Yeni anayasada son durum

/ Kaynak: AA
Yeni anayasada son durum

GÜNDEM Haberleri  / AA

Yeni anayasa yapımında sona doğru yaklaşılırken muhalefetten de farklı görüşler gelmeye devam ediyor...

Yeni anayasa yapımında sona doğru yaklaşılırken muhafeletten de farklı görüşler gelmeye devam ediyor.Yeni anayasa yapımında sona yaklaşırken muhafelet içinde de farklı görüşler bulunuyor. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP ve MHP'li üyeleri, çalışmaların sürmesinden yanayken BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Anayasa Komisyonu şu an fiilen zaten bitmiştir. Çünkü yaptığı bir şey yok. Boşa kürek çekiyor. Başbakan'ın, kendi yeni paketini getirmesi lazım" dedi. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, çalışmaların yasama yılı tamamlanıncaya kadar sürmesi kararında sona doğru yaklaşılıyor. Meclis'in Temmuz başında kapanması beklenirken, komisyon da 3 Mayıs'tan bu yana daha önce kabul edilmeyen maddeleri yeniden müzakere ederek, mutabakata varılan madde sayısını arttırdı. Komisyon üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 22 çatı kuruluşunun, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının katkılarıyla ortaya bir üretim ve emek çıktığını söyledi. Toplumsal uzlaşmayı yansıtan, önemli bir taslak ortaya çıktığını ifade eden Kart, "Bazı maddeler 8-9 fıkralık, bunların 6-7 fıkrası yeşil. Bunları da yeşil olarak kabul ettiğimizde, -bunlarda da mutabakak sağlamak mümkün- mutabakata vardığımız madde sayısı 60'ı geçiyor. Sen orada neden o Başkan taslağıyla bu çalışmayı sabote, bloke ediyorsun? İktidar olarak, artık bu konudaki iradeni, kararını ortaya koyman gerekiyor. Bu belirsizliği neden sürdürüyorsun, neden engelleme yapıyorsun? Çünkü iktidar olarak diyaloğa, müzakereye, uzlaşmaya dayalı anayasa yapımı konusunda samimi değilsin. Bunu bu hafta bir kez daha dile getireceğiz. Bu konuda Hükümet'i, samimi ve tutarlı olmaya davet edeceğiz. Uzlaşma Komisyonu'nu Meclis Başkanı başkanlığında toplantıya davet edeceğiz. Tahmin ediyorum ki bizim davetimize gerek kalmadan Sayın Başkan, muhtemelen resen komisyonu toplantıya çağıracak ve AKP'nin bu konudaki tavrını, nihai kararını burada göreceğiz" diye konuştu.

Kart, bunun adının artık konulması gerektiğini dile getirerek, bu konudaki tutarsızlığın, iktidarın kamuoyunu oyalamaya yönelik tavrının artık ortadan kaldırılması, bu belirsizliğin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Bu blokaj ortadan kaldırıldığında mutabakata vardıkları madde sayısının bir anda 100'e ulaşacağını kaydeden Kart, Ramazan Ayı'nda da çalışmaya hazır olduklarını kaydetti. Kart, hiçbir zaman engelleyici tavır içinde olmadıklarını ifade ederek, "Temmuz, Ağustos'ta da çalışırız. Yeter ki ortak bir metni ortaya çıkarmak konusunda iktidar grubu, samimi, dürüst olsun" dedi.

nbsp;

-"Bizim acelemiz yok"

nbsp;

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, anayasa çalışmalarına ilişkin acelelerinin olmadığını ancak acelesi olanların bulunduğunu söyledi.

Öztürk, anayasa değişiminin, birilerini tatmin noktasına getirildiğini ifade ederek, "Anayasadaki değişiklikten maksat, birilerinin arzu ve isteklerini, verilen sözler çerçevesinde yerine getirme gibi bir aşamaya geldi. Hükümet, oturdukları masalarda, anlaşmaya vardıkları mahfillerde söylediklerini, verdikleri sözleri anayasal teminat altına alsınlar diye baskı altında. Bebek katili de bir taraftan işaret ediyor, anayasa değişikliği maksadının rejim değişikliği olduğunu, bu rejim değişikliğiyle kendi dayatmalarının da yerine getirileceğini söylüyorlar" görüşünü dile getirdi.

Bu ve buna benzer taleplerin hiçbirinin, ülke sorunlarına çözüm getiremeyeceği belirten Öztürk, "Bunların talepleri yerine getirildiğinde sorunları çözmek yerine memleketin, milletin çözülmesine sebebiyet vereceğini görüyoruz. Elbette ki bu noktalarda direncimiz devam ediyor. Devletin üniter yapısını bozmaya yönelik hiçbir teşebbüse fırsat vermeyeceğimizin herkes tarafından bilinmesi gereklidir" diye konuştu.

