Napoliten kavgasında Ülker Eti'yi yendi

Napoliten kavgasında Ülker Eti'yi yendi

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin iki büyük devi Ülker ve Eti'nin 'Napoliten' kavgasına, uzun süren bir yargılama sonrası, mahkemece son verildi.

Bisküvi ve çikolata üretiminde Türkiye'nin iki büyük devi Ülker ve Eti'nin 'Napoliten' kavgasına, uzun süren bir yargılama sonrası, mahkemece son verildi. Ülker, Napoliten'in kendi tescilli markaları olduğunu, Eti'nin bu markayı kullanmamasını istedi. Ülker daha sonra Saray Bisküvi'ye dava açtı. Yerel mahkemenin verdiği kararı Yargıtay onadı: "Eti ve Saray, Napoliten markasını kullanamaz. Ürünleri toplatsınlar." Bisküvi ve çikolata alanında Türkiye'nin iki devi konumunda olan Ülker ve Eti arasında ilginç bir davanın görüldüğü oraya çıktı. Ülker'i de bünyesinde bulunduran Yıldız Holding 2004'te Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne gitti. Dava başvurusunun özetinde Eti'nin de kullanmaya başladığı 'Napoliten' isminin kendi tescilli markaları olduğu anlatıldı.
Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) 1990-96 arasında yapılan başvuru sonrası Napoliten markasının tescil edildiği, tescil numaralarının da 115558, 179775 ve 178529 olduğu belgelendi. Eti tarafının kullandığı "Eti Çikolata Keyfi Napoliten Sütlü Çikolata" isimli üründeki 'Napoliten' ibaresinin çıkarılması talep edildi.
Taraflar karşılıklı belge ve argümanlarını sundu. Dava devam ederken, Ülker tarafı Saray Bisküvi ve Gıda Sanayi A.Ş. için de benzeri bir dava açtı. Saray'ın da "Saray Napoliten Sütlü Çikolata" isimli bir ürünün olduğu bu üründeki 'Napoliten' isminin de çıkarılması istendi.
NAPOLİTEN ÜRÜNLERİNİ TOPLATIN
Mahkeme, iki ayrı dosyayı benzer içerikte oldukları için birleştirdi. Ve onlarca klasörden oluşan dava dosyası ile ilgili kararını 16 Ocak 2009'da, taraf vekillerinin olduğu duruşmada açıkladı.
Kararda özetle şöyle denildi: 'Eti tarafından üretilen ve satışa sunulan Eti Çikolata Keyfi Napoliten Sütlü Çikolata ürünün satışı önlensin. Ticari amaçla bulundukları yerlerden toplatılsın. Toplatılan ürünlerin üzerindeki Napoliten yazısı silinsin. Silme işlemi yapıldıktan sonra, istek halinde, davalıya iade edilsin. Napoliten ibaresi taşıyan etiket, ticari evrak ve basılı evraklardaki Napoliten ibaresi silinsin, silme işlemi mümkün olamıyorsa imha edilsin."
KARAR KESİNLEŞTİ
Aynı karar Saray Bisküvi için de verildi. Mahkemenin kararı davalılarca Yargıtay'a taşındı. Yargıtay da yerel mahkemenin kararını onadı. Böylece anılan yerel mahkeme kararı kesinleşmiş oldu. Bu arada, Eti tarafının benzer sebeple Ülker'e karşı açtığı bir karşı davanın da olduğu ancak söz konusu davanın sürdüğü ifade edildi. (Hürriyet)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...