Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı

Düzenleyen:
Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı

Ekonomi Haberleri

Mayıs ayında enflasyon yüzde 11,72 ile 9 yılın zirvesinden indi. Nisan ayı enflasyonu yüzde 11,87 ile yaklaşık 9 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 0,45 oldu. Çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 9,38 olarak gerçekleşti. 

Manşet enflasyonda olumlu haber gelirken, gıda fiyatlarındaki bozulmanın devam ettiği görüldü. Gıda enflasyonu yüzde 16,91 ile 2010 Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Gıda, enflasyon sepetinin yüzde 20'sinden daha fazlasını teşkil ediyor. 

Finans Yatırım Baş Ekonomisti Burak Kanlı enflasyonun düşüşünde enerji fiyatları ve kurun yardımcı olduğuna dikkat çekti. Kanlı Mayıs enflasyonu ile ilgili şu yorumları yaptı: "Enerji fiyatları ve kur bize yardım ediyor. Metodolojideki değişiklik nedeniyle giyim, hem çekirdek hem manşet enflasyona yardım ediyor. Nitekim giyim enflasyonu yüzde 5'ten yüzde 3' düşmüş.

Ancak öyle bir unsur var ki, bir türlü düşmek bilmiyor. O da gıda. İşlenmemiş gıda enflasyonu yıllık yüzde 27'ye çıkmış durumda. Gıdada sorun devam ediyor. İç talebin canlanmasıyla birlikte fiyat koyucular yansıtamadıkları maliyet artışlarını yansıtmaya başlamışlar gibi. Çünkü çekirdekte de bir türlü düşüş gerçekleşmiyor."

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜNDE

TÜİK verilerine göre yıllık en fazla artış yüzde 21,69 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 16,91, ulaştırma yüzde 15,81, sağlık yüzde 13,29 ve çeşitli mal ve hizmetler yüzde 11,60 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

Aylık en yüksek artış yüzde 5,97 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu.

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Mayıs ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde  yüzde 2,42, eğitimde %0,90, lokanta ve otellerde yüzde 0,89 ve ev eşyasında yüzde 0,77 artış gerçekleşti.

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,91 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Mayıs ayında endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 0,73 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,55 düşüş gerçekleşti.

MERKEZ BANKASI YIL SONUNDA YÜZDE 7,3-9,7 ARALIĞINI ÖNGÖRÜYOR

Merkez Bankası (TCMB) son dönemdeki tüm açıklamalarında enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para
politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği mesajını yineliyor ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma da yapılabileceğini belirtiyor.

TCMB'nin para politikasının bileşiminde oluşan son faizi gösteren ortalama fonlama maliyeti yüzde 11.98 ile yıl başına göre yaklaşık 375 baz puan sıkılaştırma yapıldığına işaret ediyor.

TCMB enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsamasını beklerken, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2017 yılı sonunda orta noktası yüzde 8.5 olmak üzere yüzde 7.3-9.7
aralığında, 2018 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 6.4 olmak üzere yüzde 4.6-8.2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etmişti.

"MERKEZ, HAZİRANA TEPKİ VERİR"

Finans Yatırım Baş Ekonomisti Burak Kanlı enflasyon verisini şöyle değerlendirdi: 
"Ben dolar/TL'nin enflasyon verisine çok fazla olumlu tepki verdiğini düşünmüyorum. Daha ziyade gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinin tamamında bir alış var. TL ona da katıldı ama yine de ortalamanın altında gidiyor. Aslında bu enflasyon verisi çok da arzu edilen olumlu bir veri değil bence.

Enerji fiyatları ve kur bize yardım ediyor. Metodolojideki değişiklik nedeniyle giyim, hem çekirdek hem manşet enflasyona yardım ediyor. Nitekim giyim enflasyonu yüzde 5'ten yüzde 3' düşmüş.

Ancak öyle bir unsur var ki, bir türlü düşmek bilmiyor. O da gıda. İşlenmemiş gıda enflasyonu yıllık yüzde 27'ye çıkmış durumda. Gıdada sorun devam ediyor. İç talebin canlanmasıyla birlikte fiyat koyucular yansıtamadıkları maliyet artışlarını yansıtmaya başlamışlar gibi. Çünkü çekirdekte de bir türlü düşüş gerçekleşmiyor.

Merkez Bankası bu verilere bakarak hiçbir şey yapmaz. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası, piyasa dinamiklerini dikkate alarak fonlama maliyetini  11,75-12 arasında tutmaya devam eder.

Haziranda gıdada aşağı yönlü bir sürpriz görebiliriz. En basit deyimle Türkiye gibi bir ülkede bu fiyatlardan domates satamazsınız.

Merkez Bankası asıl haziran enflasyonuna tepki verebilir. Merkez Bankası'nın aklına şu var: Geç likidite penceresi normalde kullanılmaması gereken bir şey. Ben nasıl olur da bunu, önümüzdeki dönemde elimine ederim tekrar." 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...