Öztürk, en kısa yapılan anayasanın 6 yıl sürdüğünü, 1982 ihtilalinde bile ihtilal anayasası için emrivakiler olmasına rağmen 2 yıl süre geçtiğini anlattı. Öztürk, şunları kaydetti:

"Bebek katili ve Kandil'deki yılanın dayatmasıyla bir süre baskısı altına girmiş bulunuyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz çalışmaların devam etmesinden yanayız. Hiçbir acelemiz yok, aceleye getirilecek işimiz yok. Gayet dikkatli şekilde, devletin, milletin bekası konusunda zerre kadar taviz vermeden, milletin çözülmesine sebebiyet verecek hiçbir adımın atılmasına izin vermeden, bireysel özgürlüklerin önündeki engellerin kalkması noktasında, insan haklarına dayalı, insan haklarıyla uygun şeklide, BM hukukuna, uluslararası hukuka, imza attığımız değerlendirmelerin de ışığında gelecek on yılları tanzim edebilecek bir anayasanın ortaya çıkması noktasında bütün gayretimizi sarf edeceğiz. Anayasadaki değişiklikten amaçları bebek katiline, Kandil'e, uluslararası kuruluşlara, küresel güçlere verdikleri sözleri yerine getirmek. Bunlarla anlayış farkımız var."

BDP'nin, çalışmaların fiilen sona erdiğini düşündüğünün anımsatılması üzerine Öztürk, "Çünkü BDP şunu düşünüyor: bu masa bittiği an meşru bir kapı açılmış oluyor, Hükümet ile ikili görüşmeye girecekler. Bu masadan alamadıklarını, Hükümet ile ikili görüşmelerle alabileceklerini düşünüyorlar. Zaten Hükümet de zaman zaman bunun sözünü verdiğini ifade ediyor" dedi.

Öztürk, çalışmalardan umutlu olup olmadığının sorulmasına, "Zaman çok önemli bir ilaçtır" karşılığını verdi.

nbsp;

-"Başbakan top çeviriyor"

nbsp;

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "top çevirdiğini" savunarak, Uzlaşma Komisyonu'ndan dörtlü bir uzlaşmanın çıkmayacağının başından beri bilindiğini söyledi. Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komisyon niye çalıştı diye sorulabilir. Kim, ne söylüyor, bunlar kayıda geçti. Biz şunda anlaşamadık, bir daha tartışalım, bir daha tartışalım.... 10 yıl da tartışsak, dörtlü bir ittifak çıkmıyor. O halde yapılacak olan, Başbakan'ın demokratik kurallar üzerinde anlaşabileceği parti veya milletvekilleriyle yeni bir anayasayı gündeme getirmesidir. Bunu da siyaseten yapmıyor, hesap kitap yapıyor, ne yeni anayasa getiriyor ne de masadan kalkıyor, top çeviriyor, zamana oynuyor. Bunun da hiçbir faydası yok. Anayasa Komisyonu şu an fiilen zaten bitmiştir. Çünkü yaptığı bir şey yok. Boşa kürek çekiyor. Başbakan'ın, kendi, yeni paketini getirmesi lazım. Türkiye'yi demokratik standarlara taşıyacak paketini Hükümet olarak getirmesi lazım. Hükümet getirsin diyoruz çünkü biz getirsek 34 üyemiz var, hiçbir şeye yetmiyor. Hükümetin sayısı var. Biz demokratik anayasaya destek veririz, kandırmaca, oyalamaca, yalan dolan değil. Doğru düzgün bir anayasaya, Kemalizm'i tasfiye edecek bir anayasaya biz full destek veririz."

Komisyonun mutabakata vardığı maadde sayısının arttığının anımsatılmasına Tan, "Ama hangi maddeler? Çiğ köfteye zararı olmayan maddelerde anlaşılıyor ama öbür türlü ciddi hiçbir maddede anlaşılmıyor?" karşılığını verdi.

Tan, görüşmeleri tıkayan unsurlara ilişkin soruyu, "Başkanlık sistemi var, anayasanın giriş kısmı var, değiştirilemez maddeler, vatandaşlık tanımı, anadilde eğitim, bölgesel yönetim, din-devlet ilişkileri, Diyanet İşleri'nin statüsü, Atatürk milliyetçiliğinin anayasadan çıkarılması var. En can alıcı noktalar bunlar. Bu can alıcı noktaların hiçbirinde ittifak yok ve dörtlü ittifak olmayacak" diye yanıtladı.

Kimsenin masadan kalkmak istemediğinin belirtilmesi üzerine Tan, komisyon çalışmalarının Meclis TV'den yayınlanmasını istedi. Tan, "Halka açık olsun, halk da ne olduğunu görsün" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...