Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

Düzenleyen:
Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

DÜNYA Haberleri

İngiliz polisi bu sabah kentin doğusundaki iki ayrı adrese baskın düzenledi ve yeni gözaltılara girişti. The Telegraph gazetesi, polis tarafından üç aydır takip edilen DEAŞ ilhamlı hücrenin video paylaşım sitesi YouTube'da radara takıldığını yazdı. Habere göre, Londra merkezli hücre YouTube üzerinde kamyonet ve bıçakla nasıl saldırı düzenleneceğine dair tartışma yürütüyordu.

İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleşen terör saldırısının arkasında kimlerin olduğu çözülmeye çalışılıyor. 12 kişinin gözaltına alındığı kentte bu Sabah gün ağarırken yeni baskınlar yapıldı.

Reuters haber ajansı, kentin doğusundaki iki adrese giren polislerin bazı şüphelileri gözaltına aldığını bildiriyor.

Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

BBC ise, polisin vurarak öldürdüğü saldırganlardan birinin komşusunun sözlerini sayfalarına taşıdı. Saldırganın aralarındaki konuşmalarda her terör saldırısına bir bahane bulduğunu belirten ismini vermek istemeyen komşu, polise ihbarda bulunduğunu söyledi.

Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

Cumartesi gecesinden bu yana kapalı olan London Bridge çevresindeki istasyonlar da bu sabah yeniden hizmete açıldı.

Daily Telegraph gazetesi, polisin Londra'nın Barking bölgesindeki bir hücreyi Mart ayından beri takip ettiğini manşetten duyurdu. Gazete, terörizmle mücadele yetkililerinin 'DEAŞ'dan ilham alan bir hücreyi' Youtube üzerinden kamyonet ve bıçakla nasıl saldırı düzenleneceğine dair tartışma yaparken kaydettiğini yazdı.

Polis tarafından takibe alınan kişilerin bir köprüye saldırı düzenlemeyi düşündüklerini yazan gazete, üyelerin saldırılarını güçlendirmek için sık sık spora gittikleri ileri sürdü.

Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

Diğer yandan zanlılardan birinin bir arabayı silah olarak kullanmayı amaçladığını ve Barking'de ondan fazla öğrenciyi Radikalleştirmekle övündüğü kaleme alındı. Şüphelinin yöntemini geliştirmek için 'YouTube videolarını' kullandığı öne sürüldü.

Londra'da Cumartesi gecesi biri Kanadalı ve biri de Fransız yedi kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından polis şehrin doğusunda yer alan Barking bölgesinde bir operasyon düzenlemişti. Polis, öldürülen şüphelilerin kimliklerini henüz açıklamadı. Ancak İngiliz basınında yer alan görgü tanıklıklarına göre saldırganlardan en az birinin Barking bölgesinde yaşadığı düşünülüyor.

Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

Üç saldırgan önce beyaz bir kamyoneti London Bridge'de yayaların üzerine sürmüş, ardından araçtan inip aralarında polislerin de olduğu bazı kişileri Borough Market'ta bıçaklamışlardı. DEAŞ saldırıyı üstlendiğini açıkladı.

May'e 'entelektüel açıdan tembel' eleştirisi

İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırının ardından yaptığı konuşmasında "Artık yeter demenin zamanı geldi" demişti.

Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

Theresa May, konuşmasında teknoloji şirketlerini hedefine alarak internette radikal ideolojilerin varlığının sınırlandırılmasının gerekli olduğunu vurguladı. Bunun üzerine sosyal medya devleri Facebook, Twitter ile YouTube'un sahibi olan Google'dan "terörist içerikler" ile mücadele ettiklerine yönelik açıklamalar geldi.

İçişleri Bakanı Amber Rudd ise sosyal medya şirketlerinin radikalleşmeyi önlemek için daha fazla çaba harcaması ve bu konuda uluslararası bir yasanın çıkarılması gerektiğini söyledi. Ancak May'in teknoloji devlerinin 'terörist ideoloji için güvenli alan' tanıdığını aktaran sözlerine eleştiri yöneltildi.

Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

İngiltere merkezli dijital haklar ve özgürlükler üzerine çalışan bir organizasyon olan Open Rights Group (Açık Haklar Grubu) düzenlemelerin artmasının saldırganları internetin daha karanlık köşelerine iteceğini söyledi.

King's College London'da Uluslararası Radikalleşme Çalışmaları Merkezi'nde çalışan Profesör Peter Neumann ise Twitter'dan yazdığı yorumunda şu eleştirileri yöneltti: "Sosyal medya şirketlerinin cihatçı hesapları kapatması üzerine, cihatçılar daha çok Telegram gibi iki tarafı şifreli mesajlaşma platformları kullanıyor. Bu problemi çözmedi, sadece farklılaştırdı. Şimdi daha az insan sadece online olarak radikalleşiyor. Sosyal medya platformlarını suçlamak siyasi olarak kolay olsa da entelektüel açıdan tembelce."

Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

'Halkı ucuza koruma' suçlaması

May'e bir başka eleştiri ise İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'den geldi. Corbyn, Başbakan May'i 'halkı ucuza korumakla' suçladı.

"Polis ve güvenlik güçleri sahip olmaları gereken kaynaklara erişmeli, 20 bin polisin işine son verilmemeli" ifadesini kullanan Corbyn, May'in 'aşırılıkçı ideolojiyi besleyen' Suudi arabistan ve Körfez ülkeleri ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Londra'da yeni baskın ve gözaltılar

Trump'ı da eleştirdi

Corbyn, ABD Başkanı Donald Trump'a da yüklendi. Trump, saldırının ardından Twitter'dan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'a çıkışarak, "En az 7 kişi öldü ve 48 kişi yaralandı, Londra Belediye Başkanı hala 'alarma geçmek için bir neden yok' diyor!" yazmıştı.

Corbyn, Trump'ın 'incelik ve mantıktan' uzak olduğunu aktardı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...