz. Sanat tarihçisi Talha Uğurluel de, bu kitaplara bir yenisi ekledi ama onunkisi biraz farklı... Uğurluel’in “Bir Dehanın İzleri - II. Abdülhamid Han” isimli eseri, mekânlar ve hikâyelerle Sultan Abdülhamid devrine sıcak bir bakış sunuyor. Biz de kendisiyle Sultan Abdülhamid’i ve yeni kitabını konuştuk...
ABD’DEN UZAK DOĞU’YA...
Uğurluel, Sultan Abdülhamid hakkında çok fazla kitap yazılmasına rağmen neden eser kaleme almasının sebebini şu sözlerle izah ediyor: “Sanat tarihçisi olduğum için çok geziyorum. Hangi ülkeye gitsem karşıma Sultan Abdülhamid’e dair bir şeyler çıkıyor. Osmanlıda en çok eser veren padişah Kanuni Sultan Süleyman olarak bilinir. Aslıda bu hususta bir numara Sultan Abdülhamid’dir. Düşünün; ABD’deki Chicago şehrine bile cami yaptırmış, hizmetleri Uzak Doğu’ya kadar uzanmış.  Türkiye’de de sadece illere değil ilçelere kadar büyük imar faaliyetlerinde bulunmuş. Bugün birçok yerde kullanılan belediye, müze ve mektep binaları onun zamanından kalma… Tüm bunları gezdiğim yerlerde görünce, bende bu padişah hakkında bir şeyler yazma fikri meydana geldi. Doğumundan vefatına kadar Sultan’ın hayatını anlatmaya çalıştım. Bunu da en alaka çekici şekilde yapmaya özen gösterdim.” 
MEKÂN VE SANAT DA OLMALI
“Bugün herkes Abdülhamid Han’dan bahsediyor ama tam olarak hangi yıllarda yaşadığı bile bilinmiyor” diyen Talha Uğurluel, sözlerine şöyle devam ediyor: “Avrupalılar, bütün planlarını Osmanlıların 20. asrı görmemesi üzerine kurmuşlardı. Sultan Abdülhamid, feraseti, insanları idare etme ustalığı ve denge politikasıyla devletin ömrünü 30 sene uzattı. Abdülhamid Han hakkında piyasada yer alan kitapların ekserisi siyasi tarih mahiyetinde... Malumunuz yanlış öğretim politikası yüzünden, insanlarımız da tarihi sevmiyor. Tarih aslında hiç de sıkıcı değil ama nereden yakalamanız gerektiğini bilmek lazım. Ben çok gezen bir insanım. Bu yüzden mekân merkezli bir kitap ortaya koymaya çalıştım. Sonra, Türkiye’de tarih ile sanat tarihi birbirinden çok kopuk. Bu iki disiplin iç içe olmalı.”
Eserinin “çok satanlar” listesinin en üstüne çıkmasını ise Türkiye’deki Sultan Abdülhamid sevgisine bağlayan Uğurluel “Kitabımın bu kadar popüler olmasının benimle alakası olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar bir kitabı piyasaya çıkmadan en üst sıraya taşıyorsa, bu Sultan Abdülhamid sevgisinin ne kadar büyük olduğunu gösterir” şekilde konuşuyor. 

KENDİSİ FOTOĞRAFLADI

Uğurluel’in kitabı renkli dizaynı ve masalsı üslubuyla tarihten haz etmeyen kişileri de kendine çekecek bir eser. Zaten yazar “Akademik eserlere ihtiyacımız var ama bunlar okuyucuyu çekmiyor. Ben halka tarihi sevdirmek istiyorum” diyor. Ancak “Bir Dehanın İzleri - II. Abdülhamid Han” kitabında tartışmalı mevzulara da temas ediliyor, M. Akif’in Sultan Abdülhamid’e karşı acımasız muhalefeti hakkında aşırı “hüsnüzan” taşıyan bir muhakeme yürütülüyor. Eserin bir diğer hususiyeti ise aktüel fotoğrafların tamamının bizzat Talha Uğurluel tarafından çekilmiş olması.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...