'İncirlik olmaz Konya’ya bekleriz'

Düzenleyen:
'İncirlik olmaz Konya’ya bekleriz'

POLİTİKA Haberleri

İncirlik krizi için Türkiye’ye gelen Almanya Dışişleri Bakanı, umduğunu bulamadı. Mevlût Çavuşoğlu, Sigmar Gabriel’e “Şu an itibarıyla İncirlik değil, Konya’daki NATO üssüne ziyaret mümkün” dedi.

Haber Merkezi ANKARA
Almanya-Türkiye ilişkilerinde son dönemde olumsuz bir atmosfer yaşanırken Alman Bakan Sigmar Gabriel dün Ankara’yı ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen konuk bakan, daha Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul edildi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde normalleşme için Türkiye’nin terör örgütleri PKK ve FETÖ konusundaki beklentileri ile referandum sürecinde Almanya’nın taraflı tavırları ile ilgili Türkiye’nin rahatsızlıkları net bir dille iletildi. Basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, görüşmelerde Alman milletvekillerinin İncirlik’teki askeri üssü ziyaret etme taleplerinin de ele alındığını belirterek, “Önerimiz şu anda Konya NATO Üssü’nü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Bununla başlamakta fayda var. Şu an itibari ile İncirlik değil, Konya’daki NATO Üssü’ne ziyaret mümkün” ifadelerini kullandı.
 “ALMANYA, MERKEZ OLMAMALI”
Türkiye’nin Almanya ve Avrupa ile herhangi bir sorununun bulunmadığını söyleyen Çavuşoğlu, “Almanya bizim en önemli ticaret ortağımız. Almanya’da yaşayan 3,5 milyondan fazla Türk var. Bizim Almanya ile bir problem yaşamamız için bizim tarafımızdan bir neden yok. Almanya bize karşı olumlu bir adım atarsa biz her zaman iki adım atarız” diye konuştu. 
Bakan Çavuşoğlu, Almanya’ya kaçan FETÖ üyelerine yönelik ise şunları söyledi: “Düşmanlarımızın sığınma merkezi dostumuz Almanya olmamalı. Almanya’nın bu konuda daha ciddi adımlar atması gerekiyor.” Dün yapılan ziyaretin önemine değinen Bakan Çavuşoğlu, “İkili ilişkilerimizi olumsuz etkileyen atmosfer mevcut. Bu atmosferi değiştirebilmek için hangi adımları birlikte atarız bunları değerlendirme fırsatı bulduk” açıklamasında bulundu.
 “AVRUPA BU MESELEYİ AŞMALI”
Son dönemde Almanya’da camilere ve orada yaşayan gurbetçilere yönelik saldırı sayılarında artış yaşandığını dile getiren Çavuşoğlu, “Esasen bu Almanya’nın da, Avrupa’nın da bir sorunu. Avrupa’nın bu problemi aşmasını isteriz. Bu trend Avrupa’yı iyi bir noktaya götürmüyor. Diğer taraftan PKK terör örgütünün Almanya’daki faaliyetleri, zorla para toplama açıkça propaganda yapması, sözde toplantıda PKK paçavraları, PKK liderlerini videolarının yayınlanması gibi bu gösteriler Türk halkını derinden yaralamıştır” diye konuştu.
“BİZDE DE YARGI BAĞIMSIZ”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tutuklu Deniz Yücel’in durumuna ilişkin ise aynı konunun sık sık açıldığına dikkat çekti. Çavuşoğlu “Ne zaman bir araya gelsek Yücel konusu söz konusu oluyor. Ama şu bir gerçek, Almanya da çok iyi biliyor. Yücel’le ilgili suçlama gazetecilikle ilgili değil terörle ilgili. Bu konuda bizim için hassas bir konu. Nasıl Almanya’da bağımsız yargı varsa bizde de bağımsız yargı Yücel’le ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Elbette soruşturma bitince yargı Yücel’le ilgili kararı verecektir” ifadelerini kullandı.

GABRİEL: NET BİR PLAN YOK
Alman Bakan Gabriel ise İncirlik ile ilgili olarak “Şu anda henüz net bir plan yok” dedi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise İncirlik konusunu yarın yapılacak Bakanlar Kurulu’nda karara bağlayacaklarını açıkladı.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...